Ανταπόκριση στην Tageszeitung: Τα σχέδια Πούτιν στην κατεχόμενη Κύπρο: «Σπέρνουν διχόνοια ανάμεσα σε εταίρους του ΝΑΤΟ»
Ο Πούτιν θα μπορούσε με μια θεαματική ‘κίνηση ματ’ όχι μόνο να κερδίσει με το μέρος του τον Erdogan, αλλά και να νομιμοποιήσει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και -ακολούθως- τη δική του επίθεση στην Ουκρανία
Με τίτλο, «Τα ρωσικά σχέδια στη Βόρεια Κύπρο : Σπέρνουν διχόνοια ανάμεσα σε εταίρους του ΝΑΤΟ» η Γερμανική εφημερίδα Tageszeitung δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα του ανταποκριτή της Ferry Batzoglou, ο οποίος αναφέρεται στην απόφαση της Ρωσίας να αρχίσει να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στο «βόρειο (κατεχόμενο) κομμάτι» της Κύπρου, όπως σημειώνει.
Επικαλείται δήλωση του Πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία ότι δεν υπάρχει πολιτικό παρασκήνιο πίσω από την απόφαση αυτή. Δηλαδή, όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος, δεν συνιστά προάγγελο της αναγνώρισης της παράνομης “τδβκ”, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Τουρκία.
Λόγος γίνεται στη συνέχεια για τις αποτυχημένες προσπάθειες άρσης της διαίρεσης της Κύπρου.
Σχολιάζεται ότι η Μόσχα θα μπορούσε εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία να εκμεταλλευτεί το Κυπριακό, προκειμένου να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους δύο εταίρους του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Η Τουρκία, αναφέρει, είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, την οποία η Ρωσία δεν έχει χαρακτηρίσει ως «μη φιλικό κράτος», επιμένει στη λύση των δύο κρατών για την Κύπρο, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Λευκωσία, αλλά και η Αθήνα.
Ferry Batzoglou über russische Pläne in Nordzypern_ Keil zwischen Nato-Partnern – taz.de
Στο μεταξύ, συνεχίζει η ανταπόκριση, η Άγκυρα, που με την επαμφοτερίζουσα στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία ούτως ή άλλως αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση εντός του ΝΑΤΟ, βλέπει αρνητικά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για νέες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε ελληνικά νησιά.
Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι εκκρεμούν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για υποβόσκουσες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο και, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει συνειδητά να αφήσει κατά μέρος το Κυπριακό ζήτημα.
Αν όμως ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) χάσει την υπομονή του με τις ΗΠΑ, με τις οποίες οι διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια είναι επιβαρυμένες, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) θα μπορούσε με μια θεαματική ‘κίνηση ματ’ όχι μόνο να κερδίσει με το μέρος του τον Erdogan, αλλά και να νομιμοποιήσει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και -ακολούθως- τη δική του επίθεση στην Ουκρανία, καταλήγει η ανταπόκριση.