Χριστοδουλίδης -Τατάρ ο καθένας τα δικά του

Χριστοδουλίδης -Τατάρ ο καθένας τα δικά του

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας. 

Την πρώτη του συνάντηση,  μετά την εκλογή του ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα, είχε σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, που βρίσκεται στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο τελεί υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Χριστοδουλίδης συνοδευόταν από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Μενέλαο Μενελάου και την Μαριλένα Ραουνά, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα διευθύντριας του Διπλωματικού του Γραφείου. Τον Τ/κ ηγέτη συνόδευσε ο διαπραγματευτής του Εργκιούν Ολγκιούν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος της συνάντησης, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν:

«Σήμερα ο Ερσίν Τατάρ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του αναπληρωτή ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα για την Κύπρο, κ. Κόλιν Στιούαρτ. Είχαν μια άτυπη συζήτηση που ήταν ανοιχτή και εποικοδομητική. Ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Τατάρ αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία που στοίχισαν χιλιάδες ζωές, ανάμεσά τους Τουρκοκύπριους, και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους για τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Μετά την συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «δεν υπήρξε διαπραγμάτευση» και πως για την άρση του αδιεξόδου παρά τις καταγραφείσες διαφωνίες εμμένει στο σπάσιμο του αδιεξόδου -πάντα εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ο κ. Χριστοδουλίδης  ανέφερε πως προσκάλεσε τον κ. Τατάρ σε μια δεύτερη, κοινωνικού χαρακτήρα, συνάντηση και πως θεωρεί πως είναι αισιόδοξος για θετική απόκριση. Τέλος, ανέφερε πως ζήτησε από τον κ. Τατάρ να σταλεί, κάποια στιγμή, ένα κοινό μήνυμα για τους αγνοούμενους.

Σε ερώτηση από το ageliaforos.com,  αν θα δεχθεί ως προϋπόθεση την κυριαρχική ισότητα την οποία ζητά η τουρκική πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε :”η θέση της ε/κ πλευράς στο συγκεκριμένο θέμα,όπως εκφράστηκε και προηγουμένως, συνεχίζει να είναι σε ισχύ, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας”. 

Επίσης, δήλωσε : “δεν μπορούν οι τεχνικές επιτροπές, τα ΜΟΕ, να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα της λύσης του Κυπριακού”.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως κατά τη συνάντηση έκανε μια πρώτη αναφορά σε αυτήν όχι εις βάθος, γιατί πρώτα θέλει να συζητήσει το θέμα αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 


ΦΩΤΟ : Σταύρος Ιωαννίδης

Share this post