Απορρίπτεται το τουρκικό μορατόριουμ γεωτρήσεων

Απορρίπτεται το τουρκικό μορατόριουμ γεωτρήσεων

 

Σεβαστείτε το Διεθνές Δίκαιο ήταν η απάντηση της Κυπριακής κυβέρνησης στην Τουρκία, που ζήτησε μορατόριουμ γεωτρήσεων μέχρι τη λύση του Κυπριακού

Ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος  Κούσιος απάντησε  στη πρόταση της Τουρκίας, σημειώνοντας  πως οι αιτιάσεις της Άγκυρας είναι αβάσιμες και αποτελούν προσχήματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. 

 

 Συγκεκριμένα η δήλωση αναφέρει:

«1) Με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS 1982).

2) Με τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στη διάρκεια των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ, και οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν στη διάρκεια των συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί, αναφορικά με την ιδιοκτησία, τη διαχείριση και το διαμοιρασμό τυχόν εσόδων από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3) Με την υιοθέτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία της νομοθεσίας για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται οι οποιεσδήποτε εισροές από την εκμετάλλευση του Φυσικού Πλούτου.

Πέραν των πιο πάνω, με γραπτή πρόταση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου 2019, πρότεινε προς περαιτέρω διασφάλιση των Τουρκοκυπρίων, όπως δημιουργηθεί ξεχωριστός καταπιστευτικός λογαριασμός προς όφελος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας με δυνατότητα χρήσης των καταθέσεων από τους Τουρκοκυπρίους, υπό την προϋπόθεση αναγνώρισης από μέρους της Τουρκίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση ουδέποτε σφετερίστηκε ή αποπειράθηκε ή έχει πρόθεση να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, σε αντίθεση με τα όσα πράττει η Τουρκία σε βάρος κατά κύριο λόγο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

Για ακόμη μια φορά, η Κυπριακή Κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό διάλογο και να επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του ανακοινωθέντος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019.

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Κυβέρνηση καλεί εκ νέου την Τουρκία να προσέλθει σε διάλογο για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών  ,  μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Ντι Μάιο,  στην Ρώμη,  κατέγραψε την ενόχλησή του για τη στήριξη της Ιταλίας προς την Κύπρο, υποδεικνύοντας στην Ιταλία  «να εγκαταλείψει τη στάση να αγνοεί τους Τουρκοκύπριους».

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται σε «ατυχή δήλωση» από πλευράς Ιταλίας. Η Άγκυρα διαμηνύει ότι οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης της ΤΡΑΟ «γίνονται για την προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ, όχι της Τουρκίας». Υποστηρίζει πως «μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση αυτά τα δικαιώματα, η ΤΡΑΟ θα συνεχίσει τις εν λόγω δραστηριότητές της που αφορούν στις αδειοδοτήσεις».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «η εγγύηση των δικαιωμάτων είναι δυνατή με το να σταματήσουν από κοινού όλες οι παράκτιες εργασίες στο νότιο τμήμα του νησιού μέχρι τη λύση του Κυπριακού, ή στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου για συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». 

 

Share this post