Χρειάζονται σταράτες απαντήσεις

Χρειάζονται σταράτες απαντήσεις

Του Α Χ. Βικέτου

Η ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ ως ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και η ήττα του Μουσταφά Ακιντζί επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα των «κρυφών και φανερών»  συναντήσεων του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ , Μεβλούτ  Τσαβούσογλου. Για τις «κρυφές» μάθαμε από τον κ. Τσαβούσογλου.

Σήμερα , μιλώντας στον ραδιοσταθμό « ΑΣΤΡΑ»  η πρώην Υπουργός Εξωτερικών , Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, θύμισε το θέμα των συναντήσεων, για τις οποίες είχε υπάρξει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ – Αναστασιάδη, και επέρριψε ευθύνες για την πορεία του Κυπριακού  « και στην κυβέρνηση,  αφού για τρία  χρόνια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε κρυφές και φανερές συναντήσεις με τον Τσαβούσογλου, ενώ φλέρταρε και με νέες ιδέες». Υποστήριξε ότι  κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν προσπάθειες σχεδόν πέντε δεκαετιών σε δικοινοτικές συνομιλίες στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αφού είναι γνωστές οι θέσεις Τατάρ περί συνομοσπονδίας». Η κυρία Μαρκουλλή χαρακτήρισε τον κύριο Τατάρ ως «πιστό υπηρέτη της Τουρκίας, ο οποίος χρησιμοποίησε όλα τα βρώμικα μέσα για να κερδίσει τον Μουσταφά Ακιντζί».

Επειδή το θέμα των συναντήσεων είναι ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ, η πρώην Υπουργός θα έπρεπε και πρέπει να μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία, αντί να κατηγορεί αόριστα. Ποια στοιχεία έχει η κ. Μαρκουλλή για να αποδείξει τα λεγόμενα της;

Από την άλλη και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, εφόσον θέλει να είναι υπεύθυνος ηγέτης , οφείλει να απαντήσει με σαφήνεια :

-Πόσες συναντήσεις είχε με τον κ. Τσαβούσογλου;

-Πού , πότε και με πρωτοβουλία ποιού έγιναν ;

-Έθεσε κάποιους όρους για την λύση του Κυπριακού ο Τσαβούσογλου;

-Είναι αληθές ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «φλέρταρε και με άλλες ιδέες» και ποιές;

– Υπάρχουν σημειώματα για τα διαμειφθέντα;

– Με τον κ. Τσαβούσογλου αντάλλαξε κάποιες κουβέντες στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως καταγράφηκε στις κάμερες, και ο ΥΠΕΞ , Νίκος Χριστοδουλίδης. Μήπως εκεί ή  αλλού υπήρξε και κατ’ ιδίαν συνάντηση;

Αναμένουμε σταράτες απαντήσεις και όχι του τύπου των δηλώσεων, που αντάλλαξαν στο παρελθόν για το θέμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.

********************

ΣΗΜΕΡΑ ο πρόεδρος Αναστασιάδης συγχάρηκε τον Ερσίν Τατάρ για την εκλογή του και δήλωσε ότι προσβλέπει το συντομότερο σε συνάντηση γνωριμίας. 

Στην ίδια δήλωση ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρει και το εξής: “Η ετυμηγορία των συμπατριωτών μας να επιλέξουν ως νέον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας τον κ. Ερσίν Τατάρ είναι απόλυτα σεβαστή”.

Αλήθεια, για ποιά “ετυμηγορία των συμπατριωτών μας”, μιλά ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν στην ψηφοφορία συμμετέχουν και οι πολιτογραφηθέντες ως υπήκοοι της “ΤΔΒΚ”  έποικοι από την Τουρκία; Πέραν αυτού δεν άκουσε τις καταγγελίες Τουρκοκυπρίων πολιτικών , και ιδιαίτερα του “φίλου” Μουσταφά Ακιντζί, για τις παρεμβάσεις της Άγκυρας, που έφθασαν μέχρι και το άνοιγμα τμήματος του παραλιακού μετώπου της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων,  για να εκλεγεί ο εκλεκτός της, Ερσίν Τατάρ; Πέραν των εποίκων είναι βέβαιο ότι ο Τατάρ ψηφίστηκε και από Τουρκοκύπριους. 

Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι  199,029. Ξέρει η κυβέρνηση πόσοι από αυτούς είναι Τουρκοκύπριοι; Και κάτι ακόμη: Τί έχουν πράξει διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για να έχουν οι Τουρκοκύπριοι πολίτες της την δυνατότητα να εκφράζουν ελεύθερα την πολιτική τους βούληση;

 

Share this post