Αρνητικές οι αντιδράσεις της Τ/κ ηγεσίας στα μέτρα Χριστοδουλίδη

Αρνητικές οι αντιδράσεις της Τ/κ ηγεσίας στα μέτρα Χριστοδουλίδη

«Δώρο άδωρο» θεωρεί η Τουρκοκυπριακή ηγεσία τα μέτρα του προέδρου Χριστοδουλίδη για τους Τουρκοκυπρίους. Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις Τουρκοκυπρίων πολιτικών, οι οποίοι επικρίνουν περισσότερο το μέτρο περί της παραχώρησης ιθαγένειας.

Ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ (Ünal Üstel) δήλωσε  ότι το πακέτο 14 μέτρων για τους Τουρκοκυπρίους «αποτελεί εξ ολοκλήρου μια παγίδα, δεν έχει κανένα νόημα και ο λαός μας δεν πρόκειται να πέσει σε τέτοιες παγίδες».

Σχολιάζοντας τα μέτρα, ο Ουστέλ υποστήριξε μεταξύ άλλων:  «Είναι μια αντιφατική κατάσταση το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση από τη μια εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον Τουρκοκυπρίων με ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή για την απαγόρευση στους Τουρκοκύπριους οδηγούς ταξί να μεταφέρουν επιβάτες στο νότο ή να παραλαμβάνουν επιβάτες και από την άλλη ανακοίνωσε το λεγόμενο πακέτο στήριξης για τους Τουρκοκύπριους».

Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό, σημειώνει, « είναι η πρόθεσή τους να μοιραστούν το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκύπριους. Είναι προφανές ότι δεν έχουν καμία τέτοια πρόθεση».

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν (Tufan Erhürman), ανάφερε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης διατηρεί εδώ και μήνες στην ατζέντα ένα πακέτο ανοίγματος για τους Τουρκοκύπριους, σημειώνοντας ότι άρχισαν να εξετάζονται αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων την παραμονή της άφιξης της προσωπική απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP), Κουντρέτ Οζερσάϊ, επέκρινε με τη σειρά του τον κ. Χριστοδουλίδη για το γεγονός ότι περιέλαβε στο πακέτο μέτρων για τους Τουρκοκύπριους το θέμα της παραχώρησης «ιθαγένειας».

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Όζερσαϊ σχολιάζει το πακέτο μέτρων, σημειώνοντας ότι στο σημείο που γίνεται αναφορά στο θέμα της «υπηκοότητας», υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που δημιουργούνται.

«Θα πρέπει να τερματίσουν τις πρακτικές διακρίσεων όσον αφορά την ιθαγένεια των συζύγων και των παιδιών των Τουρκοκυπρίων», υποστηρίζει ο Όζερσαϊ .

 Ο πρόεδρος  του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ) Ιζέτ Ιζτζάν (İzzet İzcan), σε γραπτή του δήλωση, υποστήριξε ότι η δέσμη μέτρων που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και ότι η «τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι ισότιμος ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και για αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως χάρη η δέσμη μέτρων».

*Με πληροφορίες δελτίου Τμήματος Τουρκικών Θεμάτων ΓΤΠ

Αύριο ,  στις εννέα το πρωί, η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ ,  Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ, θα συναντηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και στις 11:30 θα με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

ΦΩΤΟ: ΚΥΠΕ

Σήμερα είχε συνάντηση  με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο,  Κόλιν Στιούαρτ. Η κυρία Ολγκίν Κουεγιάρ θα έχει επίσης σειρά επαφών με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μέλη της διπλωματικής κοινότητας και την Επιτροπή  για τους Αγνοουμένους.

Κατά την παραμονή της στην Κύπρο, θα επισκεφθεί τη «νεκρή ζώνη» και την περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου.

Share this post