Απεβίωσε ο Γ. Κυριακιδης – «Θεμελιωτής» μεταμοσχευσεων νεφρού στην Κυπρο

Απεβίωσε ο Γ. Κυριακιδης – «Θεμελιωτής» μεταμοσχευσεων νεφρού στην Κυπρο

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 74 χρονών ο ιατρός δρ. Γιώργος Κυριακίδης, ο οποίος έκανε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Κύπρο και ήταν διευθυντής του Χειρουργικού και Μεταμοσχευτικού Παρασκευαϊδειου Κέντρου.
Ο εκλιπών, δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ήταν «ένας ξεχωριστός άνθρωπος, μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ένας ξεχωριστός επιστήμονας».
Πρωτοστάτησε στην ευαισθητοποίηση των Κυπρίων για δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση και είχε κάνει πάνω από 900 μεταμοσχεύσεις.
Ο δρ. Γιώργος Κυριακίδης σπούδασε Ιατρική σε Ισραήλ και ΗΠΑ και ειδικεύτηκε στη γενική χειρουργική και στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, ιδιαίτερα νεφρών. Εργάστηκε στις ΗΠΑ ως καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου Jackson Memorial Hospital στην Florida.
Το 1986 επέστρεψε στην Κύπρο, όπου δημιούργησε και διηύθυνε το Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο στη Λευκωσία. Χάρη στον εκλιπόντα το Κέντρο απέκτησε διεθνή φήμη με εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ έβαλε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη, έχοντας τις περισσότερες μεταμοσχεύσεις ανά πληθυσμό στην Ευρώπη. Το 2011 το Κέντρο έκλεισε , γιατί τον τομέα των μεταμοσχεύσεων ανέλαβε το κράτος με τη δημιουργία Μονάδας Μεταμοσχεύσεων στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο δρ . Κυριακίδης εργάστηκε ως σύμβουλος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, ώρα 14:30.

Share this post