Διαψεύδει την Kition ο Βαφεάδης για την επένδυση μαμούθ στη Λάρνακα

Διαψεύδει την Kition ο Βαφεάδης για την επένδυση μαμούθ στη Λάρνακα

Μονομερές διάταγμα από εταιρεία

Διαψεύδει τον CEO της Kition Ocean Holdings, ο οποίος επέρριψε  ευθύνες στην Κυβέρνηση για το αδιέξοδο που υπάρχει αναφορικά με την υλοποίηση της επένδυσης ύψους €1.2 δισ. στη μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας, ο υπουργός Μεταφορών.

 Μιλώντας στο philenews, o Αλέξης Βαφεάδης επανέλαβε πως η εταιρεία παραβιάζει ουσιώδη όρο της Σύμβασης λόγω της μη ανανέωσης εγγυητικής ύψους €10 εκατ. «Η υποχρέωση να υπάρχει σε ισχύ εγγυητική επιστολή είναι όρος του συμβολαίου, δεν είναι κάτι διαπραγματεύσιμο. Η Κυβέρνηση δεν έχει επιλογή να δεχθεί να μην υπάρχει αυτή η επιστολή. Παραβιάζουμε εμείς τη σύμβαση σε τέτοια περίπτωση. Δεν είναι δική μου αντίληψη αυτό, είναι η θέση και της Νομικής Υπηρεσίας. Συνεπώς δεν μπορούν τα δύο θέματα να συσχετιστούν. Εμείς τους εξηγήσαμε πολλές φορές πως δεν μπορεί να συσχετιστούν οι αλλαγές που ζητούν για το έργο με το εάν θα ανανεώσουν ή όχι την εγγυητική». Σημείωσε ακόμη πως η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες που έχουν για το έργο και είναι πρόθυμη να τις συζητήσουν, με την προϋπόθεση, ωστόσο, πως θ’ ανανεωθεί η εγγυητική.
Ο κ. Βαφεάδης αποκάλυψε ακόμη πως η εταιρεία προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να εξασφαλίσει μονομερές διάταγμα, όταν ενημερώθηκε πως το κράτος έχει δικαίωμα να εξαργυρώσει τις υπόλοιπες εγγυητικές που είναι σε ισχύ. «Τους έχουμε πει πως σε περίπτωση που συνεχίζουν να μην ανανεώνουν την εγγυητική, υπάρχει ενδεχόμενο να πρέπει να εξαργυρώσουμε τις υπόλοιπες εγγυητικές. Προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και έλαβαν μονομερές διάταγμα, το οποίο λέει πως δεν δικαιούμαστε να εξαργυρώσουμε τις υπόλοιπες εγγυητικές μέχρι να ακουστούν ενώπιον του Δικαστηρίου η θέση της Κίτιον και η θέση της Κυβέρνησης. Η υπόθεση ορίστηκε για τις 15 Απριλίου».
Χαρακτηρίζοντας ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του διευθύνοντος συμβούλου της Kition Ocean Holdings, Oliver Corlette, o υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως αναμένονται οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του κράτους. «Η ΝΥ έχει να διαχειριστεί και την υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου και ετοιμάζεται για να παρουσιάσει τις θέσεις του κράτους. Αυτό που ισχυρίζεται ο CEO της εταιρείας πως εμείς δεν συζητούμε τις απαιτήσεις τους δεν είναι βάσιμο επειδή εμείς έχουμε ζητήσει ξεκάθαρα την ανανέωση της εγγυητικής και μετά να συζητήσουμε ό,τι θέλουν. Τα επιχειρήματα της εταιρείας πιστεύω πως δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα του θέματος».
Πηγή: philenews.com

Share this post