Βιβλίο Κύκκου για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας

Βιβλίο Κύκκου για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας

Τηλεφωνική συνομιλία Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο

Στο τελικό στάδιο της εκτύπωσης του βρίσκεται βιβλίο του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρου, για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας. Σύμφωνα, με πληροφορίες μας για την συγγραφή του βιβλίου ο Μητροπολίτης Κύκκου εργαζόταν εντατικά από τις αρχές του καλοκαιριού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το βιβλίο  στηρίζεται στην επιχειρηματολογία του Πατριαρχείου Μόσχας και στόχο έχει να «αποδομήσει» τη χορήγηση αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη  Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας.

Τα τελικά δοκίμια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες,  παραδόθηκαν στο τυπογραφείο, λίγο πριν την μνημόνευση του Κιέβου Επιφανίου από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στις 24 Οκτωβρίου. Ως γνωστόν την ίδια μέρα οι Μητροπολίτης Κύκκου, Λεμεσού, Ταμασού και ο Επίσκοπος Αμαθούντος εξέδωσαν κοινή δήλωση , στην οποία εξέφρασαν την διαφωνία τους στην μνημόνευση και κατηγόρησαν τον Αρχιεπίσκοπο ότι «καταστρατηγεί το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας». Λίγες μέρες μετά ο Μόρφου Νεόφυτος  δήλωσε ότι κανονικός Μητροπολίτης Κιέβου είναι ο Ονούφριος ( Πατριαρχείο Μόσχας) και κατηγόρησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι εμπλέκεται σε «παιγνίδια γεωστρατηγικά».

Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ “Από μέρα σε μέρα” υποστήριξε ότι η αντίδραση των τεσσάρων Αρχιερέων οφείλεται στην ενέργεια του Αρχιεπισκόπου να προχωρήσει στην μνημόνευση Επιφανίου, «παπικώ τω τρόπω», περιφρονώντας και παραμερίζοντας την Ιερά Σύνοδο. Επίσης, αναφέρθηκε  στην ομόφωνη απόφαση της Συνόδου  περί ουδετερότητος της 18ης Φεβρουαρίου 2019, αλλά και στην απόρριψη της αποστολής επιστολής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη της 9ης Σεπτεμβρίου 2020.

Επίσης, δήλωσε : “όταν παραβιάζονται οι Ιεροί Κανόνες και ο Καταστατικός Χάρτης είμεθα υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε».

 

Αρχιεπίσκοπος- Επιφάνιος

ΕΞΑΛΛΟΥ, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης,  ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον  Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου.

Ο κ. Επιφάνιος εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο την ευγνωμοσύνη του ιδίου και της Αυτοκέφαλης  Ορθόδοξης Εκκλησίας

(Α. Ο.Ε.) Ουκρανίας για την ένταξη της Εκκλησίας της Κύπρου στις τοπικές Εκκλησίες που ακολούθησαν τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας.  «Όλοι χαιρόμαστε για την καθιέρωση της πληρότητας της προσευχής και της ευχαριστιακής επικοινωνίας μεταξύ των Τοπικών Εκκλησιών μας», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες μας από την ΑΟΕ Ουκρανίας  ο Μητροπολίτης Επιφάνιος. Ο σημερινός Προκαθήμενος της ΑΟΕ Ουκρανίας είχε επισκεφθεί ανεπίσημα την Κύπρο το 2016 και είχε γίνει εθιμοτυπικά  δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Τότε ο κ. Επιφάνιος ήταν Μητροπολίτης  Περεγιασλάβ-Χμελνύτσκυϊ  και  Μπίλα Τσέρκβα.

ΦΩΤΟ: ΑΟΕ Ουκρανίας

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην συνομιλία εξέφρασε την πεποίθηση ότι και άλλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, θα πρέπει να αποδεχθούν την χορήγηση του Τόμου αυτοκεφαλίας και την μνημόνευση του κ. Επιφανίου στα εκκλησιαστικά Δίπτυχα.

Από την Α. Ο.Ε. Ουκρανίας μας πληροφόρησαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προσκάλεσε τον κ. Επιφάνιο να πραγματοποιήσει, όταν ξεπεραστεί η κρίση της πανδημίας, ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία Κύπρου.  Ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο «να έχει καλή και σταθερή υγεία για να πηδαλιουχεί την Εκκλησία Κύπρου και στον λαό της ειρήνη και ευημερία».

*Η φωτογραφία στην κορυφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Μητροπολίτη Κύκκου, Νικηφόρο, είναι του Ν. Μαγγίνα.

Share this post