Ανοικτή επιστολή στην Ιερά Σύνοδο Εκκλησίας Κύπρου

Ανοικτή επιστολή στην Ιερά Σύνοδο Εκκλησίας Κύπρου

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου*

Μακαριώτατο

Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

κ. κ. Γεώργιο

και μέλη της Ιεράς Συνόδου

Εκκλησίας Κύπρου

Μακαριώτατε, σήμερα στις 10 το πρωί , θα συνέλθει η περί Ημάς Αγία και η Ιερά Σύνοδος για να επιληφθεί των καταγγελιών του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα κατά του Ηγουμένου της Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι και του αδελφού αυτής Πορφυρίου.

Οι δικηγόροι τους με ανακοινώσεις στον Τύπο ή και επιστολές, τις οποίες σας απέστειλαν , απορρίπτουν κατηγορηματικά τα όσα ο Μητροπολίτης Ταμασσού καταλογίζει στους δύο κληρικούς.

Αποτελεί πάγια αρχή ότι ουδείς είναι ένοχος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Επίσης, ο οικείος Ποιμενάρχης οφείλει πέραν πάσης αμφιβολίας να αποδείξει τις καταγγελίες του τόσο για κακή οικονομική διαχείριση και «σκάνδαλο» εκατομμυρίων , όπως υποστηρίζει ότι διαπίστωσε , όσο και για άλλα θέματα, που κατά τον ίδιο βαραίνουν την βιωτή των δύο κληρικών.  Αυτά τα τελευταία ο κ. Ησαΐας θα έπρεπε να τα γνωρίζει ως ο οικείος Επίσκοπος και πνευματικός πατέρας της Μονής από πολύ καιρό και να είχε λάβει τα μέτρα του.

Πριν την σύσταση της Μονής είχε προειδοποιηθεί από σοφό και με λιπαρά εμπειρία στον μοναχισμό ότι δεν έπρεπε να συστήσει την Μονή του Οσίου Αββακούμ με ηγούμενο τον κ. Νεκτάριο, γιατί λόγω του νεαρού της ηλικίας του και της έλλειψης εμπειρίας και μαθητείας, δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βαρύ φορτίο του Ηγουμένου. Γνωρίζω ότι σε αυτό συγκατένευσε και ο μακαριστός προκάτοχός σας. Ωστόσο, ο κ. Ησαΐας ακολούθησε τον δικό του δρόμο. Και ιδού το αποτέλεσμα. Επίσης , και για τον έτερο Αρχιμανδρίτη, πριν να τον χειροτονήσει , είχε πληροφορίες ο Μητροπολίτης Ταμασσού, αλλά προχώρησε.

Φτάσαμε στο θλιβερό σημείο , με γνώση και ανοχή του κ. Ησαΐα ο κ. Νεκτάριος να αναδειχθεί σε «γέροντα μέγα και τρανό» και να διαφημίζει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και «θαύματα».

Επίσης, είναι ο κ. Ησαΐας, ο οποίος τον Ιούλιο του 2022 συνέστησε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο τον κ. Νεκτάριο ως πρότυπο κληρικού και παρακάλεσε, πράγμα , που έγινε αποδεκτό , να του απονεμηθεί το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου.

Στην ουσία ο κ. Ησαΐας , ξέροντας ποιος είναι ο κ. Νεκτάριος , εξαπάτησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στην Μητρόπολη Ταμασσού ανήκει η κοινότητα Λυθροδόντα, από την οποία ο κ. Ησαΐας υποχρεώθηκε να μεταθέσει τον κ. Νεκτάριο ως εφημέριο στον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φτερικούδι. Φαίνεται όμως ότι γρήγορα επήλθε η λήθη και έτσι τον ανύψωσε σε Ηγούμενο της Μονής Οσίου Αββακούμ. Την Μονή επισκέπτονταν οι Μητροπολίτες Μόρφου και νυν Πάφου για να ενισχύσουν το έργο του κ. Νεκταρίου και να κάνουν ψυχοφελείς ομιλίες. Επίσης, με άδεια του  Μητροπολίτη Λεμεσού είχε οργανωθεί μεγάλο δείπνο στην Λεμεσό για συλλογή χρημάτων προς ανέγερση του Ναού του Οσίου Αββακούμ. Τί έγιναν αυτά τα χρήματα και ο οβολός των πιστών;

Και ο Μητροπολίτης Ταμασσού τώρα διαπίστωσε τις οικονομικές ατασθαλίες και γιατί δεν έκανε ως όφειλε καταγγελία στην Αστυνομία για να εξετάσει το ενδεχόμενο διάπραξης πιθανού ποινικού αδικήματος;

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ηγούμενος Νεκτάριος διαθέτει έπαυλη στο δάσος μεταξύ Λυθροδόντα-Μαχαιρά, στην οποία υπάρχει και αγρινό.  Πως γίνεται να έχει προσωπική περιουσία; Δεν θα έπρεπε αυτή να είναι γραμμένη στο όνομα της Μονής;

Μακαριώτατε, Πανιερώτατοι, Θεοφιλέστατοι , τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι θλιβερά και αμαυρώνουν την εικόνα της διοικούσας Εκκλησίας.

Όμως, όσα στοιχεία και αν προσκομίσει ο Μητροπολίτης Ταμασσού, οι δύο κληρικοί δεν πρέπει να καταδικαστούν με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά με βάση τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη. Επειδή, δε το πολίτευμα της Εκκλησίας είναι συνοδικό και δημοκρατικό, πρέπει να δοθεί στους δύο Αρχιμανδρίτες το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον ευατό τους. Όμως, φαίνεται -μακάρι να κάνω λάθος-ότι ο Μητροπολίτης Ταμασσού είναι κατηγορηματικά αντίθετος. Δεν ξέρω τον λόγο, αλλά , αν συμβαίνει κάτι τέτοιο , σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στη όλη υπόθεση. Αυτό θα είναι το δεύτερο μεγάλο του ατόπημα, της Ιεράς Συνόδου , η οποία  δεν αποτρέψατε την δημιουργία μιας Μονής χωρίς στιβαρή πνευματική καθοδήγηση, που επανδρώθηκε από νεαρούς μοναχούς.

Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος, πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή ή από ανεξάρτητο οίκο και όχι από το Ελεγκτικό Τμήμα της Εκκλησίας. Είναι προτιμότερο το Ελεγκτικό Τμήμα να παραμείνει απερίσπαστο από τη υπόθεση, δεδομένου και του φόρτου εργασίας που αντιμετωπίζει.

 Άρα, η υπόθεση πρέπει να πάρει τον κανονικό της δρόμο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την παραπομπή της στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, του  οποίου η σύνθεση μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο είναι: Κιτίου Νεκτάριος, πρόεδρος, και μέλη Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος, Κωνσταντίας Βασίλειος, Ταμασσού Ησαΐας και Αμαθούντος Νικόλαος. Νοείται ότι ο Μητροπολίτης Ταμασσού θα πρέπει να αντικατασταθεί, διότι δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα κατήγορος  και δικαστής.  

ΥΓ: Είναι ευκαιρία η Σύνοδος να ασχοληθεί και με τον έτερο Αρχιμανδρίτη (όχι της Μονής Αββακούμ) Ηρακλείδιο, ο οποίος υπάγεται στην Μητρόπολη Ταμασσού , εμφανίζεται ως «γέρων» και φέρεται να «δίνει γραμμή» στους Μητροπολίτες Μόρφου και Πάφου.

Α. ΒΙΚ

 

Share this post