Bαρθολομαίος: «Πρωτοφανής για τα παγκόσμια ιστορικά δεδομένα η προ 100ετίας ανταλλαγή πληθυσμών»

Bαρθολομαίος: «Πρωτοφανής για τα παγκόσμια ιστορικά δεδομένα η προ 100ετίας ανταλλαγή πληθυσμών»

Επίτιμος Δημότης του Βύρωνα , στον οποίο το 1922 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες της Μ. Ασίας,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του. 
 Κατά την πρόσφατη επίσκεψη Του στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ,  σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο του Βύρωνα, ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Βύρωνα, κατόπιν εισηγήσεως του Δημάρχου , Γρηγορίου Κατωπόδη και ομοφώνου αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου.   

Στο Δημαρχείο Βύρωνα υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κατωπόδης. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο γραφείου του Δημάρχου.

Η τελετή ανακήρυξης του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Επίτιμο Δημότη Βύρωνα έγινε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του Δημάρχου Βύρωνα . Ακολούθησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Πλακίδας, που διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., για την ανακήρυξη του Κυρίου Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Δημότη Βύρωνα. 

Ο Δήμαρχος Βύρωνα παρέδωσε στο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ειδική περγαμηνή με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το κλειδί της πόλης, ασημένιο εγκόλπιο, ασημένια τιμητική πλακέτα, μετάλλιο με τη μορφή του Λόρδου Βύρωνα, το βιβλίο «90 Χρόνια Βύρωνας» του Απόστολου Κοκόλια και το βιβλίο του τελευταίου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του Δήμου Βύρωνα «Σελίδες Γραμμένες από Πείσμα».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνηση του αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του Δήμου Βύρωνος , τονίζοντας  έχει χαρακτηρισθή ως Δήμος προσφυγικός, λόγω της εν τοις ορίοις αυτού εγκαταστάσεως των εκ της Μικράς Ασίας τέκνων της Μητρός Εκκλησίας, τα οποία ηναγκάσθησαν, κρίμασιν οις Κύριος μόνον οίδε, να εγκαταλείψουν τας πατρογονικάς αυτών εστίας”.

Ύμνος στους Μικρασιάτες πρόσφυγες by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες κ.κ.: Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Γερμανίας Αυγουστίνος, Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φιλομηλίου Ηλίας, ο Πανοσιολογιότατος Δευτερεύων Αλέξανδρος, οι Αξιότιμοι κύριοι  Νικόλαος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Παναγιώτης Γραφιαδέλλης, κλητήρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ.κ. Χρυσόστομος εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιότατος Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Καθηγούμενος Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Αρχιμανδρίτης Ελισαίος, ο Πρωτοσύγκελος Ι.Μ. Καισαριανής πατήρ Αναστάσιος Τασσόπουλος εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καισαριανής – Βύρωνος & Υμηττού κ.κ. Δανιήλ.   Από την πολιτική ηγεσία παραβρέθηκαν εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης, και ο Πολιτικός Διοικητής Αγίου Όρους  Αθανάσιος Μαρτίνος. Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας προσήλθε η βουλευτής Άννα Καραμανλή, τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης και το ΚΙΝΑΛ η βουλευτής Τόνια Αντωνίου. Από την Περιφέρεια Αττικής παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιώργος Δημόπουλος. Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρών ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Σπύρος Χαγκαμπιμάνα.   Από τον Δήμο Βύρωνα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση: η Γενική Γραμματέα, Νατάσα Βαρουχάκη, οι Αντιδήμαρχοι Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Κόκκαλης, Κώστας Αγγέλης, Λεμονιά Κλωνάρη, Χρήστος Σπυρόπουλος και Θέμης Τέγος. Οι επικεφαλής των παρατάξεων: Χρήστος Γώγος «Νέα Εποχή Βύρωνα», Μίλτος Μπαντής «Μαζί για τον Βύρωνα», Αλέξης Σωτηρόπουλος «Δημοτική Κίνηση Πολιτών Δύναμη Ελπίδας» και Βασιλική Σάρολα «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα». Το παρόν έδωσαν επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Γιάννης Αδαμόπουλος, Ηλίας Βαλμάς, Διονύσης Βώβος, Πηνελόπη Δάφνη, Βασίλειος Δεμπόνος, Μαρία Ζιώγα, Ιουλία Κιούπη, Γιώργος Λέλος, Βασίλης Μουντοκαλάκης, Κατερίνα Σφακιανάκη, Λευτέρης Τριανταφύλλου, Πάνος Τριγάζης και Σωτηρούλα Υφαντή.  

