Αύριο η “πρώτη” της νέας Βουλής. Ρευστό το σκηνικό για την εκλογή προέδρου

Αύριο η “πρώτη” της νέας Βουλής. Ρευστό το σκηνικό για την εκλογή προέδρου

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται αύριο 10/6/2021, στις 4 το απόγευμα στην πρώτη συνεδρία της, με τη νέα της σύνθεση, όπως προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου 2021. Κατά τη συνεδρίαση αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο, θα δοθεί η νενομισμένη διαβεβαίωση των Βουλευτών και θα ακολουθήσει η εκλογή Προέδρου του Σώματος.

Με τη λήξη της συνεδρίας, ο νέος Πρόεδρος του Σώματος θα δεχθεί τα συγχαρητήρια των κοινοβουλευτικών ομάδων και ακολούθως θα μεταβεί στο κτίριο της Βουλής, όπου θα συναντηθεί με τον απερχόμενο Πρόεδρο.

Η διαδικασία εκλογής

Κατά την πρώτη συνεδρίαση  της πρώτης τακτικής συνόδου της περιόδου της Βουλής την έδρα του Προέδρου καταλαμβάνει ο πρεσβύτερος των παρόντων Βουλευτών μέχρι της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής.

  • Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων βουλευτών.
  • Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των εγκριτικών ψήφων των παρόντων ψηφιζόντων βουλευτών, παραλειπομένου τυχόν κλάσματος.
  • Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορίας κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσεις τις περισσότερος εγκριτικές ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών.

Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να καταλήξουν σε λύση.

Οι ζυμώσεις

Ενόψει της  αυριανής συνεδρίασης κορυφώνεται το  παρασκήνιο και ουδείς μπορεί να προδικάσει με βεβαιότητα ποιός θα είναι ο πρόεδρος της νέας Βουλής. Ο ΔΗΣΥ, σε αντίθεση με το 2016 , που συνέπλευσε με τον Δ. Συλλούρη,  κατέστησε σαφές  πως θα πάει μέχρι τέλους με την αντιπρόεδρο του κλομματος  και βουλευτή Λάρνακας ,Αννίτα Δημητρίου,  ως υποψήφια για την προεδρία της Βουλής. Μέχρι και αύριο  τα ονόματα όλων των υπόλοιπων αρχηγών βρίσκονται στο τραπέζι ως επιλογή και  το σκηνικό θα αποσαφηνιστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Στο ΔΗΚΟ θεωρούν πως η προεδρία της Βουλής θα επαναφέρει το κόμμα στο παιχνίδι ως ρυθμιστή και πως θα αποδυναμώσει την ΔΗΠΑ

Εκτός από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, εμπλοκή για την Προεδρία της Βουλής είχε, όπως και την προηγούμενη πενταετία,  ο πρόεδρος  Αναστασιάδης, δεσμευόμενος στον Μάριο Καρογιάν ότι θα τον βοηθούσε να εκλεγεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή” της Κύπρου την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ,  τον ενημέρωσε πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν επρόκειτο να στηρίξει τον Μάριο Καρογιάν με αποτέλεσμα ο Νίκος Αναστασιάδης να συναινέσει στην επιλογή της Αννίτας Δημητρίου.

Η κίνηση του ΔΗΣΥ να συνδέσει την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ με την ανάγκη ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έφερε, όπως όλα δείχνουν, σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, καθώς μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας χαιρέτισε την  κίνηση. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε πως, όπως άλλωστε πράττει διαχρονικά η ΕΔΕΚ, θα υποβάλει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Βουλής, ενώ υποψηφιότητα αποφάσισε να υποβάλει και ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Στο ΔΗΚΟ αποφάσισαν να προκρίνουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, δεδομένου ότι θα στηριχθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, την στήριξη του, με τον τελευταίο να φέρεται να του είπε  πως βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του .  Την υποψηφιότητα Νικόλα φέρεται πως θα στηρίξει ο Μαρίνος Σιζόπουλος αλλά και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου όχι όμως από την πρώτη ψηφοφορία .  Γι’ αυτό που δεν μπορεί να δεσμευτεί ο κ. Θεοπέμπτου είναι πως την ίδια θέση θα λάβουν και οι άλλοι δύο βουλευτές της ομάδας του, Ατταλίδου και Παπαδούρης. Σημειώνεται πως η κυρία  Ατταλίδου μίλησε με εγκάρδια λόγια για την υποψηφιότητα Αννίτας Δημητρίου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στήριξής της στη δεύτερη ή τρίτη ψηφοφορία, σε συνέντευξή της στον ALPHA.

Αυτό που φαίνεται να προκάλεσε ρήγμα στην υποψηφιότητα Νικόλα, είναι οι παρασκηνιακές κινήσεις του προέδρου της ΔΗΠΑ, Μάριου Καρογιάν. Ήδη στελέχη και βουλευτές της ΔΗΠΑ έχουν προσεγγίσει το ΑΚΕΛ να στηρίξουν μαζί την υποψηφιότητα Θεοπέμπτου, στο ενδεχόμενο που δεν θέλουν να στηρίξουν υποψηφιότητα Καρογιάν. Έχουν ήδη αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν και την υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού. Σημειώνεται πως ο κ Καρογιάν είχε ήδη επαφή και με τον Άντρο Κυπριανού και με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Ήδη στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ έχει μπει ως προτεραιότητα η υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού και αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αν θα μείνουν μέχρι τέλους με την υποψηφιότητα του γ.γ. του ΑΚΕΛ. Στόχος της ΔΗΠΑ είναι να αποτρέψει με κάθε τρόπο την εκλογή Νικόλα Παπαδόπουλου.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ  αποφάσισε : α)  Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να χειριστεί το θέμα ανάλογα με τη διαμόρφωση των δεδομένων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας στη βάση των αρχών που το Πολιτικό Γραφείο καθόρισε κατά την συνεδρία της περασμένης Πέμπτης, 3 Ιουνίου, β) Εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος, εάν και εφόσον κρίνει αναγκαίο να θέσει την υποψηφιότητά του στη διάθεση της Βουλής.

Ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ 

Share this post