Διαβήματα για το ιστορικό Spitfire

Διαβήματα για το ιστορικό Spitfire

Η Λευκωσία προβαίνει σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο    (UNFICYP/ΟΥΝΦΙΚΥΠ) μετά τις παρενοχλήσεις των συνεργείων του Δήμου Λευκωσίας από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, που είχαν ως αποτέλεσμα αυτά να διακόψουν τις εργασίες που έκαναν για καθαρισμό και στήριξη του κτηρίου Spitfire, στον χώρο της Πύλης Πάφου.

Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε παρενόχληση έγιναν διαβήματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ειρηνευτική δύναμη και σήμερα για το θέμα αυτό, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές.

Σημείωσαν πως γίνεται προσπάθεια από πλευράς της ειρηνευτικής δύναμης για διευθέτηση του θέματος, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Στόχος ανέφεραν είναι όπως μπορέσουν τα συνεργεία του Δήμου της πρωτεύουσας να συνεχίσουν τις εργασίες τους στον χώρο εκεί, όπως αυτές έχουν προγραμματιστεί, χωρίς οποιαδήποτε προσκόμματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε  στο ΚΥΠΕ πως η ειρηνευτική δύναμη συνεχίζει ενεργώς να περιπολεί στην ευαίσθητη περιοχή γύρω από το καφενείο Spitfire και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του εδάφους.

Είπε, επίσης, πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ «βρίσκεται σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους και στις δυο πλευρές και στο υψηλότερο επίπεδο για να υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση και να αποφευχθούν οι εντάσεις».
Σημείωσε πως η Αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης επαναλαμβάνει την ανάγκη όπως όλοι οι ενδιαφερόμενοι εργαστούν εποικοδομητικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς αυτή την κατεύθυνση και επεσήμανε πως, στην παρούσα συγκυρία, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναστείλουν κάθε δραστηριότητα μέσα και γύρω από το καφενείο Spitfire.

*Διαβάστε πιο κάτω το ρεπορτάζ του Απόστολου Κουρουπάκη για την ιστορία του καφενείου

https://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/i-istoria-toy-24oroy-kafeneioy-to-spitfair

Share this post