Αποκαλυπτικό έγγραφο για τα εσωκομματικά της ΕΔΕΚ

Αποκαλυπτικό έγγραφο για τα εσωκομματικά της ΕΔΕΚ

Πρώην μέλος του Π.Γ. της ΕΔΕΚ , που υποστήριξε τον Μαρίνο Σιζόπουλο το 2015, δημοσιοποιεί έγγραφο του (2018) προς τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ.

*Είμαστε ένα κόμμα που στηρίζει μια πολιτική στο Κυπριακό, που όσο πάει γίνεται λιγότερο κατανοητή στο ευρύ κοινό.

*Τα όργανα υπολειτουργούν.  Οι συνεδριάσεις τους αναλίσκονται στον βωμό της προσωπικής εσωκομματικής τακτικής των ανώτατων στελεχών. Η εσωστρέφεια δεν δημιουργείται από την βάση του κόμματος. Στο 100% των περιπτώσεων η ευθύνη βαραίνει την ανώτατη ηγεσία.

Του Γιάννη Πιερίδη*

 

Τα τελευταία 3-4 χρόνια η ΕΔΕΚ περνά την μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυση της. Bρίσκεται σε μια δίνη αντιδημοκρατικής λειτουργίας και αυταρχισμού με σχεδόν αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας και ιδιαίτερα του προέδρου της. Ένα κομμάτι αυτής της ευθύνης πρέπει να αποδοθεί σε όλους τους άλλους που σιωπούμε από ένα “κομματικό πατριωτισμό”. Θα πω καθαρά την γνώμη μου. Όσοι είναι στα ανώτερα όργανα του κόμματος και σιωπούν έχουν ευθύνη. Πρέπει να πάρουν καθαρά θέση τόσο για την πολιτική του κόμματος όσο και ιδιαίτερα, για την θεσμική λειτουργία του κόμματος. Οι κενές περιεχομένου εκκλήσεις για ενότητα δεν προσφέρουν λύσεις. Η ενότητα για να είναι στέρεη προϋποθέτει σεβασμό από όλους και ιδιαίτερα από την ανώτατη ηγεσία των θεσμών, των συλλογικών οργάνων, των αποφάσεων και φυσικά των συναγωνιστών.

Διερωτάται ο κ. Σιζόπουλος, μα γιατί έτσι ξαφνικά θυμήθηκαν να με αμφισβητήσουν. Αφήνει δε και υπονοούμενα περί υπόσκαψης του κόμματος αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Η κρίση μέσα στο κόμμα υποβόσκει από χρόνια. Από τον Σεπτέμβρη του 17, ο Ντίνος Μιχαήλ και εγώ σε συνάντηση μας με τον κ. Σιζόπουλο του θέσαμε το πρόβλημα της λειτουργίας του κόμματος και της εσωστρέφειαςΤον Απρίλη του 2018 παρέδωσα δια χειρός στον κ. Σιζόπουλο έγγραφο που αναφέρεται σε γεγονότα του 2017. Περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τις Ευρωεκλογές του 2019 και πολύ πριν προκύψει η μεγάλη ενδοκομματική σύγκρουση με τον Δ. Παπαδάκη. Είχα αυτοβούλως δεσμευτεί ότι δεν θα το δημοσιοποιήσω,  αλλά τώρα θεωρώ ότι είναι καθήκον μου να μιλήσω. Επειδή, αυθαίρετα έχω διαγραφεί εν μία νυκτί μαζί με 50 άλλους φίλους και συναγωνιστές από τη σελίδα ΕΔΕΚ1969, αποφάσισα να αναρτήσω αυτό το κείμενο μέσα από οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας. Απευθύνεται κυρίως στους ΕΔΕΚίτες. Εξέφρασε από τότε την αγωνία την δική μου και πάρα πολλών άλλων ΕΔΕΚιτών για την πορεία του κόμματος.

Θα παραθέσω δύο μόνο αποσπάσματα:

Το πρώτο αφορά τον τρόπο που ο Πρόεδρος αγνοεί τα όργανα του κόμματος.

