Δεν έπεισε η Κύπρος για τήρηση κυρώσεων

Δεν έπεισε η Κύπρος για τήρηση κυρώσεων

Της Μαρίας Χαμπή*

Τις αμφιβολίες των ευρωπαίων απέναντι στις ενέργειες των κυπριακών αρχών σε σχέση με την τήρηση των κυρώσεων σε σχέση με ρώσους ολιγάρχες, ανέδειξαν οι χθεσινές αναφορές του ευρωπαίου επιτρόπου δικαίοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, κατά τις επαφές του στην Κύπρο.

Ο κ. Ντιντιέ Ρέιντερς, κατά τη συνάντηση του με τον Γενικό Εισαγγελέα, τον κάλεσε, όπως ο ίδιος ανέφερε, να διεξαγάγει τις απαραίτητες έρευνες για την καταπολέμηση οποιασδήποτε παραβίασης των κυρώσεων, ένα θέμα που, όπως είπε, πρόκειται να συζητήσει και με τα μέλη του κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρθηκε μετά τη συνάντηση των δύο, τη συζήτησή τους απασχόλησαν μεταξύ άλλων, τα θέματα των κυρώσεων κατά ρωσικών και λευκορωσικών οντοτήτων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ρέιντερς, «γίνεται δύσκολα κατανοητό γιατί έχουν δεσμευθεί περιουσιακά στοιχεία ύψους μόνο λίγο μεγαλύτερου των 100 εκατομμύριων ευρώ στη χώρα».

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης ανέφερε ότι λόγω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας πέρυσι, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ενίσχυση των κυρώσεων, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή προσπαθεί να λαμβάνει όλο και περισσότερες πληροφορίες από την Κύπρο, κυρίως, όπως είπε, από την κυβέρνηση και λιγότερο από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Συμπλήρωσε ότι επιθυμία της Επιτροπής είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ολιγάρχες και ρωσικές και λευκορωσικές οντότητες, προσθέτοντας πως με τόσες μεγάλες ρωσικές επενδύσεις κατά το παρελθόν στην Κύπρο, γίνεται δύσκολα κατανοητό γιατί έχουν δεσμευθεί περιουσιακά στοιχεία ύψους μόνο λίγο μεγαλύτερου των 100 εκατομμύριων ευρώ.

Στον γενικό εισαγγελέα η μπάλα για κυρώσεις

Με τις αναφορές του ο ευρωπαίος επίτροπος έριξε τη μπάλα στο γήπεδο της νομικής υπηρεσίας, υπογραμμίζοντας μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη- Προκοπίου, ότι είναι στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα να καταπολεμήσει την παραβίαση των κυρώσεων.

Ο κ. Ρέιντερς, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια εφαρμογής των κυρώσεων εναντίον Ρώσων ολιγαρχών ή οντοτήτων, αλλά και καταπολέμησης όλων των πιθανών παραβιάσεων των κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να ανταλλάζει απόψεις με τον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ θα συζητήσει σήμερα με τους Βουλευτές για τη νομοθετική διαδικασία. 

«Χαμηλό» το ποσό που δεσμεύθηκε

Κληθείς να προβεί σε διευκρινίσεις σε σχέση με τη δήλωσή του για χαμηλό επίπεδο δέσμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο ανέφερε ότι «αυτό που είπα είναι ότι σε διάφορα κράτη μέλη, όχι μόνο στην Κύπρο, έχουμε δει χαμηλό επίπεδο δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων».

Επεσήμανε ότι στην Κύπρο είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει δεσμεύσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων πέραν των €100 εκατ., «αλλά σε σύγκριση με τα 24 δισεκατομμύρια που έχουμε σε επίπεδο ΕΕ και με τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία σε ορισμένα κράτη μέλη στο επίπεδο των 2, 3 ή 4 δισεκατομμυρίων, αυτό φαίνεται να είναι χαμηλό».

Επικαλέστηκε στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου του 2020, με βάση τα οποία μόνο για ένα χρόνο η Κύπρος έλαβε 96 δισεκατομμύρια ρωσικές επενδύσεις, σημειώνοντας ότι θα συζητήσει εκ νέου το θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα για τις έρευνες που είναι δυνατόν να οργανωθούν, επειδή όπως εξήγησε, δεν πρόκειται μόνο για τις παραβιάσεις των κυρώσεων.

«Προσπαθούμε επίσης να δούμε τι είδους έρευνες ήταν δυνατόν να γίνουν για την κατάσταση γύρω από τις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι (οπόταν και ξεκίνησε ο πόλεμος), όπου ήταν δυνατό να δει κανείς πολλά περιουσιακά στοιχεία να φεύγουν όχι μόνο από την Κύπρο, από διαφορετικά κράτη μέλη, μερικές φορές με την υποστήριξη παρόχων υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο».

Επεσήμανε ότι στην Ουγγαρία, ήταν μόνο €3 χιλ. τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία και τώρα είναι κοντά στα €900 εκατ. έπειτα από συζητήσεις με την ΕΕ και καλύτερη εφαρμογή των κανόνων.

Στο στόχαστρο ΕΕ η παράκαμψη κυρώσεων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά ένα νέο μηχανισμό κυρώσεων, για να στοχεύσει σε τρίτες χώρες που πιστεύει ότι δεν κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να ξεφεύγει από τις κυρώσεις, ιδιαίτερα εκείνες που δεν μπορούν να εξηγήσουν τις αυξήσεις στο εμπόριο βασικών αγαθών ή τεχνολογιών.

Ο πρωταρχικός στόχος του εργαλείου, όπως σημειώνεται, θα είναι να αποτραπούν οι χώρες από το να βοηθήσουν τη Ρωσία να βρει εμπορικά κανάλια για συναλλαγές. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, η ΕΕ θα έχει την επιλογή ως δεύτερο βήμα να επιβάλει στοχευμένους περιορισμούς σε βασικά αγαθά.

Το πακέτο κυρώσεων, το 11ο της ΕΕ από τον Φεβρουάριο του 2022, αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως στο κλείσιμο των κενών στα μέτρα που έχουν θεσπιστεί, καθώς και στην ενίσχυση της ικανότητας επιβολής των περιορισμών, ως αντίδραση στο ότι η Μόσχα κατάφερε μέχρι στιγμής, να προμηθεύεται εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις μέσω τρίτων χωρών.

*Πηγή: stockwatch.com.cy

Share this post