Δεν απασχόλησε τον Ν. Χριστοδουλίδη η υπουργοποίηση συγγενών υπουργών του Ν. Αναστασιάδη

Δεν απασχόλησε τον Ν. Χριστοδουλίδη η υπουργοποίηση συγγενών υπουργών του Ν. Αναστασιάδη

Στέφανος Στεφάνου: Αποδεκτή από τον νέο πρόεδρο η επιθυμία του ΑΚΕΛ να μην υπουργοποιηθούν στελέχη του κόμματος

Ο νέος πρόεδρος Νἰκος Χριστοδουλίδης , ο οποίος την Κυριακή και την Δευτέρα δήλωσε ότι δεν θα συμπεριλάβει στην κυβέρνηση του πρόσωπα, τα οποία διετέλεσαν υπουργοί των  κυβερνήσεων  Αναστασιάδη, σήμερα “θόλωσε τα νερά”.  Όταν ο ageliaforos.com του ζήτησε να διευκρινίσει κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο να  υπουργοποιήσει συγγενείς νυν υπουργών  ο κ. Χριστοδουλίδης είπε γενικά  ότι πρόθεσή του είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με άτομα, που έχουν τεχνοκρατική κατάρτιση σε σχέση με το Υπουργείο, που θα κληθούν να υπηρετήσουν, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της διακυβέρνησης που ο κυπριακός λαός ενέκρινε.

Δεν τον απασχόλησε, συνέχισε, το θέμα των συγγενών πρώτου ή δεύτερου βαθμού. «Η προτίμησή μου είναι να μην υπάρξει επαναδιορισμός Υπουργών, που υπηρέτησαν σε προηγούμενες Κυβερνήσεις», είπε. Υπάρχει, δήλωσε, ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα που, αν επέλεγε να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή η συμβολή του θα ήταν «καθοριστικής σημασίας».

Σε άλλη  ερώτηση μας,  αν θα ισχύσουν οι μεταθέσεις των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών, που αποφασίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη ή θα κάνει αλλαγές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “θα το συζητήσει με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών”.

Οι απαντήσεις αυτές του κ. Χριστοδουλίδη δόθηκαν , μετά την σημερινή (15.2.2023) συνάντηση στο Πολιτικό του Γραφείο με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ , Στέφανο Στεφάνου, η οποία ήταν η πρώτη μετά την εκλογή του. 

Ο νέος πρόεδρος  είπε ότι ενημέρωσε για τους σχεδιασμούς του για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής, αλλά και ουσίας. “Οι εκλογές έχουν τελειώσει και τώρα σημασία έχει ν’ ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού”σημείωσε και πρόσθεσε  ότι είναι απόλυτα σεβαστό πως υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις με το ΑΚΕΛ σε αριθμό θεμάτων.

Υπάρχουν όμως προκλήσεις, σημείωσε, που θεωρεί ότι “πρέπει να εργαστούν από κοινού για να ανταποκριθούν σε αυτό που η κοινωνία αναμένει, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά απ’ όλους όσοι εμπλέκονται στην δημόσια ζωή του τόπου, είτε αυτό είναι – να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσει ο διάλογος για λύση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, είτε κοινωνικά θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη”.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής μας , πρόσθεσε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι διαφωνίες ή η κριτική δεν θα δημοσιοποιούνται. Είναι απόλυτα σεβαστό μέσα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

Ειλικρινή και εποικοδομητική χαρακτήρισε την συζήτηση ο γ.γ.  του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι με τον νέο πρόεδρο γνωρίζονται από παλιά κι αυτό βοηθά μια ειλικρινή συζήτηση. Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ θα είναι στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι “πάντοτε το ΑΚΕΛ έχει συνείδηση το ρόλου του, της ευθύνης έναντι του τόπου και του λαού, ως μεγάλο κόμμα που είναι και η αντιπολίτευση θα είναι υπεύθυνη, σοβαρή, πατριωτική κι ασφαλώς διεκδικητική για όλα εκείνα που θεωρούμε πως είναι προς όφελος της χώρας μας και του λαού μας”. Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι είναι μια δύσκολη χρονική συγκυρία «σε έναν δύσκολο ομολογουμένως κόσμο».

Σε ερώτηση ,  αν υπουργοποίηση ατόμων από την ευρύτερη Αριστερά, δυσαρεστήσει το ΑΚΕΛ, ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε:” το ΑΚΕΛ δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση και δεν θα επιθυμούσε να δει μια τέτοια εξέλιξη”. Θα κριθούμε, πρόσθεσε, και εμείς για τον τρόπο που λειτουργούμε ως αντιπολίτευση.

Είναι απόλυτα σεβαστές οι αποφάσεις των κομμάτων, είτε τον στήριξαν, είτε όχι, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας   ότι «δεν θα υπάρξει διορισμός στελεχών του ΑΚΕΛ. Ήταν ξεκάθαρη η θέση του κ. Στεφάνου. Συζητήσαμε ευρύτερα από τον χώρο της Αριστεράς. Είναι κάτι που ο κ. Στεφάνου μου μετέφερε ξεκάθαρα την θέση του ΑΚΕΛ».

Σε διευκρινιστική ερώτηση, είπε ότι μίλησε για στελέχη και πως υπάρχουν άτομα που μπορεί να ψήφισαν τον χώρο της Αριστεράς, αλλά δεν σημαίνει ότι αποκλείονται. ” Οι θέσεις του κ. Στεφάνου για το θέμα ήταν απόλυτα ξεκάθαρες”, σημείωσε ο νέος πρόεδρος.

 

Share this post