Αθηνών Ιερώνυμος Β’ : Η Εκκλησία δεν είναι ισχύς, υπεροχική εξουσία, πού κοιτάζει τον κόσμο με αυτάρκεια

Αθηνών Ιερώνυμος Β’ : Η Εκκλησία δεν είναι ισχύς, υπεροχική εξουσία, πού κοιτάζει τον κόσμο με αυτάρκεια

Συνέδριο με θέμα «Οργάνωση και Επανευαγγελισμός της Ενορίας»

“Η σημερινή τεχνολογική πρόοδος, η οποία δυστυχώς στη χειρότερη μορφή της, τη «μαγεία» της εικόνας και την ολέθρια επίδραση των ψευδαισθήσεων, έχει κατακλύσει και τον εκκλησιαστικό χώρο”, παραδέχθηκε  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδς Ιερώνυμος Β’, ο οποίος επεσήμανε: “η «πρόοδος» αυτή υποθάλπει την αυτοπεποίθηση, την απόλυτη ανεξαρτησία και ενισχύει το αίσθημα της αυτάρκειας, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να στρέφεται στις δικές του δυνάμεις, στον εαυτό του, να γίνεται «φίλαυτος».

Σε ομιλία κατά την έναρξη Συνεδρίου, το οποίο αφορούσε στελέχη των ιερών μητροπόλεων της Εκκλησίας  Ελλάδος και είχε ως γενικό θέμα «Οργάνωση και Επανευαγγελισμός της Ενορίας», ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι αντιλαμβάνεται “τη σημασία του όρου «επανευαγγελισμός» ως αναγνώριση εκ μέρους μας ότι υπάρχει ανάγκη να κηρυχθεί εκ νέου ο ευαγγελικός λόγος σε λιγότερα η περισσότερα μέλη της εκκλησιαστικής μας κοινότητας, εξαιτίας της αλλοίωσης του ευαγγελικού τρόπου πίστης, ζωής
και ήθους”. Ο επανευαγγελισμός παραπέμπει “σε επανακατήχηση, προκειμένου να ευρεθεί ο ορθός προσανατολισμός, η αυθεντική πίστη, και έτσι να μην τίθεται εν αμφιβόλω η σωτηρία των ανθρώπων”, σημείωσε.

Το Συνέδριο , στο οποίο συμμετείχαν εξήντα ιεράρχες και εκατόν είκοσι σύνεδροι, οργανώθηκε  κατόπιν Συνοδικής Αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά τη Συνεδρία της 11ης Μαΐου και εξ αφορμής της πραγματοποιηθείσης κατά τη συνέλευση της Σεπτής Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου 2022 Εισηγήσεως του Μητροπολίτου Σάμου κ. Ευσεβίου. 

Τη Συνοδική Επιτροπή διοργάνωσης του Συνεδρίου απετέλεσαν οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και Φθιώτιδος κ. Συμεών, ενώ Γραμματέας αυτής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Ποιμαντικής Γάμου και Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’, μεταξύ άλλων, τόνισε:
*“Είναι ανάγκη να διακονήσουμε οι ποιμένες (επίσκοποι και πρεσβύτεροι) και όχι να εγκλωβίζουμε τους ανθρώπους σε μία σχέση αποκλειστικότητας με μας τους ίδιους. Οφείλουμε να παραπέμπουμε διαρκώς στον Χριστό, και όχι, «γοητεύοντας» τους πιστούς, να γινόμαστε εμείς το κέντρο της ζωής τους. Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος, το αγώνισμα της εν Χριστώ ελευθερίας και της θεοφιλούς υπακοής να υποσκάπτεται από την ψυχολογική εξάρτηση και τον
κακοποιό «οπαδισμό» και ο πνευματικός ζήλος του ποιμένα να διαστρέφεται σε διανοητικό η και συναισθηματικό
ζηλωτισμό και να καταλήγει να επιδιώκει τη θεολογική «καθαρότητα», με εξουσιαστικές όμως μεθόδους, οδηγώντας ατυχώς ανθρώπους, κυρίως νέους, σε τραυματικές αντιφάσεις”.

*Παρατίθενται τα πλήρη κείμενα της εναρκτήριας και της καταληκτήριας ομιλίας στο Συνέδριο του κ. Ιερωνύμου.

Η Εκκλησία δεν είναι εξουσία ή “οπαδισμός” by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Η Εκκλησία ευαγγελίζεται τη σωτηρία όταν συμπορεύεται με τους ανθρώπους by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

 

Share this post