ˮΑκόμα πιο σοβαρό. Στο Πολιτικό γραφείο στις 11/12/17 αποφασίστηκε ομόφωνα να υπερψηφίσουμε τους προϋπολογισμούς με τις επιφυλάξεις, τα σταυρώματα κονδυλιών και τις τροπολογίες που προτείναμε. Με πρόταση μου, και για να δώσουμε στον Πρόεδρο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) την δυνατότητα να κινηθούν ‘’στα πλαίσια μιας πιθανής κοινής στάσης όλων τον δυνάμεων που στηρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ενόψει και της κοινή συνάντησης των αρχηγών που θα γίνει την Τρίτη 12/12’’ αφήσαμε ένα  παράθυρο. Αν οι άλλοι καταψήφιζαν, να το δείτε σαν ΚΟ. Ακούσαμε από την τηλεόραση ότι η ΕΔΕΚ καταψήφισε. Για μένα η απουσία σου από το ΠΓ στην συγκεκριμένη συνεδρίαση για μια σύσκεψη σε κάποιο χωριό της Πάφου και ο τρόπος που χειρίστηκε η ΚΟ το θέμα στην βουλή αποτελούν προσβλητική προς το όργανο και τα μέλη του συμπεριφορά ˮ

Το δεύτερο αφορά την ενότητα του κόμματος

ˮΤι πρέπει να γίνει;

Οι πόλοι γύρω από τους οποίους γίνονται οι κύριες ενδοκομματικές συσπειρώσεις είναι ο Πρόεδρος, ο Δ. Παπαδάκης και σε δεύτερη μοίρα (ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει με τον γιό του) ο Κ. Ευσταθίου. Εσείς οι τρείς έχετε την ιστορική ευθύνη να σώσετε το κόμμα. Να το βγάλετε από την βαθιά εσωστρέφεια. Αν δεν το κάνετε θα είστε κατώτεροι των περιστάσεων και της ιστορίας του. Πρέπει να βρεθείτε για να συζητήσετε τρόπους για να λύσετε το πρόβλημα. Να μαζέψετε τα διάφορα αντηχεία που διαδίδουν μικρότητες και φανατισμό μεταξύ των μελών για τα ηγετικά στελέχη. Να αξιοποιήσετε όσα υγιή στοιχεία απέμειναν. Πριν αποχωρήσουν και αυτά. Αλήθεια δεν προβληματίζει κανένα γιατί εκατοντάδες αξιόλογα στελέχη απομακρύνονται από το κόμμα για δεκαετίες; Η πρώτη ευθύνη ανάληψης πρωτοβουλίας ανήκει στον Πρόεδρο. Πρέπει να το πάρεις απόφαση και να ξεκινήσεις άμεσα την συζήτηση πριν να είναι πολύ αργά. Αν νομίζεις ότι μπορώ να βοηθήσω είμαι στην διάθεση σου. Να βρεθεί μια αποδεχτή λύση και να βγείτε όλοι μαζί στην βάση του κόμματος χωρίς κτυπήματα κάτω από την μέση. Όταν η βάση σας δει σαν μια σφιγμένη γροθιά τότε θα επανασυσπειρωθεί. Τότε και όργανα καλύτερα θα έχουμε και πολιτική θα παράγουμε και την ενέργεια μας θα διοχετεύσουμε σε δράσεις για το καλό του κόμματος και του τόπουˮ.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει ολόκληρο το κείμενο. Τελικά η ΕΔΕΚ μπορεί να συζητεί και πολιτική.

*Ο Γιάννης Πιερίδης είναι πρώην μέλος 

Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ

99671681

 

*Ο ageliaforos.com παραθέτει αυτούσιο το κείμενο

“Φίλος μεν Μαρίνος, φίλτατο δε το κόμμα” by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

 

ΦΩΤΟ ΠΑΝΩ: 2015, Εκλογή Μαρίνου Σιζόπουλου ως προέδρου της ΕΔΕΚ ( Κάτια Χριστοδούλου/ΚΥΠΕ)

Share this post