Χωριστές συναντήσεις Σπέχαρ με Αναστασιάδη -Ακιντζί

Χωριστές συναντήσεις Σπέχαρ με Αναστασιάδη -Ακιντζί

Την πεποίθηση ότι στην έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα περιληφθούν σημαντικά γεγονότα που θα δικαιολογούν την ανάγκη για παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε σήμερα με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, είπε ότι «ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική, κατά την άποψη μου, συνάντηση, αφού στόχο είχε τη μελέτη των όσων διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στην Κύπρο, και βεβαίως ενόψει της ανανέωσης της εντολής για την ειρηνευτική δύναμη. Έθιξα κάποια θέματα τα οποία και βεβαίως πρέπει να περιλαμβάνονται στην έκθεση για να υπάρχει μια αντικειμενικότητα των γεγονότων και δεδομένων, όπως καταγράφονται. Πιστεύω ότι θα συμπεριληφθούν τουλάχιστον σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν την όλη κατάσταση στην Κύπρο, αλλά και που δικαιολογούν απόλυτα την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο».
Εξάλλου, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να υπάρχει εκτόνωση σε σχέση με τη διαμάχη των ΗΠΑ με το Ιράν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πράγματι, αποτελεί ανακούφιση τα όσα καταγράφονται τελευταίως. Θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσουν πιο σοφές ή σώφρονες σκέψεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα νέο αιματοκύλισμα που θα επηρέαζε όχι μόνο την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, γενικότερα την παγκόσμια οικονομία, καθώς και τη σταθερότητα ευρύτερα, στην περιοχή».

Τη σημασία της περίληψης στην έκθεση του ΣΑ του ΟΗΕ των στοιχείων, που αφορούν ιδιαίτερα την πολιτική ισότητα των πλευρών στο αποτέλεσμα της συνάντησης στο Βερολίνο, σημείωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίς το μεσημέρι, ενόψει της μετάβασης της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Νέα Υόρκη για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.


Σε γραπτή δήλωση , μετά τη συνάντηση Ακιντζί – Σπέχαρ που διήρκησε περίπου μια ώρα, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης την ανάγκη να περιληφθεί στην έκθεση του ΣΑ του ΟΗΕ η σημασία του διαλόγου για την επίλυση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, φέροντας στην ατζέντα την πρόταση που η τ/κ πλευρά κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο για το φυσικό αέριο.
Στη συνάντηση παρίσταντο ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, η σύμβουλός του για πολιτικές υποθέσεις, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, η σύμβουλός του για νομικά θέματα, Σιουλέν Καραμπατζιάν, η ειδική επί διεθνών σχέσεων, Ιπέκ Μπορμάν κά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share this post