Άνοιξαν μετά από 15 μήνες τα οδοφράγματα

Άνοιξαν μετά από 15 μήνες τα οδοφράγματα

Επαναλειτουργούν σήμερα και τα εννέα οδοφράγματα, μετά την προσωρινή απαγόρευση της διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα, λόγω κορονοϊού. 

Η διέλευση πολιτών άρχισε στις έξι το πρωί, με εξαίρεση το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, το οποίο θα ανοίξει στις οκτώ.

Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι τα οδοφράγματα είναι πλήρως στελεχωμένα, αφού επέστρεψαν στα καθήκοντά τους όλα τα μέλη της δύναμης, τα οποία είχαν κληθεί προσωρινά να εργαστούν για την επιτήρηση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. 

Ο κύριος Ανδρέου διευκρίνισε ότι η είσοδος προς τις ελεύθερες περιοχές επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν αρνητικό PCR τεστ των τελευταίων επτά ημερών, αλλά όχι rapid-test, σε αντίθεση με τις κατεχόμενες περιοχές, όπου θα γίνονται αποδεκτά και τα δύο.

Η διέλευση από τα οδοφράγματα γίνεται στη βάση συγκεκριμένων υγειονομικών κριτηρίων.  Η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία θα εξετάζει την επιδημιολογική εικόνα κάθε δύο εβδομάδες και θα καθορίζει το ανάλογο επίπεδο, ως προς τους περιορισμούς στη διέλευση.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι, μετά από συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, όσον αφορά στην επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων, έχουν αποφασιστεί τα ακόλουθα:

Από σήμερα  θα μπορούν να διακινούνται όλοι όσοι μπορούσαν να διακινούνταν πριν την πανδημία, νοουμένου ότι παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή τεστ PCR, που θα ισχύει για 7 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να διακινούνται τα ακόλουθα πρόσωπα:

*Όλοι οι Κύπριοι (ΕΚ και ΤΚ) πολίτες και μέλη των οικογενειών τους.

*Ευρωπαίοι πολίτες και μέλη των οικογενειών τους.

*Υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και μέλη των οικογενειών τους, που κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας.

*Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας.

*Υπήκοοι τρίτων χωρών που εισήλθαν είτε από νόμιμο σημείο εισόδου είτε από τα κατεχόμενα και διαθέτουν Κυπριακή θεώρηση (90 μέρες).

*Υπήκοοι τρίτων χωρών που ανήκουν στον κατάλογο των χωρών που δεν θέλουν θεώρηση (90 μέρες – περιλαμβάνονται και υπήκοοι του ΗΒ που δεν κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας).

*Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες παραμονής άλλων κρατών μελών (90 μέρες – εκτός από Τούρκους και Αζέρους)

*Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν θεωρήσεις Σιένγκεν, διπλή και πολλαπλή (90 μέρες – εκτός από Τούρκους και Αζέρους).

Όλοι οι ανήλικοι πάνω από 12 ετών χρειάζεται να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή τεστ PCR.

Η υπηρεσία υποστήριξης μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν χαιρετίζει την απόφαση για άνοιγμα των σημείων διέλευσης

Η υπηρεσία υποστήριξης μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν χαιρετίζει την απόφαση για άνοιγμα των σημείων διέλευσης στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, με ανάρτηση σε κοινωνικό δίκτυο, η υπηρεσία υποστήριξης μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν αναφέρει ότι «χαιρετίζουμε την απόφαση των Κυπρίων ηγετών να ανοίξουν ξανά τα σημεία διέλευσης μετά από πολύτιμη σκληρή δουλειά της τεχνικής επιτροπής υγείας για το συγχρονισμό μέτρων».

Σύμφωνα με την υπηρεσία της Κομισιόνη απόφαση αυτή αποτελεί, «κρίσιμο βήμα για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, ανοίγοντας το δρόμο για διευθέτηση του Κυπριακού καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να είναι και πάλι μαζί».

