Δεν υποβλήθηκε πρόταση από Αναστασιάδη

Δεν υποβλήθηκε πρόταση από Αναστασιάδη

Στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δεν προβλεπόταν να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την εκχώρηση εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής λύσης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος υπέβαλε στον κ. Αναστασιάδη το ερώτημα ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες εισηγείται να δοθούν στις δύο κοινότητες, αλλά, όπως είπε, δεν πήρε καμία απάντηση. «Υπάρχει σύγχυση τι ακριβώς εννοεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» πρόσθεσε.

Απόψε η «Καθημερινή» Κύπρου στην ηλεκτρονική της έκδοση παρουσίασε έγγραφο , που έδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ο πρόεδρος Αναστασιάδης και καταγράφει τι έχει συμφωνηθεί μέσα στο πλαίσιο των εξουσιών της κεντρικής ομοσπονδίας και τι όχι ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτό που αναμένεται να αλλάξει είναι οι εξουσίες των συνιστωσών πολιτειών. Δηλαδή, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί, η ε/κ αναζητεί πεδία εξουσίας, στα οποία μπορεί να κάνει βήματα πίσω.
Έτσι, το έγγραφο που πήραν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και εκείνο που ουσιαστικά θα μπει κάτω κατά τη συζήτηση του θέματος μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί, απορρέει από το έγγραφο τεσσάρων σελίδων στο οποίο έχουν καταγραφεί οι 27 αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, μέχρι σήμερα.


Μερικές από αυτές είναι γραμμένες με μπλε χρώμα (αποτελούν θέσεις της ε/κ πλευράς), με κόκκινο (θέσεις της τ/κ πλευράς) και μαύρο που είναι οι συγκλίσεις, οι οποίες και απομονώθηκαν και δόθηκαν στους αρχηγούς στο εθνικό.
Το ΡΙΚ έκανε αναφορά σε  24 αρμοδιότητες, που συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις. Από αυτές  δεν υπάρχει σύγκλιση στην αρμοδιότητα για κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και εάν θα υπάρχει αναφορά σε άμυνα ή όχι στην αρμοδιότητα που σχετίζεται με την πολιτική ασφάλεια.
Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν λάβει και κατάλογο με 114 αρχές, επιτροπές και θεσμούς, που συζητούνται για να λειτουργήσουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ο κ. Αναστασιάδης ολοκλήρωσε σήμερα την ενημέρωση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, περιλαμβάνοντας και τα σχετικά στοιχεία με την έκθεση του γγ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ο κ. Αναστασιάδης θα συγκαλέσει πάλι το Εθνικό Συμβούλιο, μετά τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζένιφερ Λουτ, η οποία αναμένεται πιθανώς στις αρχές επόμενου μήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι μπορεί να είναι κοινή διαπίστωση ότι το αδιέξοδο και η στασιμότητα που παρατηρούνται μετά το Κραν Μοντανά είναι σίγουρα ανεπιθύμητα, αλλά, «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου διάφορες εκτιμήσεις και εισηγήσεις, είναι κεντρική διαπίστωση στην έκθεση του γγ ότι ο ίδιος και τα ΗΕ κρατούν ανοικτό το ζήτημα και τη διαδικασία, προσφέροντας τις καλές υπηρεσίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Όπως συμπλήρωσε, η επίσκεψη και οι διαβουλεύσεις της κ. Λουτ έχουν σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.


ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι πρέπει -το συντομότερο δυνατόν- να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά πέρυσι και απηύθυνε έκκληση στον Κύπριο Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σημείωμα με σειρά ερωτημάτων, που προκύπτουν από τον όρο “αποκεντρωμένη ομοσπονδία”, κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως σημείωσε, δεν μπορεί να υπάρξει επί της ουσίας συζήτηση, εάν δεν δοθούν απαντήσεις και δεν κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση του κ. Αναστασιάδη. Ο κύριος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε θετικό τον προβληματισμό Προέδρου της Δημοκρατίας για τη βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού, προσθέτοντας πως «συμμερίζεται τη διαπίστωσή του ότι αυτό που συζητείται μέχρι σήμερα δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων».
Ωστόσο, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις αναφορικά με «τη θεραπεία που προτείνεται». Εξήγησε ότι ένα κράτος πρέπει να έχει καθοριστικές εξουσίες, «που δεν μπορούν να εκχωρούνται στις πολιτείες, ειδικότερα όταν μπορούν να οδηγήσουν σε παράλυση το κράτος και τον κυπριακό ελληνισμό σε περιπέτειες».
Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αποκέντρωση εξουσιών δεν δίνει προοπτική διάρρηξης του αδιεξόδου, αντίθετα «μπορεί οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Τόνισε ότι η στασιμότητα δεν είναι αποδεκτή, όμως «η κινητικότητα, εάν θα είναι προς αρνητική κατεύθυνση, θα είναι καταστροφική». Επίσης, παρατήρησε ότι τόσο το πλαίσιο Γκουτέρες όσο και αρκετά σημεία της πρόσφατης έκθεσής του είναι άκρως αρνητικά και ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατέθεσε έγγραφο με τις εισηγήσεις του κόμματος.
Γ. ΛΙΛΛΗΚΑΣ
Απογοήτευση για τη μη αποδοχή της πρότασης της Συμμαχίας Πολιτών να εκδοθεί κοινή δήλωση στη βάση των ελάχιστων ζητημάτων, επί των οποίων συμφωνούν οι πολιτικές δυνάμεις, εξέφρασε ο πρόεδρός της, Γιώργος Λιλλήκας και επισήμανε ότι ότι στόχος της πρότασής του ήταν να θωρακιστεί ο κ. Αναστασιάδης απέναντι σε ενδεχόμενες πιέσεις. Όπως υπογράμμισε, μετά το Κραν Μοντανά δεν έχει αλλάξει κάτι που να δίδει την ελπίδα ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη θέση για παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και διατήρηση των εγγυήσεων.
Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ
Ο πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι δεν ελέχθη κάτι καινούργιο σε σχέση με το θέμα των εξουσιών σε μία αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Όπως ανέφερε, υπάρχει σύγκλιση σε 24 εξουσίες, που θα έχει η κεντρική κυβέρνηση, ωστόσο δεν υπήρξε αναφορά ποιες από αυτές σκέφτεται ο Κύπριος Πρόεδρος ότι μπορεί να δοθούν στις συνιστώσες πολιτείες.

Το ΕΛΑΜ απορρίπτει κάθε μορφής ομοσπονδία, χαλαρή ή ισχυρή, είτε «με ορθό, είτε με οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη.

Η βάση των συνομιλιών για επίτευξη λύσης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι λανθασμένη και δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα, επειδή η λύση δεν θα είναι δίκαιη, υποστήριξε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους.

Από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναχώρησε, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Share this post