Αρχαία πόλη 3.400 ετών εμφανίστηκε τώρα «από μόνη της»

Αρχαία πόλη 3.400 ετών εμφανίστηκε τώρα «από μόνη της»

Αναδύθηκε από τα νερά του φράγματος της Μοσούλης

Του Θέμη Μπολτσή*

Σύμφωνα με δημοσίευμα του phys.org, μια ομάδα Γερμανών και Κούρδων αρχαιολόγων ανακάλυψε μια πόλη 3.400 ετών από την εποχή της Αυτοκρατορίας Μιττάνι που κάποτε βρισκόταν στον Τίγρη ποταμό. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι πως η πόλη πρακτικά εμφανίστηκε «από μόνη της».

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο οικισμός αναδύθηκε από τα νερά του φράγματος της Μοσούλης στις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς η στάθμη του φράγματος έπεσε σημαντικά λόγω της ακραίας ξηρασίας στο Ιράκ. Η αρχαία πόλη, λοιπόν, εμφανίστηκε εκεί που μέχρι πρότινος φαινομενικά υπήρχε απλά νερό, περιλαμβάνοντας ένα παλάτι και πολλά μεγάλα κτίρια. Οι επιστήμονες θεωρούν πως μάλλον έχουμε να κάνουμε με την αρχαία πόλη Zakhiku — η οποία πιστεύεται ότι ήταν ένα σημαντικό κέντρο της Αυτοκρατορίας Μιττάνι (περίπου το 1550 με 1350 π.Χ.).

Όσον αφορά τις συνθήκες της ανακάλυψης, αξίζει να αναφερθεί πως το νότιο τμήμα του Ιρακ υποφέρει από ακραία ξηρασία εδώ και μήνες. Για να αποφευχθεί, λοιπόν, η καταστροφή των καλλιεργειών, από τον Δεκέμβριο έχουν αντληθεί μεγάλες ποσότητες νερού από τη δεξαμενή της Μοσούλης -ίσως τη σημαντικότερη αποθήκευση νερού στο Ιράκ. Αυτό οδήγησε στην επανεμφάνιση της πόλης από την Εποχή του Χαλκού, η οποία είχε βυθιστεί πριν από δεκαετίες, χωρίς να έχει γίνει καμία προηγούμενη αρχαιολογική έρευνα.

Αναμενόμενα, αυτή η απρόβλεπτη εξέλιξη άσκησε μεγάλη πίεση στους αρχαιολόγους που κλήθηκαν να κάνουν ανασκαφές και να καταγράψουν τουλάχιστον κάποια τμήματα αυτής της μεγάλης και σημαντικής πόλης το συντομότερο δυνατό, προτού η στάθμη του νερού ανέβει και ξαναβυθιστεί. Αυτές οι ανασκαφές έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022.

Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, οι ερευνητές και οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να χαρτογραφήσουν σε μεγάλο βαθμό την πόλη. Εκτός από το παλάτι, αποκαλύφθηκαν πολλά άλλα μεγάλα κτίρια, όπως για παράδειγμα μια τεράστια οχύρωση με τείχη και πύργους, ένα μνημείο και ένα πολυώροφο κτήριο αποθήκευσης.

Μάλιστα, η ομάδα έμεινε έκπληκτη από το πόσο καλά διατηρημένοι έμειναν οι τοίχοι που σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ύψος πολλών μέτρων, παρά το γεγονός ότι ήταν κατασκευασμένοι από τούβλα λάσπης και βυθισμένοι κάτω από το νερό για περισσότερα από 40 χρόνια. Αν αναρωτιέστε πως γίνεται να διατηρήθηκαν, αυτό το οφείλουν στο γεγονός ότι η πόλη καταστράφηκε από σεισμό γύρω στο 1350 π.Χ., κατά τον οποίο τα καταρρέοντα τμήματα των εξωτερικών τειχών έθαψαν πολλά εσωτερικά κτίρια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακάλυψη πέντε κεραμικών αγγείων που περιείχαν εντός τους ένα αρχείο με πάνω από 100 πλάκες. Αυτές χρονολογούνται στη Μέση Ασσυριακή περίοδο και οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το τέλος της πόλης στο πλαίσιο της Αυτοκρατορίας Μιττάνι και την έναρξη της ασσυριακής κυριαρχίας στην περιοχή.

Για να αποφευχθεί περαιτέρω ζημιά στην ιδιαίτερη αυτή αρχαία πόλη από το ανερχόμενο νερό, τα κτίρια που ανασκάφηκαν καλύφθηκαν πλήρως με πλαστικά φύλλα και καλύφθηκαν με χαλίκι ως μέρος ενός εκτεταμένου έργου συντήρησης που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Gerda Henkel. Με τον τρόπο αυτό οι ερευνητές φιλοδοξούν ότι θα προστατευτούν οποιαδήποτε άλλα ευρήματα εξακολουθούν να κρύβονται στα ερείπια. Πλέον η πόλη είναι για άλλη μια φορά εντελώς βυθισμένη.

Share this post