Δεν άρεσαν στον Οζερσάϊ κάποιες αναφορές Γκουντέρες.

Δεν άρεσαν στον Οζερσάϊ κάποιες αναφορές Γκουντέρες.

Λευκωσία: Επαναβεβαιώνεται η βάση λύσης του Κυπριακού

 

«Είναι κρίμα», που οι αναφορές στο Κυπριακό στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ «δεν είναι ξεκάθαρες, επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα, να οδηγούν στη επίτευξη μιας συμφωνίας μέσω διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο «υπουργός» εξωτερικών της «ΤΔΒΚ», Κουντρέτ Οζερσάϊ.
Σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει ένα κοινό όραμα για το μέλλον του νησιού, δεν είναι τίποτε άλλο παρά χάσιμο χρόνου, πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «μια τέτοια προσπάθεια δεν θα οδηγήσει, ούτε αυτή τη φορά σε ένα αποτέλεσμα».

Υπάρχουν, συμπλήρωσε, κι άλλα σημεία στην έκθεση του ΓΓ και το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για τα οποία έχουν ενστάσεις ως «υπουργείο εξωτερικών» και μέσω της «αντιπροσωπείας» του στη Νέα Υόρκη θα ενημερώσουν πρώτα απ’ όλα τον ΓΓ του ΟΗΕ, τα μέλη του ΣΑ και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.
Ωστόσο, ο Οζερσάϊ είπε ότι θεωρεί «πολύ καίριο, κατάλληλο το μήνυμα – έκκληση για συνεργασία προς τις δύο πλευρές, ντόπιους και διεθνείς παράγοντες, υπό την έννοια της αλλαγής του στάτους κβο που περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το ΣΑ».
Η έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέρει ο Οζερσάϊ δείχνει την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και απευθείας επικοινωνία των δύο πλευρών στο νησί και των διεθνών παραγόντων για να επιτευχθεί μια συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και εκτιμά ότι δείχνει επίσης πως η συνεργασία πριν από τη λύση, χωρίς να περιμένουμε την επίτευξη συμφωνίας, είναι απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει, αφαιρείται από την ε/κ ηγεσία ένα μέσον της “παλαιών αρχών προπαγάνδας”, που αφορά τη συνεργασία των δύο πλευρών. Ισχυρίστηκε ότι ένας από τους λόγους που η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι χωρίς αποτέλεσμα εδώ και 51 χρόνια, «αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει απευθείας επαφή και συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών».
Αναφερόμενος στην έκκληση για δημιουργία μηχανισμών, που θα βοηθήσουν σε θέματα καθημερινότητας μεταξύ των δύο πλευρών, ο Κουντρέτ Οζερσάι παραπέμπει στη συμβολή του «υπουργείου» του για την αμοιβαία επιστροφή, με τη βοήθεια των ΗΕ, εγκληματιών από την μια στην άλλη πλευρά. Δηλώνει δε αποφασισμένος να συνεχίσει να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Φυσικό αέριο και Κυπριακό

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Οζερσάϊ κάνει λόγο για «προβοκατόρικες, μονομερείς ενέργειες της ε/κ πλευράς που δεν λαμβάνουν υπόψη τη βούληση και τα δικαιώματα των Τ/κ και αποτελούν κίνδυνο για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή». Θεωρεί – δηλώνει – «επιπόλαιες» τις αναφορές τόσο στην έκθεση όσο και στο ψήφισμα για το θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι η «τ/κ πλευρά έχει υποβάλει τρεις προτάσεις συνεργασίας για το θέμα, το 2011, το 2012 και τον Ιούλιο του 2019, τις οποίες η ε/κ ηγεσία έχει απορρίψει».
Η κυπριακή κυβέρνηση καλωσόρισε την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 24-83 από το Συμβούλιο Ασφαλείας, με το οποίο ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Κυπριακή κυβέρνηση

 


Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «κρίνεται ως σημαντικό το γεγονός ότι στο ψήφισμα επαναβεβαιώνονται όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, ως επίσης και η βάση λύσης του Κυπριακού».
Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ως ιδιαίτερα σημαντική την αναφορά στην ανάγκη αποκατάστασης του στάτους κβο στα Στροβίλια στην προ της 30ης Ιουνίου 2000 κατάσταση, καθώς και την επιβεβαίωση του καθεστώτος των Βαρωσίων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων ασφάλειας για την Κύπρο σε σημαντικό βαθμό κατέστη αναχρονιστικό, δήλωσε ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Πολιάνσκι, εκφράζοντας την υποστήριξη της χώρας του στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Τα αποτελεσματικότερα μέτρα για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της ενοποιημένης Κύπρου, πρόσθεσε, θα είναι εκείνα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σημείωσε, ακόμη, ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις, οι επιβαλλόμενες έννοιες, η πίεση και οι τεχνητές προθεσμίες είναι απολύτως απαράδεκτες.
Ο Ρώσος αντιπρόσωπος κάλεσε εκείνους στους οποίους, όπως είπε, «γεννιέται ο πειρασμός να παρασύρουν την Κύπρο σε γεωπολιτικά παιχνίδια, να σταματήσουν να το πράττουν».
Η τακτική αυτή, πρόσθεσε, εγκυμονεί επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και δεν βοηθά στη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.
Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος, Ρόντεϊ Χάντερ , είπε πως με το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το Συμβούλιο Ασφαλείας στέλνει σημαντικό μήνυμα στα συναφή μέρη και τους ηγέτες των κοινοτήτων, πως πρέπει να εργαστούν με αίσθηση του επείγοντος για να ξεκινήσουν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις. Διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, «οι οποίες θα εκπληρώσουν τις ελπίδες του κυπριακού λαού, για επανένωση της Κύπρου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος εξέφρασε την απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την έλλειψη προόδου τα δύο τελευταία χρόνια.
Χαρακτήρισε το ψήφισμα ως ομόφωνη έκφραση της υποστήριξης το Συμβουλίου Ασφαλείας προς τους ηγέτες για «να αναλάβουν το αναγκαίο πολιτικό ρίσκο και να εμπλακούν ουσιαστικά σε διαπραγματεύσεις με την αίσθηση επείγοντος».

Share this post