Απογοήτευσε ο Αρχιεπίσκοπος

Απογοήτευσε ο Αρχιεπίσκοπος

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Με δύο συνεντεύξεις-μια το Σάββατο (23.3.2024) και μια την Κυριακή (24.3.2024) -ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος έκανε απαράδεκτή παρέμβαση στο θέμα της Μονής Οσίου Αββακούμ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου και θα ακολουθήσει το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.

Ο Αρχιεπίσκοπος , χωρίς να έχει όλα τα στοιχεία (πολλά από τα οποία να είναι μολυσμένα), έσπευσε με ελαφρά την συνείδηση να καταδικάσει τους δύο υπό κατηγορία Αρχιμανδρίτες , ενώ απάλλαξε των βαρύτατων ευθυνών του για την υπόθεση τον Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα.

«Δεν θα κατηγορήσουμε τον Ησαΐα για κάτι που ο ίδιος αποκάλυψε», δήλωσε ο κ. Γεώργιος. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες , στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, προβλήθηκε βίντεο, στο οποίο ο υπό κατηγορία Αρχιμ. Νεκτάριος είπε στον Μητροπολίτη Κύκκου ότι ο Ταμασσού Ησαΐας ζήτησε από την Μονή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των Αρχιεπισκοπικών εκλογών του 2022. Αν αυτό συνέβη, είναι δυνατόν να μην είναι κολάσιμο και  το αφήνει να “πέσει στα μαλακά” ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος;

Το ζήτημα είναι ότι ο Ταμασσού γνώριζε καιρό πριν ή όφειλε να γνωρίζει. Επίσης,  για ποιο λόγο έκανε τώρα τις αποκαλύψεις. Τον Αρχιεπίσκοπο δεν φαίνεται να απασχολούν τα όσα διαδραματίστηκαν στην Μονή του Οσίου Αββακούμ, όταν έγινε η έφοδος του Μητροπολίτη και τα όσα ακολούθησαν στο οίκημα της Μητρόπολης Ταμασσού. Ήταν νόμιμα συγκροτημένο το Επισκοπικό Δικαστήριο της Μητρόπολης Ταμασσού και με ποιες κανονικές διαδικασίες έθεσε σε αργία τους δύο Αρχιμανδρίτες;       

Δεν υπερασπίζομαι τους δύο. Αν πρέπει να καθαιρεθούν, αυτό πρέπει να γίνει, αλλά με όσα επιτάσσουν οι Ιεροί Κανόνες και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας Κύπρου. Όμως τα ίδια πρέπει να ισχύουν και για τους Ιεράρχες.  

Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σε λάθος δρόμο.  Φαίνεται πως δεν έχει βάλλει σε τάξη τα της Αρχιεπισκοπής και έχει αφήσει στο απυρόβλητο για έργα  και παραλείψεις Μητροπολίτες ( Ταμασσού, Μόρφου, Πάφου). Πως ανέχεται μέσα στην Ιερά Σύνοδο Μητροπολίτης να ειρωνεύεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη; 

Η υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ είναι μια καλή ευκαιρία για να ερευνηθεί η δράση του Αρχιμανδρίτη Ηρακλείδιου. Ο Αρχιμανδρίτης αυτός  ανήκει στην Μητρόπολη Ταμασσού και καθοδηγεί , όπως λέγεται ( είναι δυνατόν να μην το γνωρίζει ο Αρχιεπίσκοπος;) τους Μητροπολίτες Πάφου και Μόρφου;  Ο τελευταίος δημιουργεί με τις ομιλίες και δηλώσεις του προβλήματα στην Εκκλησία Κύπρου από το 2016. Ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος «σφυρίζει αδιάφορα».

Φαίνεται ότι ο κ. Γεώργιος αρέσκεται να έχει γύρω του κυρίως ανθρώπους , οι οποίοι του χαϊδεύουν τα αυτιά. Φοβάμαι ότι αυτό ήδη τουέχει  κάνει κακό. Μακάρι, να κάνω λάθος.

Βεβαίως , ο Αρχιεπίσκοπος στις συνεντεύξεις του καυτηρίασε -και ορθά- «τους τσαρλατανισμούς και τους απατεώνες». Επίσης, επέκρινε «όσους καπηλεύονται την πίστη και τον πόνο των ανθρώπων. Τόνισε ότι «η Εκκλησία δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» και ομολόγησε πως «η ατιμωρησία, η ανοχή και η υπέρμετρη επιείκεια έχει παρεξηγηθεί και τυγχάνει εκμετάλλευσης».

Τα λόγια του ηχούν ωραία , αλλά ο κόσμος θέλει να δει έργα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στην Εκκλησία.

Έχει την τόλμη να το κάνει αυτό ο κ. Γεώργιος; Έχει την τόλμη για άπλετη διαφάνεια στα της Εκκλησίας και κυρίως στα οικονομικά της;

«Αρχή άνδρα δείκνυσι»!

ΥΓ: Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρος, στο κήρυγμα του την Κυριακή της Ορθοδοξίας έψεξε τους “επίορκους μοναχούς” και μίλησε για κληρικούς , ” που καθημερινά τροφοδοτούν τα ΜΜΕ με νέες σκανδαλώδεις πληροφορίες του δαιμονικού αυτού σκανδάλου που συνταράσσει την Εκκλησία μας”. ΄Αραγε ο κ. Νικηφόρος συμφωνεί με την θέση του Αρχιεπισκόπου για το πνευματικό του παιδί τον Μητροπολίτη Ησαΐα, για τον οποίο τον Νοέμβριο του 2022, ενόψει Αρχιεπισκοπικών εκλογών,  δήλωνε : «Πιστεύω πολύ στον Ησαΐα».

Share this post