Πρόκειται για την υπηρεσία που μεταξύ άλλων υποστηρίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ στις μεταρρυθμίσεις, έχει αντικείμενο την πολιτική της ΕΕ για τη δημόσια διοίκηση, την επίλυση του Κυπριακού και είναι αρμόδια για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

*Η Τουρκοκυπριακή πλευρά  ανακοίνωσε ότι για να επιτραπεί η διέλευση στα κατεχόμενα, το αποτέλεσμα του PCR ή του rapit test θα πρέπει να επιδεικνύεται εγγράφως, είτε στην αγγλική, είτε στην τουρκική γλώσσα. 

Ανακοίνωσε, ακόμη, πως αν και δεν χρειάζεται να υπάρχει υπογραφή στα έγγραφα που θα επιδεικνύονται στα σημεία διέλευσης, εντούτοις δεν θα γίνονται αποδεκτά τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που αναγράφονται σε sms.

Εμβόλια

Στο μεταξύ, στις 8.30 πμ  θα παραδοθούν στην τ/κ κοινότητα 5000 AstraZeneca μέσω της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, σύμφωνα με δήλωση στο ΚΥΠΕ του Λεωνίδα Φυλακτού.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένει από το Υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας την ερχόμενη εβδομάδα επιβεβαίωση για την ποσότητα δόσεων εμβολίων που θα δοθεί στην τ/κ πλευρά την επόμενη φορά. Αναμένει ότι η ποσότητα θα είναι μεγαλύτερη αλλά δεν είναι σε θέση ακόμα να πει πότε ακριβώς θα δοθεί η επόμενη ποσότητα δόσεων στην τ/κ κοινότητα.

Ο κ. Φυλακτού ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η Τεχνική Επιτροπή κάθε 14 ημέρες θα ανταλλάσσει επιδημιολογικά δεδομένα και θα κάνει εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα συζητηθεί το τι θα γίνει με όσους έχουν πλήρως εμβολιασθεί, ο Λεωνίδας Φυλακτού υπενθύμισε ότι η ε/κ πλευρά είχε προτείνει όσοι είναι εμβολιασμένοι με αδειοδοτημένα εμβόλια, να μην χρειάζεται να προσκομίζουν αποδεικτικό εργαστηριακού ελέγχου στις διελεύσεις, αλλά δεν είχε γίνει αποδεκτό από την τ/κ πλευρά. Το ζήτημα είπε, θα συζητηθεί και πάλι στην Τεχνική  Επιτροπή με την έγκριση και του κινέζικου Sinovac, από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Τεχνική Επιτροπή Υγείας θα αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση σε διμηνιαία βάση και θα καθορίσει το κατάλληλο επίπεδο που πρέπει να εφαρμοστεί στα σημεία διέλευσης, που ορίζονται ως:

Επίπεδο 1 (Πράσινο):

  • ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Επίπεδο 2 (πορτοκαλί):

  • 7 ημέρες: αρνητικό τεστ αντιγόνου ή τεστ PCR

Επίπεδο 3 (σκούρο κόκκινο):

  • Γενικό κοινό: Κλειστό
  • Διασταυρώσεις για λόγους υγείας: αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών
  • Διασταύρωση για εργασία, εκπαίδευση, σκοπούς που σχετίζονται με τη διαμονή: αρνητικό τεστ αντιγόνου ή PCR (7 ημερών και για τα δύο)

Τα μέτρα στα Επίπεδα 1 και 2 θα ισχύουν για όλες τις κατηγορίες ατόμων, επαναφέροντας την κατάσταση στα σημεία διέλευσης στο status quo ante, πριν από την επιδημία COVID 19, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων τρίτων χωρών. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε εμβολιασμένα άτομα βρίσκονται επί του παρόντος υπό επεξεργασία και θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Εάν υπάρχει αύξηση θετικών περιπτώσεων από τη μία ή και τις δύο πλευρές, τότε μέσω της Τεχνικής Επιτροπής και των εμπειρογνωμόνων και από τις δύο πλευρές, τα δεδομένα θα αξιολογηθούν, και εάν τα δεδομένα δικαιολογούν την αλλαγή, οι απαιτήσεις του υψηλότερου επιπέδου θα εφαρμοστούν αμέσως.

Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, στις 4 Ιουνίου 2021, το επίπεδο 2 (πορτοκαλί) θα ισχύει σε όλα τα οδοφράγματα.

Το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία, θα προωθήσει τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και θα έχει συνολικά θετικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το νησί προς όφελος όλων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για διάνοιξη και των εννέα σημείων διέλευσης αύριο 4 Ιουνίου καλωσορίζουν με κοινή γραπτή δήλωση 76 τουρκοκυπριακές και ελληνοκυπριακές οργανώσεις, καλώντας τους ηγέτες να προχωρήσουν σε ενέργειες ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Μάλιστα διοργανώνουν  εκδήλωση μουσικού εορτασμού σήμερα , στις  18:30,  με σημείο συνάντησης την Πλατεία Ελευθερίας και τελικό προορισμό το Büyük Han.

Αυτούσια η  χθεσινή κοινή δήλωση των 76 οργανώσεων:

Οι υπογράφοντες καλωσορίζουμε την ανακοίνωση ΗΕ της Τετάρτης που αναφέρει πως όλα τα σημεία διέλευσης θα ανοίξουν ξανά την Παρασκευή 4 Ιουνίου, πάνω από 15 μήνες μετά το μονομερές κλείσιμο τους. Το κλείσιμο χώρισε οικογένειες, φίλους, αγαπημένα πρόσωπα, και κόντεψε να καταστήσει μόνιμη τη διαίρεση της χώρας μας.

Είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης του ψηφίσματος 2561/2021 του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ Ιανουαρίου 2021 που «καλεί τις πλευρές να μειώσουν τα υφιστάμενα εμπόδια στις διακοινοτικές επαφές». Δεν αποτελεί βέβαια υποκατάστατο συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Κύριος μας στόχος είναι η ενωμένη Κύπρος για όλους. Για να γιορτάσουμε την απομάκρυνση ενός επιπρόσθετου εμποδίου που μας είχε χωρίσει και να εκφράσουμε την απαίτηση για περαιτέρω άρση των οικονομικών εμποδίων στη διέλευση και την προώθηση διακοινοτικών επαφών, ελάτε μαζί μας την Παρασκευή 4 Ιουνίου στις 18:30 για ένα συμβολικό, μουσικό εορτασμό της εξέλιξης αυτής. Θα περπατήσουμε από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι το Büyük Han.

Η συμφωνία «για το συγχρονισμό των αντίστοιχων μέτρων COVID-19 των δύο πλευρών σχετικά με τα σημεία διέλευσης» συνάδει με αυτό που είχαμε υποστηρίξει, δηλαδή την κοινή και συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα ΗΕ, όλους τους συναγωνιστές από την κοινωνία των πολιτών, άλλους ανήσυχους Κύπριους, καθώς και τη διεθνή κοινότητα για τις προσπάθειες τους.

Απαιτούμε γνήσια συνεργασία που θα εφαρμόζει στην πράξη αυτή τη συμφωνία, και που θα περιλαμβάνει τη διάθεση δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) και στις δύο πλευρές και την αμοιβαία αναγνώριση εμβολίων.

Η διακοινοτική επαφή επηρεάζει όλους τους κατοίκους του νησιού, είτε περνούν από τα σημεία διέλευσης είτε όχι. Έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες (όπως των Yücel και Psaltis του 2019) πως η διακοινοτική επαφή στην Κύπρο ενισχύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Άρα λοιπόν η διακοινοτική επαφή είναι σημαντική τόσο για την εσωτερική ασφάλεια του νησιού μας όσο και για τη θεμελίωση μιας ειρήνης που θα είναι βιώσιμη.

Ως Κυπριακός λαός απαιτούμε πλήρη και ορθή εφαρμογή του ψηφίσματος 2561/2021 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που καλεί σε «άμεση υποστήριξη και ενθάρρυνση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ώστε να ενισχύσουν τη διακοινοτική επαφή και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης» και πως τα σημεία διέλευσης δεν θα κλείσουν ποτέ ξανά όποιος και να είναι ο λόγος.

Η μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια της χώρας μας εξαρτάται από αυτό.

