Απεβίωσε ο Ουράνιος Ιωαννίδης . Αύριο ο τελευταίος αποχαιρετισμός

Απεβίωσε ο Ουράνιος Ιωαννίδης . Αύριο ο τελευταίος αποχαιρετισμός

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών ο Ουράνιος Ιωαννίδης, ο οποίος υπηρέτησε την εκπαίδευση, την πολιτική, το αθλητισμό και την κοινωνία .
Ο Ουράνιος Ιωαννίδης γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1944, στην κατεχόμενη σήμερα Νεάπολη Λευκωσίας. Με καλά παιδικά χρόνια πήρε τις βάσεις που ο κάθε γονιός επιθυμεί για το παιδί του και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου διακρίθηκε με τη δράση του στη μαθητική κοινότητα. Διακρίθηκε και ως μέλος της Αλκίμου Νεολαίας της ΕΟΚΑ συμμετέχοντας στις αποστολές με τις οποίες οι νέοι στήριζαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
Εκδηλώνει παράλληλα και την αγάπη του στον αθλητισμό ως ποδοσφαιριστής της Ολυμπιάδας, της ΠΑΕΚ Κερύνειας και του ΑΠΟΕΛ με αγωνιστικές συμμετοχές μάλιστα, στην πρώτη ομάδα.
Ο Ουράνιος Ιωαννίδης υπηρέτησε με αφοσίωση και αγάπη την Παιδεία του τόπου μας, ενώ έχει επιτελέσει αξιόλογο έργο απ’ όλα τα πολιτικά αξιώματα που είχε αναλάβει.
Ο Ουράνιος Ιωαννίδης αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσιογνωστικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Cardiff στην Εκπαιδευτική Διοίκηση, στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία και στις Δεξιότητες της Έρευνας.
Από το 1971 έως το 1986 εργάστηκε ως καθηγητής φυσιογνωσίας, βιολογίας και χημείας σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ από το 1986-1992 εργάστηκε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου ως καθηγητής βιολογικών επιστημών και επιστήμης. Την περίοδο 1992-1995 ήταν αποσπασμένος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων εκπαίδευσης εκπαιδευτικών και από το 1995-1996 εργάστηκε ως ανώτερος Λειτουργός Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Υπήρξε, επίσης, καθηγητής και ακαδημαϊκός σύμβουλος του Πανεπιστημίου La Salle (1997 – 1999).
Ο Ουράνιος Ιωαννίδης είχε εξέχουσα πολιτική δράση. Από το 1996 -1999 διετέλεσε βουλευτής του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Από το 1997 – 1999 Α’ Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και από το 1999-2003 Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 


Υπήρξε, επίσης, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (1988-1994), Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (2008-2012), Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (2005-2007) και Προεδρεύων του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick (2008-2012) και Επίτιμος Καθηγητής του Donetsk National University.
Ο Ουράνιος Ιωαννίδης είχε ανακηρυχθεί επίτιμος Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος ή Μέλος από σειρά Οργανώσεων και Σωματείων και είχε τιμηθεί με σειρά Διακρίσεων από εκατοντάδες Σχολεία, Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια, Κοινότητες, Οργανώσεις, Σωματεία και άλλους φορείς και ιδρύματα στην Κύπρο και στο Εξωτερικό. Η προεδρία όμως Ουράνιου Ιωαννίδη χαρακτηρίζεται και από άλλες σημαντικές στιγμές του αθλητισμού μας όπως η επέκταση της συνεργασίας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με την υπογραφή αθλητικών πρωτοκόλλων, η δημιουργία και αναβάθμιση αθλητικών χώρων ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και βέβαια, η επίλυση του πολύχρονου προβλήματος της ανταλλαγής του παλιού ΓΣΠ με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας το 1991 από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’.
Όταν το 1999 το νέο και μεγαλόπρεπο ΓΣΠ παραδόθηκε επίσημα στον αθλητισμό του τόπου από τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’, ο Ουράνιος Ιωαννίδης ήταν εκεί, ως Υπουργός πια, και δέχθηκε το ευχαριστώ όλων για την τεράστια συνεισφορά του στην υλοποίηση του έργου.

