Δεν πέρασε η πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής

Δεν πέρασε η πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής

Νέος πρόεδρος με 53 ψήφους ο Αδάμος Αδάμου, ο οποίος δήλωσε : «Είμαστε στα πατώματα, να μην σας πως κάτω από τα πατώματα»

Με 26 ψήφους υπέρ και 30 ψήφους εναντίον, η Βουλή καταψήφισε την πρόταση για αυτοδιάλυση του Σώματος, με βάση σχέδιο απόφασης του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και της ανεξάρτητης βουλευτού Άννας Θεολόγου. Εναντίον του Σχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας, της Συνεργασίας των Δημοκρατικών Δυνάμεων και του Κινήματος Αλληλεγγύη. 

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε ότι: «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω». Λέω το δικό μου mea culpa εκ μέρους της παράταξης μου. Εξηγώ γιατί εμείς στηρίζουμε την αυτοδιάλυση. Επιχειρούμε σταδιακή επιστροφή στην πολιτική ομαλότητα. Να προτάξουμε το καλό του τόπου και όχι να λέμε «όχι» από το πρωί μέχρι το βράδυ…Όλοι ας αναλάβουμε τις μικρές ή μεγάλες ευθύνες. Θα ήταν ότι καλύτερο αν από αυτή την αίθουσα έβγαινε καθολικό mea culpa».

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ως βουλευτές έχουμε πολλές ευθύνες, σίγουρα μια από αυτές είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Έχουμε όμως και μία ακόμα. Να διαπαιδαγωγούμε την κοινωνία να σκέφτεται υπεύθυνα και όχι με τρόπο ακραίο, με αναρχία και τρόπο που δε θα οδηγήσει πουθενά. Ζητώ συγγνώμη από την κοινωνία, γιατί στελέχη του ΑΚΕΛ, συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο. Ο βουλευτής μας όμως παραιτήθηκε. Το μήνυμα που θα πάει στους πολίτες είναι ότι η Βουλή φέρει ευθύνη».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι αναγκάζεται να υπερασπιστεί τον θεσμό της Βουλής σε μια περίοδο που έχει κλονιστεί. Είναι δύσκολο αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε τον θεσμό. Συμμεριζόμαστε την πικρία και απογοήτευση των πολιτών. Είναι όμως πολύ εύκολο κάποιοι να ισχυρίζονται ότι είμαστε όλοι το ίδιο, αλλά εμείς διαφωνούμε και είναι το τέλειο δώρο για τον ΔΗΣΥ. Και θεωρώ παράλογο κάποιοι σήμερα να ζητούν την παραίτηση της Βουλής, αλλά να μην θέτουν ως προϋπόθεση την παραίτηση της Κυβέρνησης της διαφθοράς. Είναι ξεκάθαρη η αγωνία τους να μην γίνει έλεγχος στους φακέλους των πολιτογραφήσεων. Αυτό συνιστά απόδειξη της ενοχής τους. Παραμένουμε στη θέση ότι δε θα ψηφίσουμε προϋπολογισμό αν δεν δοθεί πρόσβαση στον Ελεγκτή. Δεν εκδίδει διαβατήρια η Βουλή». Ο κ. Παπαδόπουλος, συνέχισε λέγοντας  ότι  η διάλυση της Βουλής θα προωθήσει τη συγκάλυψη και πώς δεν θα κάνει τη χάρη της κυβέρνησης να προωθήσει τη συγκάλυψη, ενώ έθεσε και το ζήτημα της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, επεσήμανε ότι θα στηρίξουμε την πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής. «Θεωρούμε ότι λειτουργεί προς την κατεύθυνση της κάθαρσης, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις» σημείωσε.

Ο Γιώργος Περδίκης, από πλευράς του Κινήματος Οικολόγων, τόνισε τις ευθύνες της Βουλής, για το σημείο που φθάσαμε μέχρι στιγμής. 

Ο  Γιώργος Λιλλήκας, από τη Συμμαχία Πολιτών, εξέφρασε τη θλίψη του, για τον διασυρμό της χώρας μας. «Εγώ από την άλλη δεν αποδέχομαι ευθύνη της Βουλής συλλογικά για τα σκάνδαλα για τη διαπλοκή. Και αν αναλαμβάνουμε την ευθύνη, τότε να δεσμευτούμε ότι αν πάμε σε πρόωρες εκλογές δεν θα διεκδικήσουμε ξανά, καθώς θα λειτουργήσει υπέρ των υφιστάμενων. Σε 40 μέρες, οι ψηφοφόροι θα ξέρουν μόνο τους υφιστάμενους. Θα διαλύσουμε το Κοινοβούλιο για να ψηφίσουμε ξανά τους ίδιους; Αν υπερψηφιστεί η πρόταση ότι σε περίπτωση διάλυσης δε θα διεκδικήσουν οι υφιστάμενοι θα την ψηφίσω, αλλιώς θα την καταψηφίσω», σημείωσε.