Στο Μετόχι της  Αναλήψεως, Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους

Προηγουμένως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε μεταβεί  στο Μετόχιο της Αναλήψεως του Κυρίου, της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, στο δήμο Βύρωνα, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και ακολούθως τέλεσε την θεμελίωση του κουβουκλίου του τάφου του Οσίου Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτου, ο οποίος έζησε και ετάφη στο Μετόχι.
Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος της πόλης Εντιμ. Γρηγόρης Κατωπόδης και ο Ηγούμενος της Αγιορειτικης Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Ελισσαίος, κληρικοί και μοναχοί, Αυτοδιοικητικοί και άλλοι παράγοντες και πλήθος πιστών. Πριν την είσοδο του στο Μετόχιο ο Πατριάρχης μαζί με τον Δήμαρχο έκαναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας με την ευκαιρία της μετονομασιας της οδού, μπροστά από το Μετόχι, σε «Οσίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου». Στον εσπερινό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Καισαιριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, Κισσάμου και Σέλινου Αμφιλόχιος, και Πτολεμαΐδος Εμμανουήλ, ο Εξοχ. Υφυπουργος Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος Βύρωνα, και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Εντιμολ. Άρχων Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αθανάσιος Μαρτίνος.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης , μεταξύ άλλων , τόνισε : “… τήν ἱεροκανονικήν συναρμογήν Μεγάλης Ἐκκλησίας καί Μοναχισμοῦ ὑπηρέτησεν ἄνευ τῆς παραμικρᾶς ἀντιλογίας ὁ ὅσιος Ἱερώνυμος μέ ἀπαράμιλλον ταπείνωσιν καί ὑποδειγματικήν ὑπακοήν, καθώς γνωστόν τυγχάνει ὅτι ἡ συμμόρφωσις τοῦ Ἁγίου πρός τάς ἀποφάσεις τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου περί τῆς ἀλλαγῆς τοῦ ἡμερολογίου ἐστάθη μία ἐκ τῶν ἀφορμῶν ἔνεκα τῶν ὁποίων ἐξεδιώχθη ἐκ τῆς Μονῆς τῆς μετανοίας του. Δυστυχέστατα, εἰς τούς καιρούς μας, ἀκόμη καί ἐντός του Ἁγίου Ὄρους, μέ ἀνυποστάτους δικαιολογίας καί αἰτιάσεις, ἀκούονται φωναί, αἵτινες ἐπιθυμοῦν τήν διασάλευσιν τῆς κανονικῆς τάξεως τῆς Ἐκκλησίας, φωναί, αἵτινες ἀμφισβητοῦν τά ὅσια καί παραδεδομένα, φωναί, αἵτινες ταράσσουν τόν μακάριον ὕπνον τῶν ἀπ᾽ αἰῶνος, ἐν ὑπακοῇ καί ταπεινώσει, εὐαρεστησάντων τόν Θεόν… Ὁ Πατριάρχης δέν θά ἐκφέρῃ λόγον κρίσεως κατ᾽ οὐδενός. Κριτής ἵσταται ὁ ὅσιος Ἱερώνυμος καί ὁ βίος του”.

*Το πλήρες κείμενο της ομιλίας

«Ο Μοναχισμός εἶναι κυρίως τρόπος καί οὐχί τόπος». by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Καλωσόρισμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, στο Αρχονταρίκι του Σιμωνοπετρίτικου Μετοχίου Αναλήψεως του Κυρίου στον Βύρωνα .

Photo: Nikos-Giorgos Papachristou / Ecumenical Patriarchate

          

Share this post