Χωρίς ψήφιση του προϋπολογισμού μέτρα “γιοκ”

Χωρίς ψήφιση του προϋπολογισμού μέτρα “γιοκ”

ΥΠΟΙΚ : Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων είναι η έγκριση του προϋπολογισμού 2021.

 

Παρουσίαση νέου πακέτου μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων εξήγγειλε ο  Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «βασική προϋπόθεση είναι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός “. Το πακέτο μέτρων αφορά   κρατική χορηγία για κάλυψη των ενοικίων, δόσεων και άλλων λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, ύψους €200 εκατ., που έχουν επηρεαστεί απο την πανδημική κρίση.

Προνοεί  επίσης αναστολή δόσεων για καθορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, δίμηνη αναστολή (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) της υποχρέωσης καταβολής του 70% του ενοικίου για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, οι οποίοι τελούν υπό πλήρη αναστολή εργαλσιών με βάση το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας.

Επί πλέον περιλαμβλανει τη μη καταβολή ενοικίων προς το κράτος και τους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου από τους ιδιώτες ενοικιαστές ακινήτων του ποσού του ενοικίου που αντιστοιχεί στο μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, καθώς και επέκταση της περιόδου φορολογικών ελαφρύνσεων σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα και οι οποίοι προβαίνουν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021.

Ο κ. Πετρίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων συνδέονται άμεσα με το νέο Προϋπολογισμό και είναι δεδομένα τα οποία εμπεριέχονται και πρέπει να ψηφιστεί για να εφαρμοστούν. «Βασική προϋπόθεση είναι να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, ευελπιστώ πως θα ψηφιστεί και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα οικονομικά εφόδια», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως, «τα δωδεκατημόρια δεν μπορούν να καλύψουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν». Πρόσθετα, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη της ψήφισης του Προϋπολογισμού, ενόψει και του προγραμματισμού του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για έξοδο στις διεθνείς αγορές εντός του 2021. «Δίχως εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν θα μπορέσουμε να βγούμε επιτυχώς στις αγορές και πρέπει να διαφυλαχθεί η θέση της Κύπρου εντός της επενδυτικής βαθμίδας», σημείωσε .

Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ  επανάφερε το ζήτημα του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων, το νομοσχέδιο που είχε παρουσιαστεί το Μάρτη του 2020 και αποσύρθηκε τον Μάιο αφού δεν μπορούσε να βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει από τη Βουλή. Μετά από 7 και πλέον μήνες λοιπόν, η Κυβέρνηση –βάσει των λεγομένων του Υπουργού- είναι διατεθειμένη να επανακαταθέσει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις και να εξευρεθούν αυτή τη φορά οι απαραίτητες συναινέσεις προς ψήφισή του. Τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο Υπουργός, θα αποστείλει σχετική επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων ούτως ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση και αν είναι δυνατή η εξεύρεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η Κυβέρνηση θα το καταθέσει ξανά. Εξήγησε ότι, ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις επιζητούν τα οφέλη ενός τέτοιου σχεδίου, τομείς που βιώνουν μία παρατεταμένη κρίση. «Το οικονομικό επιτελείο κάνει μια μεγάλη αντεπίθεση για να κρατήσει την οικονομία ζωντανή και δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια σε αυτή τη μάχη», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών. Υπενθυμίζεται πως η φιλοσοφία του Σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων ήταν οι τράπεζες να δίνουν χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις, έως και 1,5 δισ. ευρώ (στην αρχή υπήρχε πρόνοια για 2 δισ. ευρώ, εντούτοις ήταν μία από τις αλλαγές που είχε κάνει η κυβέρνηση ενόψει να βρεθεί πλειοψηφία για να ψηφιστεί).

Πακέτο μέτρων Ιανουάριος 2021 by ARISTEIDIS VIKETOS

 

Η Υπουργός Εργασίας 

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Οκτώ σχέδια παρουσίασε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου με ένα κόστος γύρω στα 130 εκατ. ευρώ. Αφορούν στην παροχή επιδομάτων για την κάλυψη μισθολογικού κόστους για επιχειρήσεις με πλήρη και μερική αναστολή εργασιών. Καλύπτουν μεταξύ άλλων ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα, επιχειρήσεις συνδεόμενες με τουρισμό και αρκετές ομάδες αυτοτελώς εργαζομένων. Επίσης περιλαμβάνονται σχέδια για στήριξη ανέργων και παροχής

Επίδομα για απουσία από εργασία επιδομάτων για την απουσία από την εργασία λόγω των μέτρων και ειδικό επίδομα απουσίας από την εργασία για φροντίδα παιδιών.

Μέτρα στήριξης ΥΠΕΠΚΑ 09.01… by ARISTEIDIS VIKETOS

Η Κεντρική Τράπεζα

Σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αναφέρει ότι, «η ΚΤΚ συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία έχοντας πλήρη επίγνωση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας. Με στόχο την άμβλυνση των εν λόγω συνεπειών στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά και στον τραπεζικό τομέα ώστε να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, η ΚΤΚ αποφάσισε να παρέχει τη σύμφωνο γνώμη της, μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου της προς το Υπουργείο Οικονομικών, για την αναστολή καταβολής δόσεων προς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στα πλαίσια που επιτρέπουν οι Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EAT)».

Share this post