Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Να υποσχεθούμε στον Γ. Σέρτη την μεταφορά των οστών του στην Κερύνεια

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Να υποσχεθούμε στον Γ. Σέρτη την μεταφορά των οστών του στην Κερύνεια

Με λιτά λόγια ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος αποχαιρέτισε τον παλιό συνάδελφό του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Γιώργο Σέρτη. Ο Μακαριώτατος, ο οποίος προέστει της Εξοδίου Ακολουθίας στον κατάμεστο  Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, εξήρε την προσφορά του εκλιπόντος στην παιδεία και στην κοινωνία και τόνισε: “Ο τόπος χρειάζεται ανθρώπους , οι οποίοι θα μιμηθούν το  παράδειγμα του Γιώργου Σέρτη. Ο τόπος θέλει ανθρώπους, που θα αντισταθούν στην κατοχή και θα φέρουν παντού το μήνυμα της απελευθέρωσης της πατρίδας μας. Να του υποσχεθούμε μόνο ότι , όταν έρθει η μέρα της απελευθέρωσης , όποιοι ζουν να μεταφέρουν τα οστά του στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Αιωνία του η μνήμη”.

Στην Εξόδιο Ακολουθία  την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη εκπροσώπησε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Λίνα Κασσιανίδου, η οποία κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου. Την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, εκπροσώπησε ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης.

Παρευρέθηκαν, μεταξύ πολλών άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, και ο δικηγόρος Ευστάθιος Ευσταθίου, ο οποίος είχε υπαρασπιστεί τον Γιώργο Σέρτη, όταν τον δίωκε για τα χρονογραφήματα του η ΕΕΥ επί διακυβέρνησης Σπύρου Κυπριανού. 

Ο Ευστάθιος Ευσταθίου

Επικήδειο είπαν ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος και  ανιψιά του εκλιπόντος , η οποία διάβασε κείμενο (το δημοσίευσε το  Philenews ) του φιλόλογου και φίλου του Στέλιου Παπαντωνίου, γραμμένο, όταν  ο Γιώργος Σέρτης αφυπηρέτησε από την εκπαίδευση.

Ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος αποχαιρετά τον Γ. Σέρτη, σημειώνοντας ότι ξεκίνησε με πρωτοσέλιδο χρονογράφημα, από το 1975 έως το 1987 στις εφημερίδες τότε της ΕΔΕΚ, στα καθημερινά «Νέα» και στον δευτεριάτικο «Ανεξάρτητο». Και αργότερα στο εβδομαδιαίο «Παρασκήνιο». Από το 1989, πρόσθεσε,  στον «Φιλελεύθερο», το καθημερινό πολιτικό χρονογράφημα του Γ. Σέρτη στην στήλη με τ’ όνομα «Χαιρετίσματα στην εξουσία».

Επίσης, ο γιος του, Ξενής Ξενοφώντος, διάβασε χρονογραφήματα του πατέρα του, ενώ  συγκινητικά   λόγια είπε  και η εγγονή του Ειρήνη.

Ο Ξενής Ξενοφώντος 

Ο επικήδειος του Λάζαρου Μαύρου

Επί πέντε δεκαετίες καθημερινά κορυφαίος, μαχητικά αντικατοχικός στην δημοσιογραφία by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Ο ενταφιασμός του Γιώργου Σέρτη έγινε στο Κοιμητήριο Στροβόλου , κοντά στον Ναό της του Θεού Σοφίας
 

Share this post