Απαράδεκτη η σιωπή της Αθήνας για την Μονή της Χώρας

Απαράδεκτη η σιωπή της Αθήνας για την Μονή της Χώρας

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου*

Την περασμένη Τρίτη, 6.2.2024 δημοσιεύσαμε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη του συνεργάτη μας Μηνά Βασιλειάδη ότι,  μετά την Αγιά Σοφιά, ως  μουσουλμανικό τέμενος θα λειτουργεί πλέον και η Μονή της Χώρας (Kariye Camii), με ημερομηνία έναρξης την Παρασκευή,  23η Φεβρουαρίου, ημέρα  προσευχής των μουσουλμάνων. Ενόψει των δημοτικών εκλογών ο Ερντογάν ανοίγει και τη Μονή της Χώρας για μουσουλμανική προσευχή – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com).

Μέχρι σήμερα δεν υπέπεσε στην αντίληψη μας οποιαδήποτε καταδίκη ή διαμαρτυρία των Αθηνών για την κίνηση  αυτή του Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό σε αντίθεση με το 2020,  όταν από Μουσείο μετατράπηκε σε τέμενος για μουσουλμανική προσευχή η Αγιά Σοφιά. Τότε είχαν γίνει δηλώσεις και είχαν υπάρξει ανακοινώσεις από την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, την υπουργό Πολιτισμού, τα πολιτικά κόμματα, την Εκκλησία Ελλάδος και άλλους φορείς.

Τώρα «άκρα του τάφου σιωπή». Βλέπετε το ελλαδικό κράτος, ακόμη και η Εκκλησία Ελλάδος, έχουν να ασχοληθούν με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία και προφανώς δεν έχουν χρόνο για την Μονή της Χώρας(ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: kulturportali.gov.tr),  η οποία χρονολογείται από τον  11ο μ. Χ. αιώνα και το 1985 κηρύχθηκε από την UNESCO- που ουδέν το ουσιαστικό έπραξε για την Αγιά Σοφιά- σε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Μονή της Χώρας οφείλει το όνομά της στον προσδιορισμό των ψηφιδωτών του Χριστού ως «Χώρας των Ζώντων» και της Παναγίας ως «Χώρας του Αχωρήτου».  Τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες της Μονής «αποτελούν  την κορυφαία έκφραση της παλαιολόγειας τέχνης της πλουσιότατης καλλιτεχνικά βασιλείας του Ανδρονίκου Β΄ (1282-1328) και αντικείμενο θαυμασμού ειδικών και μη».

Η στάση της Αθήνας είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΕΞΩΡΓΙΣΤΙΚΗ! Γιατί δεν υπήρξε έστω  η παραμικρή αντίδραση στην νέα αυθαιρεσία της Άγκυρας;

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η Αθήνα έμεινε ΑΠΑΘΗΣ  για να μην διαταραχθεί η «Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας» της 7ης Δεκεμβρίου 2023. Επίσης, αποδίδω την στάση της Αθήνας  σε αυτό, που ξένοι διπλωμάτες χαρακτηρίζουν ως  «καλή σχέση» των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος -Τουρκίας , κυρίων   Γεραπετρίτη και Findan. Μακάρι αυτό να βγει σε καλό γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και που ξέρετε , ίσως κάποια στιγμή τα δύο κορυφαία μνημεία να γίνουν και πάλι από τεμένη Μουσεία.

ΥΓ: Τριάντα τρία χρόνια, που πηγαίνω στην Τουρκία , κυρίως στην Πόλη, δεν έχω διαπιστώσει να μην επαρκούν τα τεμένη για την προσευχή των μουσουλμάνων πιστών.

 

Share this post