Άξια επανεκλογή Χαραλαμπίδου στη θέση Αντιπροέδρου της ΚΣ ΟΑΣΕ

Άξια επανεκλογή Χαραλαμπίδου στη θέση Αντιπροέδρου της ΚΣ ΟΑΣΕ

Έκθεση δραστηριοτήτων της Ειρήνης Χαραλαμπίδου , Ειδικής Αντιπροσώπου της ΚΣ ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας, κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επανεξελέγη στη θέση της Αντιπροέδρου μέχρι το 2025 λαμβάνοντας τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των συνυποψηφίων της. Η ψηφοφορία διεξήχθη την τελευταία ημέρα των εργασιών της 29ης Ετήσιας Συνόδου στο Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας του Οργανισμού.

Τις τέσσερις κενές θέσεις Αντιπροέδρων διεκδίκησαν επτά υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και η κα Χαραλαμπίδου. Το αποτέλεσμα κρίνεται ως πολύ μεγάλη και σημαντική επιτυχία καθότι η ψηφοφορία διεξήχθη υπό αντίξοες συνθήκες για την κα Χαραλαμπίδου αφού παρασκηνιακά υπήρξαν συνέργειες για τη μη επανεκλογή της. Επιπροσθέτως, μεταξύ των συνυποψηφίων της κας Χαραλαμπίδου περιλαμβάνονταν βουλευτές από την φιλοξενούσα χώρα Βρετανία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και την Ισπανία. 

Έκθεση δραστηριοτήτων της Ειδικής Αντιπροσώπου της ΚΣ ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της διαφθοράς, κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις  εργασίες της 29ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στον Οργανισμό και Αντιπρόεδρος της  Κ.Σ. ΟΑΣΕ , Ειρήνη Χαραλαμπίδου, παρουσίασε  στα μέλη της Συνέλευσης, έκθεση με τις πιο πρόσφατες δραστηριότητες της ως Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Αναφέρθηκε αρχικά στην επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο ως μέλος υψηλόβαθμης αντιπροσωπίας της Συνέλευσης. Αναφερόμενη στις επαφές της αντιπροσωπίας στην Ουάσιγκτον, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να επισημάνει στους συνομιλητές της τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην ασφάλεια, στην οικονομία και στη δημοκρατία. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς εκσυγχρονισμού του σχετικού με την καταπολέμηση της διαφθοράς νομοθετικού πλαισίου καθώς και της αυστηρής εποπτείας κατά την εφαρμογή του.

Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε, εξάλλου, και στο Διεθνές Συνέδριο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ υπό τον τίτλο «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: ο Ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων», το οποίο κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 27 και 28 Μαΐου. Η Κύπρια Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ υπενθύμισε ότι στο Συνέδριο συμμετείχαν πέραν των 150 σύνεδρων από σχεδόν 30 χώρες, ενώ οι ομιλητές ήταν αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών, Κύπριοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, διερευνητικοί δημοσιογράφοι. Το εν λόγω Συνέδριο, τόνισε η κα Χαραλαμπίδου, αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών εκ μέρους των εθνικών Κοινοβουλίων σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ενίσχυση της διαφάνειας.

Σταχυολογώντας συνοπτικά τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι επαναβεβαιώθηκε από τους σύνεδρους ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα των κρατών μελών του ΟΑΣΕ και ότι η πολιτική βούληση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς. Αναδείχθηκε συναφώς ο ηγετικός ρόλος που τα εθνικά Κοινοβούλια μπορούν να αναλάβουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της, με τη ψήφιση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου και την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως είπε η κα Χαραλαμπίδου. Επιπρόσθετα, υπογραμμίστηκε η σημασία υιοθέτησης Κώδικα Δεοντολογίας από τα Εθνικά Κοινοβούλια, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει και πρακτικά μέτρα εφαρμογής του, ενώ τονίστηκε ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί, οι δικαστικές αρχές, τα εθνικά Κοινοβούλια και τα ΜΜΕ διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο, σημείωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Η κ.  Χαραλαμπίδου ενημέρωσε, εξάλλου, την Ολομέλεια της ΚΣ ΟΑΣΕ, ότι η Πρόεδρος της Συνέλευσης κα Margareta Cederfelt, κατά την παραμονή της στην Κύπρο, έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και είχε χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου και τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη.     

 

Συγχαρητήρια

“Συγχαίρουμε την κ. Χαραλαμπίδου για την επανεκλογή της ως Αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Κάθε εκλογή Κύπριου και Κύπριας βουλευτή σε ευρωπαϊκά και διεθνή φορά, τιμά και ενισχύει την πατρίδα μας”, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Το ΑΚΕΛ συγχαίρει την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, για την επανεκλογή της στη θέση της μιας εκ των Αντιπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

“Η επανεκλογή της Ειρήνης Χαραλαμπίδου τιμά τη χώρα μας, το Κυπριακό Κοινοβούλιο και το ΑΚΕΛ. Είμαστε βέβαιοι για τη συνέχιση του πολυσχιδούς έργου που επιτελεί στην ΚΣ του ΟΑΣΕ”, σημειώνει η ανακοίνωση .

Share this post