Αβέρωφ Νεοφύτου: “Δεν θα ψηφίσω λευκό, τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει η ιστορία, τους προδότες ποτέ.”

Αβέρωφ Νεοφύτου: “Δεν θα ψηφίσω λευκό, τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει η ιστορία, τους προδότες ποτέ.”

Για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών το Π. Γ. του ΔΗΣΥ αποφάσισε, με μεγάλη πλειοψηφία, ψήφο κατά συνείδηση και το κόμμα στην αντιπολίτευση.-Έξι ψήφοι υπέρ Μαυρογιάννη και δύο υπέρ Χριστοδουλίδη.

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε περί τις επτά ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις μια το πρωί σήμερα (8.2.2023), το Πολιτικό Γραφείο (Π.Γ) του ΔΗΣΥ αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία για ψήφο κατά συνείδηση και από την επομένη των εκλογών το κόμμα να είναι αντιπολίτευση.

Έξι μέλη ψήφισαν την πρόταση του δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος,  για στήριξη Ανδρέα Μαυρογιάννη και δύο μέλη την πρόταση του Ονισήφορου Κυριάκου υπέρ Χριστοδουλίδη. Η συζήτηση σε αρκετά σημεία ήταν εντονότατη, καθώς περίπου το 85% των όσων πήραν τον λόγο τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ωστόσο , στο τέλος επικράτησε η πρόταση , που συνδιαμόρφωσαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης -κάνοντας πίσω από την προσπάθεια του να στηριχτεί η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη-και ο πρόεδρος  του ΔΗΣΥ , Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο  Αναστασιάδης είχε πρόθεση  να παρευρεθεί στο Πολιτικό Γραφείο, αλλά , λόγω των  αντιδράσεων στελεχών, άλλαξε γνώμη.   

   Αίσθηση προκάλεσε η καταληκτήρια ομιλία του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε. Ο  Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως ο κυπριακός λαός κατέταξε τον ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση και δεν ήταν ποτέ δυνατόν ένα Πολιτικό Γραφείο να στερβλώσει τη θέληση του κυπριακού λαού. Πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει άποψη και πως δεν θα ψηφίσει λευκό, σημειώνοντας πως, “τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει η ιστορία, τους προδότες ποτέ.” 

O πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναγνώρισε δύο, όπως είπε , λάθη του:

*Την αποχή στην Βουλή το 2013 κατά την πρώτη συνεδρίαση για το Μνημόνιο

*Την εκλογή προέδρου της Βουλής (Δ. Συλλούρης) το 2016

Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου

“Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τιμώντας τις αρχές και αξίες που τον καθιέρωσαν σαν την πιο σταθερή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη της πατρίδας μας και μετά και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, αξιολόγησε τις δυο υποψηφιότητες που βρίσκονται ενώπιον των πολιτών και αποφάσισε τα ακόλουθα:

  1. A) Τη μη συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα προκύψει από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο ΔΗΣΥ, σεβόμενος πλήρως την ετυμηγορία του λαού, αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου. Πορεύεται αυτόνομος, υπερασπίζεται τις αρχές του και προασπίζει τις κατακτήσεις και τις προοπτικές του λαού μας.

Αταλάντευτες προτεραιότητές μας είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και με τις ΗΠΑ, η ισχυρή οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η εφαρμογή του σχεδίου Κύπρος_ το Αύριο, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του λαού.

Β) Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι πολιτική παράταξη αποτελούμενη από ελεύθερους ανθρώπους, των οποίων σέβεται και αναγνωρίζει την ελεύθερη βούληση, άποψη και κρίση.

Από την ώρα που η πρόταση διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν βρίσκεται πλέον ενώπιον των πολιτών και η παράταξη από την 1η Μαρτίου θα είναι η μεγάλη και υπεύθυνη δύναμη της αντιπολίτευσης, καλούμε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να ζυγίσουν τις επιλογές που έχουν μπροστά τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά συνείδηση, θέτοντας πάντα ως απόλυτη προτεραιότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας.

