Χώρος προσευχής υποστατικό μικροπωλιτών στον Απόστολο Ανδρέα .

Χώρος προσευχής υποστατικό μικροπωλιτών στον Απόστολο Ανδρέα .

Αντίδραση από την Ντογούς Ντεριά του CTP- Τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Άγιο Θύρσο (ΦΩΤΟ)

“Νέα τάξη πραγμάτων” επιχειρούν να επιβάλλουν οι αρχές της “ΤΔΒΚ” στο ιστορικό Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία. Συγκεκριμένα, δύο υποστατικά , που υπάρχουν πλησίον της Μονής (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Ηλίας Παντελίδης), για χρήση από τους μικροπωλητές θα λειτουργήσουν ως χώρος  προσευχής για τους μουσουλμάνους υπό την μορφή, σε πρώτη φάση, “ατύπου” τεμένους, αφού , κατά τις πληροφορίες μας, δεν θα ανεγερθεί επί του παρόντος μιναρές.  

Ωστόσο, ο σημερινός τουρκοκυπριακός Τύπος (Πηγή : Κλάδος Τουρκικών Θεμάτων ΓΤΠ) αναφέρεται σε ανέγερση τζαμιού. Η εφημερίδα  Yeni Düzen (26.07.23) γράφει ότι, σύμφωνα με ισχυρισμούς, θα ανεγερθεί μικρό τζαμί δίπλα από το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα , το οποίο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα ,  αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Αντίδραση για το θέμα υπήρξε εκ μέρους της «βουλευτού» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντογούς Ντεριά, η οποία ανέφερε ότι «η νοοτροπία που προσπαθεί να οικοδομήσει τζαμί στο Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία ως εργαλείο για πολιτική πρόκληση».

Σε ανάρτηση  στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ντεριά ανέφερε τα εξής:

«Η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα δεν είναι μόνο ένας ιερός τόπος λατρείας για τους Ελληνοκύπριους και τον χριστιανικό κόσμο, αλλά και μια από τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Όπως ακριβώς και το τζαμί Χαλά Σουλτάν στο νότο. Η νοοτροπία που προσπαθεί να οικοδομήσει ένα ‘τζαμί’ σε αυτό το μοναστήρι είναι ξεκάθαρα μια νοοτροπία που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία ως εργαλείο για μια πολιτική πρόκληση. Αναρωτιέμαι, τι θα έλεγαν αυτοί που θέλουν να προκαλέσουν εχθρότητα μεταξύ των κοινοτήτων με αυτό τον τρόπο, αν υπήρχε κάποιος που προσπαθούσε να χτίσει εκκλησία στο Τέμενος Χάλα Σουλτάν;

Καταβάλλεται προσπάθεια να εξομαλυνθεί αυτό το αίσχος με μια νέα θρησκευτική κακοποίηση κάθε μέρα. Κάποιοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών στο όνομα ενός θρησκευτικού μαθήματος και υπογράφει πρωτόκολλο με τον ξεδιάντροπο Αχμέτ Ουνσέλ [Σημείωση μεταφραστή: «Επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων»]. Δεν διστάζουν να παραβιάσουν τον νόμο. Αντί να πουν ‘μάθετε τα όριά σας’ στους φανατικούς που μιλούν από το εξωτερικό και λένε ‘η τυραννία της κοσμικότητας στην ΤΔΒΚ πρέπει να τελειώσει πλέον’, προσπαθούν να επωφεληθούν από τη θρησκευτική εκμετάλλευση. Θεωρούν παραγκούπολη την άλλη πολιτιστική κληρονομιά και προσπαθούν να προκαλέσουν τους Ελληνοκύπριους χτίζοντας τζαμί. Συγχωρέστε με, ούτε η κοσμική και δημοκρατική δομή, ούτε η πολιτιστική κληρονομιά αυτής της χώρας είναι παιχνίδι σας. Να ξέρετε τα όριά σας! Η κοινωνία ψυχορραγεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και δική σας έγνοια είναι το πώς θα δημιουργήσετε νέες πολιτικές κρίσεις!»

Avrupa: «Προχωρούν οι προκλήσεις της Τουρκίας»

Με το θέμα ασχολείται και η εφημερίδα  Avrupa (26.07.23) κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Και τώρα τζαμί στον Απόστολο Ανδρέα».

Η εφημερίδα γράφει ότι «η τουρκική πλευρά προχωρεί τις προκλήσεις και προβοκάτσιες της στο νησί» και ότι «άρχισε εργασία εκ μέρους της Τουρκίας για ανέγερση ‘μικρού τζαμιού’ δίπλα στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, που είναι ένας από τους πιο ιερούς και ιστορικούς ναούς του ορθόδοξου κόσμου».

Επισημαίνοντας ότι «αυτή η προσπάθεια θεωρείται πολιτική προβοκάτσια», η εφημερίδα αναφέρει ότι διευκολύνει την Άγκυρα η αντιπολίτευση, η οποία δεν βγάζει άχνα για τις επιβολές της Τουρκίας και μόνο κουνάει το δάχτυλο στις εδώ μαριονέτες της».  

