ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ” Η αλήθεια απροσωπόληπτα”

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ” Η αλήθεια απροσωπόληπτα”

Κύκκου Νικηφόρος: “Το Ουκρανικό Ζήτημα δημιουργήθηκε με την αυθαίρετη και αντικανονική παραχώρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως “Αυτοκεφαλίας” σε σχισματικές δομές της Ουκρανικής Εκκλησίας, και εν αγνοία του Ορθοδόξου Ρωσικού Πατριαρχείου, που είναι η μητέρα Εκκλησία της, κατά Ουκρανία, Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Επαρχίας”.

Παραδόθηκε προχθές και από την προσεχή εβδομάδα θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του Μητροπολίτη Κύκκου& Τυλληρίας , Νικηφορού , με τίτλο: «ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΘΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ».

Το βιβλίο (βλέπε: 03.11.20 https://ageliaforos.com/vivlio-kykkoy-gia-to-ekklisiastiko-zitima-tis-oykranias/) αποτελεί έκδοση του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου (ΚΕΜΙΜΚ) , Λευκωσία 2020. Το εξώφυλλο κοσμεί τοιχογραφία του Χριστού του Μανουήλ Πανσέληνου από τον ναό του Πρωτάτου του Αγίου Όρους.    Με την βιβλιογραφία και το Ευρετήριο το βιβλίο καταλαμβάνει 231 σελίδες.

 

Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος αφιερώνει το βιβλίο «Τη ενότητι της Ορθοδοξίας, ευγνωμοσύνης ένεκεν, ευσεβώς το παρόν ανατίθημι». Ήδη ο κ. Νικηφόρος έχει στείλει, με συνοδευτική επιστολή, το πόνημα του στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στα μέλη της Ιεράς Συνόδου και άλλους , που ασχαλούνται με εκκλησιαστικά ζητήματα. Επίσης, το βιβλίο άρχισε να αποστέλλεται σε Προκαθημένους, Ιεράρχες, κληρικούς των άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και σε καθηγητές Πανεπιστημίων.

Το βιβλίο, εκτός από τον Πρόλογο και το Εισαγωγικό Σημείωμα, περιλαμάνει τα εξής κεφάλαια:

*Στην Εκκλησιστική Δικαιοδοσία ποιού Πατριαρχείου ανήκει η Ουκρανία

*Ποιός έχει το δικαίωμα χορηγήσεως αυτοκεφαλίας και με ποιές προϋποθέσεις

 *Έχει ή όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το Κανονικό Δικαίωμα να δέχεται υπερορίως εκκλήτους προσφυγές…

*Διακοπή Ευχαριστικαής Κοινωνίας μεταξύ Ορθοδόξων Εκκλησιών

*Ποιός είναι η Κεφαλή της Μιάς , Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας

*Η Παράδοση της Μείζονος Ενδημούσης Συνόδου της Κωνσταντινουπόλεως   

` *Το Συνοδικό και Ιεραρχικό Πολίτευμα της Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας.

*Συμπεράσματα

*Εισηγήσεις

*Επιλογικό Σημείωμα

*Βιβλιογραφία

*Ευρετήριο

Ο συγγραφέας ευχαριστεί διάφορα πρόσωπα , που τον βοήθησαν στην συγγραφή του βιβλίου του, και εξαιρέτως τον διευθυντή Εκκλησιαστικής Διακονίας της Μητροπόλεως Κύκκου& Τηλλυρίας, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας , Νίκο Νικολαΐδη, την προσωπική  γραμματέα του, Βούλα Παπανδρέου, τον διευθυντή του ΚΕΜΙΜΚ, Κωστή Κοκκινόφτα, και τον διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου του, πρωτοπρεσβύτερο Παρασκευά Παπαμιχαήλ. 

Ο πρόλογος του βιβλίου γράφτηκε στις 8 Σεπτεμβρίου2020, εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεούσης του Κύκκου και τα δοκίμια στάλθηκαν στο τυπογραφείο πριν από τις 24 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Κιέβου Επιφάνιο. Ως γνωστόν,  στην  μνημόνευση αντέδρασαν έντονα οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Κύκκου, Ταμασού και ο Επίσκοπος Αμαθούντος, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Αρχιεπίσκοπο για παραβίαση της απόφασης (19.02 2019) της Ιεράς Συνόδου για να μείνει ουδέτερη η Εκκλησία Κύπρου στο θέμα της Ουκρανίας και για κατάλυση του Συνοδικού Πολιτεύματος. 

Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος αποφαίνεται ότι το Ουκρανικό Ζήτημα “δημιουργήθηκε με την αυθαίρετη και αντικανονική παραχώρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως “Αυτοκεφαλίας” σε σχισματικές δομές της Ουκρανικής Εκκλησίας, και εν αγνοία του Ορθοδόξου Ρωσικού Πατριαρχείου, που είναι η μητέρα Εκκλησία της, κατά Ουκρανία, Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Επαρχίας”.

Ο συγγραφέας του βιβλίου αποκαλύπτει ότι άρχισε να ασχολείται με την συγγραφή από τον Νοέμβριο του 2019, αλλά , τονίζει , “οι πιο γόνιμοι πνευματικά και αποδοτικοί μήνες” ήταν αυτοί της υπεχρεωτικής απομόνωσης , λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.  Επίσης , εκφράζει την πεποίθηση ότι με την ανάγνωση του βιβλίου “κάθε πιστός, κάθε πνευματικός, κάθε θρησκευόμενος άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τη αλήθεια του θέματος (του Ουκρανικού)”. 

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κύκου το βιβλίο του έχει στόχο “να παρουσιάσει την αλήθεια απροσωπόληπτα, χωρίς δηλαδή προκαταλήψεις, συμπάθειες ή αντιπάθειες”.

Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος, αν και αναφέρει  ότι αισθάνεται την ανάγκη να δηλώσει εξ’΄αρχής ότι “σεβόμαστε και τιμούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως , την Μεγάλη αυτή του Χριστού Εκκλησία…”, δεν διστάζει να  επιρρίψει ακεραία την ευθύνη για το “Σύγχρονο Ουκρανικό Ζήτημα” στην, όπως υποστηρίζει, “μονομερή απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.  Βαρθολομαίου να χορηγήσει καθεστώς ¨Αυτοκεφάλου Εκκλησίας¨σε μια σχησματική δομή αμετανόητων καθηρημένων, αναθεματισμένων και αχειροτόνητων κληρικών , περιφρονώντας ταυτόχρονα την υπό τον Μητροπολίτη Ονούρφριο Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας” . Επίσης, υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή του Πατριάρχη “δημιουργεί σοβαρότατο εκκλησιαστικό πρόβλημα, που απειλεί την πανορθόδοξη ενότητα με σχίσμα τεραστών διαστάσεων”. 

*Μια πρώτη άποψη για το πόνημα του Μητροπολίτη Κύκκου& Τηλλυρίας Νικηφόρου μπορείτε να σχηματίσετε διαβάζοντας τον Πρόλογο του. –Για το βιβλίο θα επανέλθουμε με νεώτερη ανάρτηση

Κύκκου Νικηφόρου, Το Συγχρο… by ARISTEIDIS VIKETOS

 

 

 

 

Share this post