Δ. Δημητριου: “Διαφάνεια παντού”.

Δ. Δημητριου: “Διαφάνεια παντού”.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΔΗΣΥ δεσμεύτηκε ότι ο  υποψήφιος του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα επιλέγεται ή θα επικυρώνεται δεσμευτικά από τα μέλη του .

Ο βουλευτής Δημήτης Δημητρίου , ο οποίος στις 11 Μαρτίου 2023, θα δικδικήσει με την πρόεδρο της Βουλής , Αννίτα Δημητρίου, παρέπεμψε στο συνέδριο του προσεχούς Μαΐου, όταν ρωτήθηκε από τον ageliaforos.com κατά στελέχη του κόμματος και ιδιαίτερα ο ίδιος είχαν συμβουλέψει έγκαιρα, με βάση τις δημοσκοπήσεις , τον Αβέρωφ Νεοφύτου, να αλλάξει “ρότα”. Επίσης, ο κ. Δημητρίου, σε άλλη ερώτηση του ageliaforos.com για το  πως βλέπει την επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ, αν εκλεγεί πρόεδρος η κ. Αννίτα Δημητρίου και αναπληρωτής πρόεδρος ο κ. Καρούσος, απάντησε ότι δεν θα ήταν σωστό να προβλέψει το μέλλον τις παράταξης με τους δύο αυτούς συναγωνισές. Περιορίστηκε να δηλώσει:“Με εμένα  ως πρόεδρο θα είναι πολύ καλύτερο. Θέλω έναν ΔΗΣΥ, που να σέβεται όλους και να λειτουργεί με εσωκομματική δημοκρατία”. 

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τη θέση που θα τηρήσει, αν εκλεγεί πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Δημητρίου είπε : «η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού (στον δεύτερο γύρο των εκλογών) ελήφθη υπό δραματικές συνθήκες και την φόρτιση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου».

Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση εκλογής του στην ηγεσία της παράταξης πρώτα θα αναμένει να δει τις προθέσεις και επιλογές του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. 

«Στην πορεία ίσως επανεξετάσουμε τη στάση μας. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε μια υπεύθυνη, εποικοδομητική δύναμη. Υπάρχει ανάγκη για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κανονικά αυτό θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της εκλογικής διαδικασίας. Στις 13 του Μαρτίου θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος», σημείωσε  ο υποψήφιος για την προεδρία του ΔΗΣΥ.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Δημητρίου παρουσίασε 10+1  προτάσεις για την επόμενη μέρα και την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΔΗΣΥ σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος.   «Το αδιάσπαστο τρίπτυχο για το νέο ξεκίνημα του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι: Ενότητα – Καθαρές θέσεις – Αληθινή αλλαγή. Και έτσι θέλω να προχωρήσουμε μπροστά». Πρόσθεσε ότι «υπήρξαν λάθη και σκιές τις οποίες πρέπει να διαλύσουμε. Και αυτό θα συμβεί αν η διαφάνεια και οι καθαρές θέσεις για όλα τα ζητήματα γίνουν οι σημαίες μας. Από την καθημερινή λειτουργία μας, μέχρι τις δημόσιες θέσεις μας για όλα τα κρίσιμα ζητήματα», δήλωσε ο κ. Δημητρίου.

Οι 10 +1 προτάσεις

 1. Ο υποψήφιος του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα επιλέγεται ή θα επικυρώνεται δεσμευτικά από τα μέλη του κόμματος.
 2. Θεσμοθέτηση ετήσιου συνεδρίου στρατηγικής και θέσεων του κόμματος στα πρότυπα των Βρετανικών κομμάτων. Συνέδριο όχι για να εκλέξουμε όργανα, αλλά για να επικαιροποιούμε το πρόγραμμα και τη στρατηγική μας.
 3. Εκλογή προέδρου του κόμματος σε δύο γύρους ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή.
 4. Καθιέρωση ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων μεταξύ των μελών του κόμματος.
 5. Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού εσωτερικής διαβούλευσης. Το κάθε μέλος να μπορεί να προτείνει επισήμως ή να καταθέσει τη γνώμη του χωρίς μεσολαβητές στην ηγεσία.
 6. Διαφάνεια παντού. Το ημερήσιο πρόγραμμά μου θα είναι δημοσιευμένο. Όλες μου οι συναντήσεις, όλες μου οι δράσεις.
 7. Τακτικές επισκέψεις της ηγεσίας σε κάθε «σπίτι» της Παράταξης σε όλη την Κύπρο. Κάθε δύο μήνες ομάδα με επικεφαλής από την ηγεσία θα είμαστε εκεί, να ακούμε, να συζητάμε, να ανατροφοδοτούμε.
 8. Δημιουργία τμήματος ανθρώπινου δυναμικού. Και για να αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες του προσωπικού, κυρίως όμως για να προσεκλύσουμε, να εμπνεύσουμε και να αξιοποιήσουμε τα στελέχη που σήμερα χρειαζόμαστε από την κοινωνία.
 9. Δημιουργία μητρώο πολιτικών στελεχών. Μέσα από μια πλατφόρμα, ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει «παρών», να αξιολογηθεί από το ανθρώπινο δυναμικό και να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα.
 10. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός να γίνει ένας σύγχρονος πολιτικός οργανισμός. Από τις 13 του Μάρτη, ξεκινούν οι απαραίτητες μελέτες για να μπορέσουμε τον Μάιο, μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία, συλλογικά να υλοποιήσουμε το πλάνο εσωτερικής αναδόμησης. Η αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού να θεωρείται δεδομένη.
 11. Μέχρι τον Σεπτέμβρη, θα προχωρήσει το σχέδιο του εμπλουτισμού των τοπικών μας επιτροπών, των μικρότερων αλλά ουσιαστικότερων κυττάρων της παράταξής μας. Στόχος να ρίξουμε τον μέσο όρο ηλικίας των στελεχών μας, να εντάξουμε νέα στελέχη με φρέσκιες ιδέες, να ενθαρρύνουμε ως ηγεσία τα στελέχη αυτά για να εντάξουν νέες δράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Δράσεις που θα έχουν στο επίκεντρο, όσα απασχολούν στην καθημερινότητα, τους συμπολίτες μας.

Ο κ. Δημητρίου ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα καταθέσει και το πολιτικό πλαίσιο, με το οποίο θέλει να υπηρετήσει.

Καταλήγοντας , δήλωσε: “αν η βάση της παράταξης μού κάνει την τιμή να με εκλέξει πρόεδρο, δεσμεύομαι να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να ζωντανέψω ξανά τη σπίθα της πολιτικής. Της αναζήτησης νέων ιδεών όχι μόνο στο εσωτερικό της παράταξής μας, αλλά στη Κύπρο συνολικά. Οι ιδέες μας, η ευρηματικότητά μας ως λαός, το ανοιχτό μυαλό μας, η ευελιξία μας, είναι η δύναμη που μας πηγαίνει μπροστά. Αυτά είναι για μένα πολιτική, όχι οι δημόσιες σχέσεις και οι ισορροπίες. Έτσι θα προχωρήσουμε καθαρά μπροστά, έτσι θα προχωρήσουμε σε μια καθαρή αλλαγή”.

Share this post