Υπογεγραμμένο από:ork for the Housing and City-Solidarity for All
Avli
Bi-communal peace Initiative-United Cyprus (see list of 76 organisations on next pages)
Charis Psaltis
Enfield Cypriots Association
Famagusta Ecocity Project
Friends of Cyprus
Hade
Kıbrıs Havaları Derneği/Σύνδεσμος Κυπριακού Τραγουδίου/Cyprus Songs Association
KISA
Paphos Gate Gathering
UniteCyprusNow

 

List of organizations under the Bi-communal Peace Initiative- United Cyprus
Organization / Group
1  Cyprus Turkish Teachers Trade Union – KTÖS
2 Cyprus Turkish Secondary Teachers Trade Union – KTOEÖS
3  Customs Workers Trade Union – GÜÇ-SEN
4  EMU Unity and Solidarity Trade Union – DAÜ-BİR-SEN
5  Turkish Cypriot Civil Servants Trade Union – KTAMS
6  State Workers Trade Union – ÇAĞ-SEN
7 Cyprus Writer’s Union
8 Cyprus Publisher’s Association – KYa B
9 Revolutionary Workers Union Federation Dev- İŞ
10 Movement for a Federal Cyprus
11 Proodeftiki Primary School Teachers movement
12 Proodeftiki Secondary School Teachers movement
13 United Turkish Cypriot and Greek Cypriot Teachers Platform
14  İskele Citizens Initiative
15  Municipal Workers Trade Union – BES
16 Socialist İnitiative
17 United Democrats Youth organization
18 Bi-communal Initiative of Relatives of Missing Persons and Victims of 1963-74 events – Together We Can
19 Epilogi Limassol cultural movement
20 Symfiliosi / Uzlaşma /  Reconciliation
21 Peace Association
22 New Cyprus Association
23 Left Wing
24 Association of Turkish Cypriot Artists and Authors
25 Bi-communal Choir For Peace in Cyprus
26 Cyprus Turkish Physicians Trade Union – TIP-İŞ
27 Publishers Trade Union – BASIN-SEN
28 BARAKA Cultural Group
29 Cooperative Workers Trade Union – KOOP-SEN
30 Turkish Cypriot Association for Democracy (London)
31 Cypriot Science Education Health and Solidarity Association – KIBES
32 Cyprus Youth Platform
33 Limassol Civil İnitiative ‘Solution-Reunification-Peace”
34 Cyprus Reunification Movement
35 German-Cypriot Forum
36 Workers Democracy
37 NGO Support Centre
38 IKME Sociopolitical Studies Institute
39 Hands across the Divide
40 Association of Historical Dialogue and Research
41 United Cyprus Platform of the Overseas Cypriot Organizations
42 Stop the War Coalition
43 Kontea Heritage Foundation
44 GAT – Gender Advisory Team
45 Cyprus Academic Dialogue
46 Turkish Cypriot Businessmen Association 
47 Famagusta Our Town
48 Cyprus Sustainability Institute
49  Famagusta Initiative
50 KISA – Action for Equality, Support, Antiracism
51 Bicommunal Kyrenia Initiative
52 INVEST IN EDUCATION
53 Enorasis sociocultural club
54 Post Research Institute
55 HASDER
56 HAZINE-SEN
57 Eastern Mediterranean University Union of Academic Staff- DAU-SEN
58 Cyprus Song Association – KIBHAD
59 The Management Centre of the Mediterranean
60 Cyprus Pir Sultan Abdal Cultural Association
61 Feminist ATÖLYE
62 Cyprus Turkish Building Contractor’s Association
63 MAGEM
64 Dayanışma – Solidarity
65 KLIIR
66 Cyprus Association of Social Psychology
67 OPEK – Association for Social Reform
68 Larnaca for Solution – Reunification Movement
69 UniteCyprusNow
70 New Cyprus Party YKP
71 United Cyprus Party BKP
72 Cypriots’ Voice
73 Sol Hareket
74 Association of Cypriot Refugees in Greece – Cyprus ‘74
75 People’s Peace Platform for Unıted Cyprus (London)
76 Anatropi

 

Share this post