Απαντήσεις του γ.δ . του ΥΠΕΞ για την ΟΑΕΠ

Απαντήσεις του γ.δ . του ΥΠΕΞ για την ΟΑΕΠ

Άτυπος “πρέσβης” των κυπριακών συμφερόντων στη Ρωσία ο  αναπληρωτής πρόεδρος του   Συμβουλίου Υπουργών της Δημοκρατίας της Κριμαίας, Georgy Muradov.

Λακωνικές απαντήσεις μας έστειλε το απόγευμα ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου σε ερωτηματολόγιο για το κυπριακό παράρτημα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης(ΟΑΕΠ), για την οποία είχαμε γράψει πρόσφατα.

Και στην Κύπρο Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι:

Γνώριζε από πριν ή έχει ενημερωθεί  εκ των υστέρων το ΥΠΕΞ για την συνάντηση;

Nαι, ενημερωθήκαμε από την Πρεσβεία της ΚΔ στη Μόσχα.

-Έχει βάση ότι  προγραμματίζεται  από κοινού με το Κυπριακό παράρτημα  της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης (ΟΑΕΠ)  και με ποιο σκεπτικό   εορτασμός της 60ης επετείου της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Φιλίας Ρωσίας- Κύπρου και το Κυπριακό παράρτημα  της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης. Όχι από την Πρεσβεία. Ο Πρέσβης κλήθηκε να χαιρετίσει την εκδήλωση.

– Είναι σε γνώση του ΥΠΕΞ ότι  η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης ιδρύθηκε στις 8 Μαΐου 1882 από τον Βασίλι Χιτρόβο, κατόπιν σχετικής εγκρίσεως του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ’ της Ρωσίας και γύρω της  υπάρχουν πρόσωπα με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα;. (σ.σ:  Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει δηλώσει πως σκοπός της « είναι η διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή και η χρήση της ως ένα ακόμη ¨μέσο διπλωματίας¨).

Όχι

-Ποιος ο στόχος του κυπριακού παραρτήματος της ΟΑΕΠ;

Δεν είναι θέμα αρμοδιότητας μας.

-Αληθεύει ότι ο κ. Λεονίντ Μπουλάνοβ έχει και κυπριακή υπηκοότητα; Αν ναι, για ποιο λόγο του παραχωρήθηκε;

Δεν αποτελεί θέμα αρμοδιότητας του ΥΠΕΞ

-Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι στην φωτογραφία ο κ. Μπουλάνοβ είναι στο μέσο αντί του Κύπριου πρέσβη; Αυτό συνάδει με το διπλωματικό πρωτόκολλο;

Κανένα σχόλιο

Πρόεδρος του Συνδέσμου  Φιλίας Ρωσίας –Κύπρου, στον οποίο αναφέρεται ο πρέσβης κ. Κορνηλίου   είναι ο   Georgy Muradov , ο οποίος είχε διατελέσει την δεκαετία του 1990  πρέσβης στην Κύπρο. Ο Muradov, τον οποίο η κυπριακές κυβερνήσεις αξιοποιούν ως  άτυπο «πρέσβης των Κυπριακών συμφερόντων στη Ρωσία,  είναι αναπληρωτής πρόεδρος του   Συμβουλίου Υπουργών της Δημοκρατίας της Κριμαίας  και από το 2014 περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ατόμων, που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ για ενέργειες,  που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Για το λόγο αυτό απαγορεύτηκε την ίδια χρονιά η είσοδος Muradov στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Αναφορικά με την  «Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία της Παλαιστίνης» αυτή, σύμφωνα με τον Έφορο Σωματείων, δεν έχει καταθέσει τα απαιτούμενα από τον νέο νόμο έγγραφα για επανεγγραφή. Άρα , ο Κύπριος πρέσβης συζήτησε στην πρεσβεία, όπου και φωτογραφήθηκε,  με τον πρόεδρο ενός σωματείου, που για την ώρα στερείται νομιμότητας.

Και κάτι ακόμη: Μερικές μέρες , πριν από την συνάντηση στην κυπριακή πρεσβεία ο κ. Bulanov (δ) συναντήθηκε με τον κ. Muradov( α).

Share this post