Απεβίωσε η Κλαίρη Αγγελίδου

Απεβίωσε η Κλαίρη Αγγελίδου

«Έφυγε» ανήμερα της επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, η αγωνίστρια της ΕΟΚΑ και πρώην Υπουργός Παιδείας, Κλαίρη Αγγελίδου.  Λεπτομέρειες για την κηδεία της, θα ανακοινωθούν αργότερα.

Η Κλαίρη Αγγελίδου καταγόταν από την Αμμόχωστο. Γεννήθηκε το 1932. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών της, το 1951, μετέβη στην Αθήνα όπου σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1955 παντρεύτηκε τον Νίκο Αγγελίδη, φιλόλογο, δικηγόρο, μέλος της Βουλή των Αντιπροσώπων και αγωνιστή της Ε.Ο.Κ.Α. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, από το 1956 μέχρι το 1991, οπότε και εξελέγη Βουλευτής ενώ από το 1993 μέχρι το 1997 διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Είχε τρία παιδιά, τον΄Αγγελο, τον Χρίστο και τον Τεύκρο.

Η Κλαίρη Αγγελίδου ήταν μέλος πληθώρας πολιτιστικών και ακαδημαϊκών συλλόγων, ενώ έλαβε πολλές διακρίσεις από διάφορους φορείς στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, Βέλγιο, Αγγλία και Γαλλία.

Ανάμεσα σε άλλα ήταν επίτιμος μέλος του Γλωσσικού Ομίλου Κύπρου, της Λέσχης Λάϊονς Αρσινόη Αμμοχώστου, της Διεθνούς Οργάνωσης για την προώθηση των γυναικών της Ευρώπης (Συμβούλιο Κύπρου, Βραβείο για τις γυναίκες της Ευρώπης), της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και του Διεθνούς Συμβουλίου «Φίλου του Καζαντζάκη». Επιπρόσθετα διετέλεσε μέλος του 15μελούς Ιδρύματος Ωνάση (2000-2007), πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 (2005-2009) και μέλος πολλών άλλων Σωματείων και Οργανώσεων. Ήταν  επιπλέον, Επίτιμη Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Middlesex του Λονδίνου.

Παράλληλα ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο με το οποίο έχει διακριθεί, ιδιαίτερα στον τομέα της ποίησης. Ποιήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στον Ελλαδικό και Κυπριακό τύπο και έχουν ανθολογηθεί σε διάφορες ανθολογίες της Κύπρου, της Ελλάδας , της Ιταλίας και της Ρουμανίας. Μεταφράστηκαν στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Τσέχικα, Βουλγάρικα, Αραβικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Δανέζικα, Ρουμάνικα και Αλβανικά.

 

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση της αναφέρει:

Ανήμερα της επετείου έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια της ΕΟΚΑ, η γυναίκα που ξεχώρισε σε όλη της διαδρομή για το ήθος, τον πατριωτισμό και την αγάπη της για τον ελληνικό πολιτισμό, την Κύπρο και τα βλαστάρια της, η Κλαίρη Αγγελίδου.

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, η ηγεσία και τα στελέχη του κόμματος με βαθιά θλίψη για τον θάνατο της Κλαίρης Αγγελίδου εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένειά της.

Αιωνία της η μνήμη.

«Στερνός Λόγος», Κλαίρης Αγγελίδου

«Φύλαξε το κλειδί. Είναι του σπιτιού.

Όταν θα πας, ν’ ανοίξεις […].

Εγώ δε θα γυρίσω, όπως το λογάριαζα.

Εσύ θα πας […]»”.

 

 

Share this post