Από 21 Μαίου λειτουργούν όλα τα σχολεία

Από 21 Μαίου λειτουργούν όλα τα σχολεία

Παγκύπριες εξετάσεις 9 Ιουνίου- Λήξη σχολικού έτους 30 Ιουνίου

Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναλειτουργούν όλα τα σχολεία από τις 21 Μαΐου ενώ η σχολική χρονιά θα παραταθεί έως τις 26 Ιουνίου.
Μιλώντας,  μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, επεσήμανε ότι λειτουργούν ξανά τα Λύκεια για τη Γ’ τάξη στις 11/5 σε αίθουσες διδασκαλίες με μέγιστο αριθμό 12 μαθητών.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Η φοίτηση θα γίνει με συγκεκριμένο τρόπο που έχει σχεδιαστεί , ώστε το σχολείο να μπορεί να δεχθεί τα νέα τμήματα. Οι πρώτες ομάδες θα πηγαίνουν Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και η δεύτερη ομάδα Πέμπτη, Παρασκευή και θα εναλλάσσονται. Όπως είπε, οι Παγκύπριες Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και θα ξεκινήσουν την Τρίτη 9/6.

Για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου, αλλά και την προδημοτική και τα Δημοτικά θα ξεκινήσουν μαθήματα 21/5. Η φοίτηση παντού θα είναι σε αίθουσες μέχρι με 12 παιδιά και θα ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα με την Τρίτη Λυκείου: Θα πηγαίνουν τα μισά παιδιά, τη Δευτέρα, Τρίτη Τετάρτη, στη συνέχεια το υπόλοιπο μισό Πέμπτη και Παρασκευή ενώ την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίζει αυτή η ομάδα που πήγε Πέμπτη, Παρασκευή με Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη κ.ο.κ.
Θα τηρηθούν αυστηροί υγειονομικοί κανόνες και θα βγαίνουν για διάλειμμα σε διαφορετικές ώρες.
Θα πραγματοποιηθούν 20.000 διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορωνοϊό σε εκπαιδευτικούς και μαθητές από κινητές μονάδες ,μετά την έναρξη λειτουργίας των σχολείων, απόφαση που θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ταυτόχρονα θα ληφθούν μέτρα και για τους μαθητές, που πηγαίνουν στο σχολείο με λεωφορείο. Η διάρκεια του σχολικού έτους είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η φοίτηση σε όλες τις τάξεις εκτός του Λυκείου θα είναι μέχρι την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, ενώ κάποιες ειδικές διευθετήσεις μπορούν να γίνουν για την Πρώτη και Δευτέρα τάξη του Λυκείου, οι οποίες θα γίνουν γνωστές τις αμέσως επόμενες μέρες.

Για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία η κυβέρνηση έλαβε υπόψη και τις απόψεις επιδημιολόγων.
Η Μαρία Κολιού, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας, εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ ”ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ”, ότι είναι πολύ καλύτερα να επιστρέψουν τώρα οι μαθητές τα σχολεία παρά το Σεπτέβριο.
Πρόκειται, είπε, για μια άσκηση επί  χάρτου για το μεγάλο άνοιγμα το φθινόπωρο.
Ανέφερε επίσης ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές θα τύχουν εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι υπάρχει σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα εντός των σχολείων.

Αντιδράσεις μαθητών

 Στην  απόφαση σχετικά με την επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία την Πέμπτη 21 Μαΐου η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), σε  ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι δεν έγινε διάλογος, αλλά απλώς ανακοινώθηκαν τα μέτρα και ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Οι μαθητές διερωτούνται για τα λεωφορεία, τα μέτρα προστασίας, καθώς και το ίδιο το πρόγραμμα με την επιστροφή.

Ως “απαράδεκτο χαρακτηρίζουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόνοια για τα μέτρα προστασίας, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές”.

Ταυτόχρονα, αξιώνουν συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας.

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ

Δήλωση Βουλευτή Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Κ. Ευσταθίου

Share this post