 


Οι ομάδες που εγκαινίασαν το νέο στάδιο ήταν η Ομόνοια και ο ΑΠΟΕΛ, στο σύλλογο του οποίου ο Ουράνιος Ιωαννίδης, υπηρέτησε ως αθλητής αλλά και ως πρόεδρος από το 1996 μέχρι το 1999, έχοντας την ευκαιρία να είναι μπροστάρης μεγάλων επιτυχιών στο ποδόσφαιρο, αλλά και των άλλων ομαδικών αθλημάτων. Συνέτεινε, επίσης, στη δημιουργία της εταιρείας ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ με το σύνθημα, «μέτοχος ή αμέτοχος». Μέτοχος, βέβαια, υπευθυνότητας στη νέα εποχή του ΑΠΟΕΛ που δρομολόγησε τις ιστορικές επιτυχίες του σήμερα.
Η συνεισφορά του Ουράνιου Ιωαννίδη στον αθλητισμό του τόπου συνεχίστηκε με την ίδια αφοσίωση και με την ευθύνη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Θέτει τον θεμέλιο λίθο μεγάλων έργων όπως το κλειστό στάδιο «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό. Ενισχύει τη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων στον τόπο μας, όπως η ιστορική σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα «Αθλητισμός, ανοχή και τίμιο παιχνίδι». Προτάσσει τα βραβεία «ευ αγωνίζεσθαι ΚΟΑ-ΟΠΑΠ» και την ανάδειξη των πρέσβεων του fair play. Συμμετέχει με συνέπεια στις εκδηλώσεις βραβεύσεων των κορυφαίων αθλητών, ομάδων και παραγόντων που διοργανώνουν η ΕΑΚ, η ΚΟΠ και άλλες ομοσπονδίες και φορείς του τόπου. Συνδράμει στην υπογραφή της ιστορικής διακρατικής συμφωνίας Κύπρου και Ελλάδας το 2003, η οποία σηματοδότησε και την μετεξέλιξη του ΟΠΑΠ σε εταιρεία.
Το 1996, η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου του απονέμει το Αριστείο ενώ το 2009 εκλέγεται ως Πρόεδρος της Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή. Με την ανάληψη των καθηκόντων του η Κύπρος διοργανώνει για δεύτερη φορά τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης. Το 1989 όταν η χώρα μας διοργάνωσε για πρώτη φορά τους ΑΜΚΕ ο Ουράνιος Ιωαννίδης ήταν πάλι εκεί, ως Πρόεδρος του ΚΟΑ.
Το 2009, ως Πρόεδρος της ΚΟΕ, έστελνε πάλι με δύναμη ψυχής τα μηνύματα της μικρής μας πατρίδας. Κι εκεί, στο σπίτι του αθλητισμού, ο Ουράνιος Ιωαννίδης έμελλε να ολοκληρώσει, σίγουρα όχι όπως θα ήθελε ο ίδιος, την δημιουργική πορεία του στον τόπο μας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης , σε γραπτή δήλωση, αναφέρει:
«Είναι με θλίψηπου πληροφορήθηκε την απώλεια του Ουράνιου Ιωαννίδη, ενός καλού φίλου του, εξαίρετου συνεργάτη, διακεκριμένου πολιτικού, υπουργού, εκπαιδευτικού και παντοτινού λάτρη του ανιδιοτελούς αθλητισμού.
Ο Ουράνιος Ιωαννίδης ήταν «άνθρωπος των οραμάτων και της πράξης». Είχε τη σπουδαία ικανότητα να συλλαμβάνει ιδέες και το ταλέντο να τις υλοποιεί. Γι’ αυτό και φεύγοντας αφήνει πίσω του έργο για το οποίο τα παιδιά, η οικογένειά του, η πολιτεία και όσοι τον γνώρισαν είναι υπερήφανοι για αυτόν. Επρόκειτο για έναν άνθρωπο με ανήσυχο πνεύμα που διέπρεψε σε ό,τι ασχολήθηκε. Ως Υπουργός Παιδείας, ήταν ο άνθρωπος που έβαλε την προσωπική του σφραγίδα σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως μεταξύ άλλων, την εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου, την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη δημιουργία του ΚΥΣΑΤΣ, τη φοιτητική χορηγία και πολλά άλλα μέτρα στήριξης των μαθητών και φοιτητών.
Με Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής τον Ουράνιο Ιωαννίδη, η χώρα μας κατέγραψε τις μεγαλύτερες αθλητικές επιτυχίες, με αποκορύφωμα το αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
Εκφράζω τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη σύζυγο του Λένια, στα παιδιά του Μιχάλη και Χρίστο καθώς και στην αδερφή Ζέτα Αιμιλιανίδου».
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιου Ιωαννίδη.
Η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου 2020, ώρα 13:30 από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία με δαπάνη της Πολιτείας.
Ως ένδειξη πένθους, οι σημαίες σε όλα τα κτήρια του Υπουργείου Παιδείας και στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων θα κυματίζουν μεσίστιες από αύριο Παρασκευή μέχρι και το Σάββατο, ημέρα της κηδείας.
Αντί στεφάνων θα γίνονται δεκτές εισφορές, οι οποίες, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, θα διατεθούν μέσω της Μαθητικής Πρόνοιας υπέρ μαθητών και μαθητριών.

Share this post