 Το Κίνημα Αλληλεγγύη θα καταψηφίσει το ψήφισμα, παρόλο που κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε υπέρ μου, επεσήμανε ο Γιώργος Παπαδόπουλος. O Mιχάλης Γιωργάλλας της Αλληλεγγύης έθεσε το ερώτημα «αν η διάλυση της Βουλής, μπορεί να βοηθήσει σήμερα να φέρουμε πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια;» και επεσήμανε ότι «είναι αρκούντως δύσκολο γιατί μόνο πρόσωπα θα αλλάξουν και δεν είμαι σίγουρος πόσα θα αλλάξουν. Και με όλα αυτά τα προβλήματα της πανδημίας, απλώς θα δώσει προτεραιότητα στους υφιστάμενους βουλευτές που προβάλλονται αυτά τα χρόνια. Ουσιαστικά θα αφαιρέσει τη δυνατότητα να ανανεωθεί η Βουλή. Ο Μάης δεν είναι μακριά».

Η ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Θεολόγου, επεσήμανε ότι ήταν η πρώτη βουλευτής που πρότεινε την παραίτηση της κυβέρνησης. «Επειδή κάποιοι επιχείρησαν να μας προσδώσουν αλλότρια κίνητρα, θέλω να εκφράσω την απογοήτευση μου για την άδικη επίθεση που δεχόμαστε. Όπως φαίνεται δεν έχουμε αντιληφθεί ότι η διαφθορά έχει αγγίξει και την παρούσα σύνθεση της βουλής. Με την πρόταση μας κάνουμε πράξη αυτή την ανάληψη ευθύνης που λέμε όλοι μας, της συλλογικής ευθύνης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Άγγελος Βότσης, από τη Συνεργασία των Δημοκρατικών Δυνάμενων, πρόταξε ότι δεν αρκει η αυτοδιάλυση της Βουλής αλλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και τάχτηκε εναντίον της πρότασης. «Θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε πρωτοβουλία για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο, για την οριζόντια ψηφοφορία που είναι ένα λαϊκό αίτημα, για το θέμα του ασυμβίβαστου και να ακουμπίσουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Να ακουμπίσουμε το όριο θητειών. Θα ξεκινήσουμε αυτή την πρωτοβουλία από τη Δευτέρα, για να δώσουμε την ευκαιρία στο σώμα να κριθούμε επί πραγματικών δεδομένων», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια, συζητήθηκε το ψήφισμα του Κινήματος Οικολόγων, το οποίο προτείνει παραίτηση της κυβέρνησης, πέραν από της Βουλής, όπου αποφασίστηκε η παραπομπή του ψηφίσματος στην Επιτροπή Νομικών (λόγω επίκλησης συνταγματικών θεμάτων), με διαφωνίες των Οικολόγων και της Άννας Θεολόγου. 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης  ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο ως ο 12ος Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας τα ψήφους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βουλευτών( 53), πλην των  δύο βουλευτών του ΕΛΑΜ. 

Στην πρώτη του τοποθέτηση στην Ολομέλεια  ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι τα λόγια είναι φτώχεια και ότι «φτάσαμε σε ένα οριακό σημείο» σε πολλά επίπεδα που αφορούν το εθνικό θέμα και τα νομοσχέδια που εκκρεμούν και σε τόσα άλλα πράγμα. Αποτέλεσμα,  είπε, είναι «να απαξιωνόμαστε και να χάνουμε την αξιοπρέπειά μας στα μάτια των πολιτών».

Ανέφερε ότι  σε όσο διάστημα της απομένει, η Βουλή θα πρέπει να προσπαθήσει να ανεβάσει λίγο τον πήχη της πολιτικής και των πολιτικών σε αυτό τον τόπο. «Είμαστε στα πατώματα, να μην σας πως κάτω από τα πατώματα», είπε  και πρόσθεσε  ότι «είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη και με υπεύθυνη στάση, κοντά στους πολίτες να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια μας την οποία έχουμε χάσει».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνεχάρη τον κ. Αδάμο Αδάμου, για την εκλογή του στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επίσης, ευχήθηκε στον νέο Πρόεδρο της Βουλής καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει και εξέφρασε  τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία τους θα είναι αγαστή, μεταξύ άλλων, και για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα και η κοινωνία. 

 Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, έγινε η διαβεβαίωση των νέων βουλευτών Γιαννάκη Γαβριήλ για το ΑΚΕΛ, και της Ρούλας Γεωργιάδου για το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Share this post