Απεβίωσε ο φωτογράφος Μενέλαος Πήττας

Απεβίωσε ο φωτογράφος Μενέλαος Πήττας

Βίντεο,  στο οποίο ο εκλιπών μιλἀ για τον μεγάλο ζωγράφο Αδαμάντιο Διαμαντή 

Θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο του φωτογράφου Μενέλαου Πήττα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι «στρέφοντας με αγάπη το βλέμμα στην κυπριακή πραγματικότητα, ο Μενέλας Πήττας κατέγραψε με τον φακό του τις ιστορικές μνήμες του τόπου του, αλλά και τις μεταβολές που έλαβαν χώρα όλα αυτά τα χρόνια  στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον».

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του προς τους συγγενείς και οικείους του εκλιπόντος, το Υφυπουργείο αναφέρει ότι ο Μενέλαος, ή Μελής για τους φίλους του, Πήττας, γεννημένος το έτος 1958, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σωματείου για την Καλλιτεχνική Φωτογραφία «ΦΩΤΟΔΟΣ» και υπηρέτησε την τέχνη της φωτογραφίας για περισσότερα από 37 χρόνια.

Σημειώνεται ότι «παρά το ευρύτατο φάσμα επιρροών, οι οποίες εκτείνονταν από τη φωτογραφία τεκμηρίωσης των Walker Evans και Robert Frank μέχρι την παρατήρηση στιγμιότυπων της αστικής ζωής, όπως  στη δουλειά της Dolorės Marat και της σκηνοθετημένης σύνθεσης, με πρότυπα τους Duane Michals και Joseph Sudek, το έργο του Πήττα χαρακτηρίζεται από εκπληκτική συνοχή ως προς την αφετηριακή πρόθεση του καλλιτέχνη».

«Με ενδελέχεια και μεθοδικότητα, ο Πήττας παρουσίαζε τη δουλειά του κυρίως μέσω φωτογραφικών βιβλίων–photo books, τα οποία εκδίδονταν είτε από τον δικό του εκδοτικό οίκο, είτε σε συνεργασία με πολιτιστικά ιδρύματα», προσθέτει το μήνυμα.

Πέραν των φωτογραφικών λευκωμάτων, ο Πήττας παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως την Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου στη Θεσσαλονίκη το έτος 1986 και τη Μπολόνια το έτος 1988.

«Ο Μενέλαος Πήττας υπήρξε μια σημαντικότατη παρουσία στα φωτογραφικά δρώμενα της Κύπρου και ο απρόσμενος θάνατός του σίγουρα αφήνει ένα μεγάλο κενό στην καλλιτεχνική σκηνή του τόπου μας», καταλήγει.

 

Share this post