Η σημερινή κατά πλειοψηφία απόφαση που λαμβάνεται ως προνοούν οι καταστατικές μας διατάξεις, στέλνει το μήνυμα της αποφασιστικότητας της παράταξης να λειτουργεί πάντοτε προς όφελος της Κύπρου και των πολιτών της. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Προέδρου και του συνόλου της ηγεσίας του κόμματος για ενδυνάμωση της ενότητας και του πρωταγωνιστικού ρόλου που καλείται ο Δημοκρατικός Συναγερμός να διαδραματίσει στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας, έχοντας ως στέρεο υπόβαθρο την διακήρυξη αρχών του, το ιδεολογικό του μανιφέστο, καθώς και τις πολιτικές του”.

 Υπέρ του  Ανδρέα Μαυρογιάννη τάχθηκαν , σύμφωνα με πληροφορίες η Καίτη Κληρίδου, κάνοντας λόγο για ανάγκη υπέρβασης, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ενώ πρόθεση υπέρ του Μαυρογιάννη είχε και πρώην βουλευτής Ρίκκος Μαππουρίδης αλλά και ο Ιωάννης Κασουλίδης. Κατά της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη μίλησαν ο Δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος, και ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλά.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης τοποθετήθηκε τελευταίος.

Ανέφερε πως το μεγάλο σφάλμα ξεκίνησε με την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Χριστοδουλίδη το 2018, καθώς είχε θολή θέση στο κυπριακό. Έθεσε θέμα  για αυτοκριτική για τον Χριστοδουλίδη, αλλά και για άλλους. Ζήτησε εκλογικό συνέδριο για όλη την ηγεσία και ξεκαθάρισε πως ο ΔΗΣΥ πρέπει να είναι στην αντιπολίτευση. ” Αν κάτι έμεινε στον ΔΗΣΥ, είναι η πολιτική του αξιοπιστία. Ξεχάσαμε ανέφερε τι λέγαμε για Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη μέχρι το περασμένο Σάββατο”, είπε. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης,  “φωτογράφησε” τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, μιλώντας για προσωπικές υπερβάσεις. Ο ίδιος χάρηκε όπως είπε για την ενότητα που επικρατούσε στο Πολιτικό Γραφείο, μία ενότητα που είναι ενάντια στον αποστάτη, ιδιαίτερα γιατί όπως είπε άλλα μεθοδεύονταν μέχρι χθες από παρόντες στην αίθουσα. Απαντώντας στην τοποθέτηση του Πρόδρομου Προδρόμου ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα για τις «καταστροφικές πολιτικές» στην οικονομία του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι το ίδιο επικίνδυνο είναι και το συνονθύλευμα που υποστηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Γιάννης Καρούσος μίλησε για την ανάγκη να μην επιβραβευθεί ο «αποστάτης» και υποστήριξε την ψήφο κατά βούληση, όπως έκαναν ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Πέτρος Δημητρίου. 

Κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Γραφείου αποδοκιμάστηκαν έντονα  ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, τον οποίο εξύβριζαν στελέχη για την θέση του υπέρ της στήριξης Χριστοδουλίδη μετά την ήττα των εκλογών. Και ο Νίκος Τορναρίτης μίλησε για κατά βούληση ψήφο, δηλώνοντας  πως ο ίδιος προσωπικά θα ψηφίσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη με αποτέλεσμα να αποδοκιμαστεί . Υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη τάχθηκε και ο πρώην βουλευτής Λάρνακας Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου υποστήριξε πως η ψήφος κατά συνείδηση είναι η λιγότερο λάθος απόφαση και η πιο σοφή εισήγηση. Αν και δεν είναι, όπως είπε,  απόφαση που ταιριάζει σε ένα κόμμα όπως ο ΔΗΣΥ, των τολμηρών αποφάσεων και των μεγάλων αλλαγών.

Ψήφο κατά βούληση και ο ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση, ήταν η θέση που στήριξαν ο Μιχάλης Σοφοκλέους, η Αναστασία Ανθούση, η Αννίτα Δημητρίου, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα και ο Ευθύμιος Δίπλαρος.

Ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος δημοσίευσε την ομιλία του στο Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, μέσω της οποίας εισηγήθηκε την ψήφο κατά συνείδηση και ταυτόχρονα ένα βροντερό «ΟΧΙ στους ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ».

 

 

 

Share this post