Η διαδικτυακή Bugün Kıbrıs (26.07.23, bugunkibris.com) γράφει ότι “με μια αμφισβητήσιμη απόφαση” μετατράπηκαν σε μικρό τζαμί δύο δωμάτια που κτίστηκαν για τους πλανοδιοπώλες κατά την διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, αλλά έμειναν άδεια επειδή αυτοί αρνήθηκαν να μετακομίσουν εκεί.

Ο ” δήμαρχος” του  Ριζοκαρπάσου, Χαμίτ Μπακιρτζί,  δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι το μικρό τζαμί ήταν απαίτηση των «πολιτών» και υποστήριξε: «Το μέρος εκείνο είναι ένα κτήριο που ανήκει στο EVKAF (ΕΒΚΑΦ), δεν είναι στη δομή της εκκλησίας. Το ΕΒΚΑΦ έδωσε έγκριση. Θα το χρησιμοποιεί η μουσουλμανική κοινότητα που επισκέπτεται την περιοχή. Κοιτάξτε σήμερα το Ισραήλ, εκκλησίες και τζαμιά βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο, δεν καταλαβαίνω, γιατί νιώθει κανείς ντροπή γι’ αυτό. Το μέρος εκείνο δεν είναι τζαμί. Είναι ένα δωμάτιο. Ούτε προσευχή θα γίνεται, ούτε λειτουργία».  

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Ιμπραχίμ Μπεντέρ είπε τα εξής:

«Κάναμε τα δωμάτια. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε εκεί τους πωλητές με επιθυμία και της εκκλησίας. Μπήκαν στη μέση οι πολιτικοί και κάπως δεν μπορέσαμε να μεταφέρουμε τους ανθρώπους εκεί. Το δώσαμε όταν το ζήτησε ο δήμος, αλλιώς τι δουλειά έχω εγώ να πάω να ανοίξω μικρό τζαμί στην άκρη της Καρπασίας. Επιπλέον, συναντιέμαι συνεχώς με αξιωματούχους της εκκλησίας και δεν μου έκαναν κάποιο παράπονο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να γίνει το ίδιο στο τέμενος Χαλά Σουλτάν, ο Μπεντέρ ισχυρίστηκε:

«Αυτό που μας ενοχλεί είναι να το κάνουν σε ένα κοντινό μέρος, φυσικά δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Σε εμάς, η διοίκηση της εκκλησίας ανήκει στον ιερέα. Έχει κλειδί, την ανοίγει και την κλείνει την ώρα που θέλει, μένει εκεί. Όμως, το Χαλά Σουλτάν υπάγεται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων στον νότο. Κάποιος έρχεται και το ανοίγει κάθε πρωί στις 9, όπως ένα κρατικό τμήμα, και το κλείνει στις 5.  Η διοίκησή του δεν είναι σε εμάς. Πηγαινοερχόμαστε σαν φιλοξενούμενοι. Δίπλα στο τζαμί υπάρχουν δωμάτια και δεν επιτρέπεται να τα χρησιμοποιούμε. Η πραγματική ελευθερία είναι εδώ σε εμάς».      

Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση του σημειώνει : “Αναφορικά με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο για την ανέγερση τζαμιού στον χώρο της Μονής Αποστόλου Αντρέα στο Ριζοκάρπασο, θεωρούμε ότι αυτά πρέπει να διερευνηθούν και αν ευσταθούν να δρομολογηθούν από την κυβέρνηση οι κατάλληλες αντιδράσεις και διαβήματα ώστε να αποτραπεί μια τέτοια προκλητική ενέργεια.

Είναι βασική η αρχή ότι ο σεβασμός του χαρακτήρα της θρησκευτικής, πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, πρέπει να αποτελεί απαραβίαστο στοιχείο. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θα παρακολουθούμε το ζήτημα και αναλόγως των εξελίξεων θα επανέλθουμε”.

Η εορτή του Αγίου Θύρσου

Την περασμένη Κυριακή, 23 Ιουλίου 2023, μνήμη του Αγίου Θύρσου , ενός  από τους τρεις Ιεράρχες  ( οι άλλοι δύο είναι οι Φίλων και Συνέσιος) της Καρπασίας. Οι πληροφορίες από το συναξάρι και την ακολουθία του, είναι πολύ περιορισμένες.

Ο Ναός του βρίσκεται δίπλα από την θάλασσα στον δρόμο Αιγιαλούσας-Ριζοκαρπάσου. Κάτω από τον Ναό υπάρχει το  αγίασμα, που  θεραπεύει τον ομματόπονο και τα δερματικά νοσήματα.

Την Θεία Λειτουργία της Κυριακής τέλεσαν ο ακάματος οικονόμος π. Ζαχαρίας, ο οποίος για 49 συναπτά έτη υπηρετεί τους εγκλωβισμένους και ο εξ Αιγιαλούσης αρχιμ. Γεώργιος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου.

*Για τις φωτογραφίες από την Θ. Λειτουργία θερμές ευχαριστίες στην κυρία Μαρία Αντρέου

 

Share this post