Αννίτα Δημητρίου και ΑΚΕΛ κατά της διακοπής των στήριξης στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Αννίτα Δημητρίου και ΑΚΕΛ κατά της διακοπής των στήριξης στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

¨Είναι πραγματικά λυπηρό που μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου η κυβέρνηση επέλεξε να διακόψει απότομα και σχεδόν εξ ολοκλήρου τα προσωρινά μέτρα στήριξης στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ήταν τα δύο μοναδικά μέτρα τα οποία στήριζαν, μεταξύ άλλων, τη μεσαία τάξη, τους αυτοεργοδοτούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι ταυτόχρονα πλήττονται από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων”, τονίζει η πρόεδρος του ΔΗΣΥ και της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου . Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΑΚΕΛ. 

Ειδικά εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε τη συνέχιση των μέτρων για ακόμη έξι μήνες, μας λυπεί πραγματικά που η εισήγησή μας για έστω τρίμηνη παράταση δεν έγινε αποδεχτή, αναφέρει η κυρία Δημητρίου.

Στην δήλωση σημειώνεται:

“Από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ιδίως αυτή την περίοδο, θα πληγούν σημαντικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση ολόκληρη η οικονομία. Θα επέλθει ενδεχομένως και ένα νέο κύμα αυξήσεων σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Μας προβληματίζει ιδιαιτέρως ο προσανατολισμός της κυβερνητικής πολιτικής προς τη διόγκωση των μόνιμων ανελαστικών δαπανών, όπως επισημαίνει και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, και την ίδια στιγμή να αποσύρονται σε ακατάλληλο χρόνο μέτρα που αποδεδειγμένα είχαν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία μας.

Ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη δημοσιονομική διαχείριση και να παρεμβαίνει ουσιαστικά έτσι ώστε η δημοσιονομική πειθαρχία να μην είναι διακηρυκτική αλλά ουσιαστική”.

 

ΑΚΕΛ : Ο τερματισμός των μέτρων για το ρεύμα και τα καύσιμα οδηγεί σε ασφυξία μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. 

Το ΑΚΕΛ ,σε ανακοίνωση του, αναφέρει:”Ειδικά για το ρεύμα, η κυβέρνηση αγνοεί ότι έχουμε ήδη μπει στην καλοκαιρινή περίοδο και οι θερμοκρασίες απαιτούν την χρήση κλιματιστικών. Πώς θα ανταπεξέλθουν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις; Η δε εξαγγελία για συνέχιση της επιδότησης μόνο για όσους θεωρεί η κυβέρνηση ως ευάλωτους είναι σκέττη κοροϊδία από την στιγμή που μένουν εκτός ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και σχεδόν το σύνολο των μονογονιών. Είναι μάλιστα διπλή η κοροϊδία το γεγονός ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται την ώρα που τα κρατικά ταμεία γεμίζουν με απροσδόκητα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ λόγω ακριβώς του πληθωρισμού που διπλοπληρώνει ο κυπριακός λαός. 

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει με τη φιλοσοφία που κυβερνούσε ο ΔΗΣΥ και τα συγκυβερνώντα κόμματα -ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ- συναινούν σε μια λογική που στραγγαλίζει και την κοινωνία και την οικονομία. Την ίδια ώρα μάλιστα, όπως και η πρώην έτσι και η νυν κυβέρνηση δεν συζητούν τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας και των τραπεζών, ώστε τα έσοδα να διοχετευτούν σε μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας”.

 

Share this post