Απεβίωσε ο σπουδαίος χρονογράφος Γιώργος Σέρτης

Απεβίωσε ο σπουδαίος χρονογράφος Γιώργος Σέρτης

Την προσεχή Δευτέρα, 5.2. 2024, η Εξόδιος Ακολουθία.

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 75 ετών, άφησε ο φιλόλογος, χρονογράφος Γιώργος Ξενοφώντος (δημοσιογραφικό ψευδώνυμο Σέρτης).

Άρχισε να ασχολείται με το χρονογράφημα από το 1975. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Τα Νέα», «Ανεξάρτητος» και «Φιλελεύθερος» (στον οποίο διατηρούσε καθημερινή στήλη από το 1989), ενώ υπήρξε βασικός συνεργάτης της σατιρικής-πολιτικής εφημερίδας «Το Παρασκήνιο». Επίσης, διατηρούσε πολιτική φιλία με τον αείμνηστο ιδρυτή και για σειρά πολλών ετών πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

Ως χρονογράφος έδινε έμφαση στο Κυπριακό και στα πολιτικά θέματα. Έγραφε πάντα αυτό που πίστευε, χωρίς να ενδιαφέρεται να «χαϊδεύει αυτιά» για να είναι αρεστός.

Τον γνώρισα το 1979 στην εφημερίδα «Ανεξάρτητος» και στην συνέχεια στα «Νέα», όπου ερχόταν κάθε απόγευμα για να γράψει το χρονογράφημα του και ορισμένες φορές τα σχόλια της εφημερίδας. Σύντομα, ο τότε πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού τον έβαλε στο στόχαστρο, γιατί ο Σέρτης κατακεραύνωνε τον συνεργάτη του προέδρου, βουλευτή Σταύρο Αμπίζα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού, που άρχισε το 1977 και ολοκληρώθηκε το 1986! Το «φαγοπότι», που το πλήρωνε ο λαός, ήταν πολύ μεγάλο. του . Με οδηγίες του προεδρικού η ΕΕΥ έθεσε τον εκπαιδευτικό Γιώργο Ξενοφώντος σε διαθεσιμότητα. Αυτός δεν «συνεμορφώθη προς  τας υποδείξεις», δεν κάμφθηκε και δεν σιώπησε. Η υπόθεση Ξενοφώντος (Σέρτη) έφτασε στο Δικαστήριο. Υπερασπιστής του ο ευπαίδευτος  δικηγόρος Ευστάθιος Ευσταθίου. Η δίκη κερδήθηκε για τον Γ. Σέρτη. Ταυτόχρονα ήταν νίκη για την ελευθερία της έκφρασης και την δημοσιογραφία.   

Ο Γιώργος Σέρτης ήταν σεμνός, γι’ αυτό περνούσε αφανής στις δημόσιες εκδηλώσεις. Απέφευγε τις φωτογραφίες και την συμμετοχή σε τηλεοπτικές συζητήσεις, παρόλο ότι είχε πολλές προτάσεις. Μια από τις λίγες εξαιρέσεις  ήταν η παρουσία του, στις 13.12. 2013 στο  SIGMA


Ο εκλιπών γεννήθηκε στο χωριό Αμίαντος της επαρχίας Λεμεσού το 1948. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Αρχαιολογίας και Τέχνης της Δύσης). Εργάστηκε ως καθηγητής της μέσης εκπαίδευσης. Στο Πανεπιστήμιο υπήρξε από τους αγαπημένους μαθητές του κορυφαίου καθηγητή Ιωάννη Κακριδή.

Το 1974 εισήλθε στην Μέση Εκπαίδευση και μέχρι την αφυπηρέτηση του υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία, στα οποία δίδαξε την ελληνική γλώσσα και θεωρητικά και πρακτικά. Οι μαθητές και η μαθήτριες του τον αγάπησαν, γιατί διακρινόταν, πέρα από τις γνώσεις του, για την αγάπη του προς αυτούς και την μεγάλη του καρδιά.  

Με την σύζυγο του Ειρήνη , επίσης φιλόλογο καθηγήτρια, απέκτησαν δύο παιδιά , τον Ξενή και την Άντρια.

Στην Εξόδιο Ακολουθία για τον Γιώργο Σέρτη από τον Ναό της του Θεού Σοφίας , στον Στρόβολο( Δευτέρα ,5.2.2024, ώρα 15:00) θα χοροστατήσει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.  Αμφότεροι συνυπηρέτησαν ως καθηγητές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.  

Προς Αχαλί-νωτους

Του Γιώργου Σέρτη (“Φιλελεύθερος, 10 Σεπτεμβρίου 2023)

Σε μια περίοδο που τα αβανταδόρικα θέματα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, υπερπροβαλλόμενα στα Μ.Μ.Ε., νόμιμα και παράνομα, δύσκολα μπορείς να αυτοχαλιναγωγηθείς, απόμακρα των φουρπικών παρατράγουδων και των κομματικών εμμονών της μονομερούς διαστροφής.

Σε τέτοιο κλίμα κινήθηκαν, οτέ υποβαθμισμένες και οτέ υπερτονισμένες, οι διαστάσεις και οι συνέπειες του καλούμενου Μεταναστευτικού.
Καίριες και σημαντικές για το όλο θέμα οι παρατηρήσεις του Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά: Κάτω από τον τίτλο Τρομακτικές οι διαστάσεις του Μεταναστευτικού» και πλαγιότιτλο «Είναι καιρός να πάρουν το μήνυμα ότι η ανοχή έχει όρια και έχει τελειώσει προ πολλού», σημειώνει ο Ευρωβουλευτής («Φ» 3/9/23).
Καίριος και ενδιαφέρων και ο επίλογος του ευρωβουλευτή: Υπενθυμίζοντας το δικό μας βίαιο εκτοπισμό μέσω της τουρκικής (εν πολλοίς και κρατικής) βαρβαρότητας, συμπεραίνει στον επίλογό του:

Υ.Γ.
Ενώ ο Αβέρωφ αποδέχτηκε στωκά την ήττα του και περιόρισε τον ρόλο του στη Βουλή, ο Στεφάνου αρνείται και συμπεριφέρεται σαν β’ κυβέρνηση

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε γραπτή δήλωση αναφέρει:”Εκφράζω βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του εκπαιδευτικού Γιώργου Ξενοφώντος Σέρτη, του ακούραστου υπηρέτη των Γραμμάτων και πολυγραφότατου αρθρογράφου, δεξιοτέχνη της ελληνικής γλώσσας με την καυστική γραφίδα. Πνεύμα ελεύθερο και αγωνιστικό, ο Γιώργος Ξενοφώντος Σέρτης είχε ως άξονα της ζωής του, αλλά και των παρεμβάσεών του την αντιπαράθεση με το άδικο. Φύσει δημοκράτης βρισκόταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή για προάσπιση της νομιμότητας και της ελευθερίας, αξίες τις οποίες υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Στη σύζυγο και τα παιδιά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια”.

Α. Βικέτος/ ΦΩΤΟ: Ανδρέας Μανώλη

 

 

 

 

Share this post