Χωριστή συμφωνία με την UNFICP ζητά η Τ/κ πλευρά

Χωριστή συμφωνία με την UNFICP ζητά η Τ/κ πλευρά

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP ) δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση από τους Τουρκοκύπριους σε σχέση με το αίτημά τους για σύναψη συμφωνίας με αυτούς, αν και γνωρίζει για το σχετικό αίτημα, που υποβλήθηκε από την τ/κ πλευρά στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της UNFICYP , Αλίμ Σιντίκ.

 

Ο κ. Σιντίκ κλήθηκε  από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας “Χουριέτ”, σύμφωνα με το οποίο ο “υπουργός εξωτερικών”, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, δήλωσε στην εφημερίδα πως, «αν η UNFICYP  δεν συνάψει συμφωνία με την ΤΔΒΚ  θα πρέπει να αποχωρήσει από τα στρατόπεδά στο έδαφος της» και πως οι Τ/κ έδωσαν ένα μήνα προθεσμία στα Ηνωμένα Έθνη για να απαντήσουν στο αίτημα αυτό.

Ερωτηθείς για την ουσία του αιτήματος των Τ/κ, ο κ. Σιντίκ επανέλαβε πως η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο δεν έλαβε κάποια επίσημη ειδοποίηση από την τ/κ πλευρά για αυτό το θέμα και ως εκ τούτου δεν μπορεί επί της ουσίας να σχολιάσει το τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα

Το κυπριακό  Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία αναμένει τη δέουσα αντίδραση αναφέρει σε ανακοίνωσή του.  

Σε σχέση με το θέμα το Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι « η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο καθορίζεται από τα σχετικά με την Κύπρο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτά η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει τη συγκατάθεση της για την ανάπτυξη και παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στο έδαφος της».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το μόνο κράτος στην Κύπρο, έχει συνάψει Συμφωνία με τον ΟΗΕ από το 1964, η οποία ρυθμίζει το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «τέτοιες συμφωνίες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογράφει μόνο με κράτη, στο κυρίαρχο έδαφος των οποίων αναπτύσσει τις ειρηνευτικές του αποστολές». Επίσης, προστίθεται ότι  «το έδαφος της νεκρής ζώνης δεν αποτελεί ουδέτερη περιοχή, αλλά έδαφος που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και για να διευκολύνει την άσκηση των όρων εντολής της».

Share this post