Αννίτα Δημητρίου: Αμέριστη η στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία

Αννίτα Δημητρίου: Αμέριστη η στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Ουκρανίας κ. Ruslan Nimchynskyi.

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε την αμέριστη στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία και τον λαό της, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, παραβιάστηκαν κατάφωρα στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Στην περίπτωση βέβαια της Κύπρου, επισήμανε η κα Δημητρίου, δεν επιδείχθηκε ανάλογη ευαισθησία και αποφασιστικότητα από τη διεθνή κοινότητα, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί το διεθνές δίκαιο να ερμηνεύεται αυθαίρετα και να γίνονται εκπτώσεις, ως υπαγορεύουν σκοπιμότητες και συμφέροντα. Καμία παράνομη κατοχή και απόσχιση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής. 

Αναφερόμενη στη συμμετοχή της στην Πρώτη Κοινοβουλευτική Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία, στο Ζάγκρεμπ, στις αρχές Οκτωβρίου, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία του ισχυρού πολιτικού μηνύματος της  Συνόδου, υπέρ του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της ετοιμότητας για συλλογική κοινοβουλευτική δράση προς υπεράσπιση των κοινών μας αρχών. 

Ο Ουκρανός Πρέσβης εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για την πολυεπίπεδη συμπαράσταση και στήριξη που λαμβάνει η χώρα του από την Κύπρο και  ενημέρωσε την κα Δημητρίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.  Εκφράζοντας ικανοποίηση για την καθόλα επιτυχή Πρώτη Κοινοβουλευτική Σύνοδο για την Πλατφόρμα της Κριμαίας, ο κ. Nimchynskyi σημείωσε ότι ο σεβασμός και η προάσπιση του διεθνούς δικαίου αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών και ότι οι παραβάτες πρέπει να λογοδοτούν και να τιμωρούνται σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Συναφώς, σημείωσε την υιοθέτηση, χθες, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίσματος, στο οποίο αναγνωρίζεται ότι η Ρωσία πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ενάντια στην Ουκρανία και να υποστεί τις νομικές συνέπειες των παράνομων ενεργειών της.

Share this post