Διαφωνία ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδη για δήλωση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή

Διαφωνία ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδη για δήλωση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή

10/11/2017 19:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Λευκωσία, Cyprus

«Κατηγορηματικά λέω όχι. Είναι η ‘Αγκυρα που δένει τα χέρια των Τουρκοκυπρίων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δηλώσεις του ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, που επέρριπτε στους Τουρκοκύπριους την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλών στο Κραν Μοντανά.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κ. Μαυρογιάννης είχε δηλώσει ότι στο Κραν Μοντανά, κατά το κρίσιμο δείπνο της 6ης Ιουλίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε αναφέρει πως, αν οι Τουρκοκύπριοι είναι ευτυχείς με όλα τα άλλα στοιχεία του πακέτου, θα μπορούσε να πάει πίσω στην κυβέρνησή του ζητώντας περισσότερη ελαστικότητα.

Στην συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο», ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής δήλωσε επί λέξει: «Στο σημείο αυτό, το βάρος της ιστορικής ευθύνης το φέρει κυρίως ο κ. Ακιντζί, που είπε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν δέχονται την κατάργηση των εγγυήσεων, δεν δέχονται την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων και δεν είναι ικανοποιημένοι από τα όσα υπό αίρεση, τους δόθηκαν στα άλλα σημεία του πακέτου».

Έτσι, συνέχισε ο κ. Μαυρογιάννης, «αν υπήρχε έστω και μια μικρή χαραμάδα για διαφοροποίηση από τον κ. Τσαβούσογλου, του έδεσε τα χέρια ο κ. Ακιντζί».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έργου του υπουργείου του, απαντώντας στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε πως «δεν τα έδεσε (ο κ. Ακιντζί τα χέρια του κ. Τσαβούσογλου), ήταν συνεννοημένοι». Ήταν, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, «μια συνεννόηση να παρουσιαστεί ο κ. Ακιντζί ότι δένει τα χέρια του κ. Τσαβούσογλου».

Σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το κατά πόσον θα οροθετηθεί και η κυπριακή ΑΟΖ στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης απάντησε:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε παραιτήθηκε από το δικαίωμά της να καταθέσει συντεταγμένες για ολόκληρη την Κύπρο» . Ωστόσο, απέφυγε να πει περισσότερα επί του θέματος.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ δήλωσε πως οι σχεδιασμοί στον τομέα της ενέργειας συνεχίζονται, ασχέτως των κινήσεων της Τουρκίας. Και στη γεώτρηση στο οικόπεδο 11, είπε, ήρθε το τουρκικό πλοίο Barbaros και πολεμικά, αλλά κρατήσαμε την ψυχραιμία μας. «Tο ίδιο θα συμβεί, και αν θελήσουν να έρθουν στο οικόπεδο 6 ή αλλού. Λαμβάνονται μέτρα, δεν μπορώ να τα ανακοινώνω, αλλά μόνοι σας με γυμνό οφθαλμό είδατε τα μέτρα που πήραν οι χώρες, των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνταν, όταν έγινε η τελευταία γεώτρηση», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Επεσήμανε ότι «θα είναι πιο σοβαρό το ζήτημα, εάν έρθει η τουρκική πλατφόρμα κοντά στο οικόπεδο 6». Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει αποφασίσει ποια μέτρα θα πάρει. Ωστόσο, «δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρεμποδίσουμε».

 

 

© ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright are the sole property of the ANA-MPA and are allocated to the Agency’s subscribers for specific uses only.

ΦΩΤΟ: ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Share this post