Ανησυχία Χριστοδουλίδη για προσάρτηση κατεχομένων στην Τουρκία

Ανησυχία Χριστοδουλίδη για προσάρτηση κατεχομένων στην Τουρκία

*Η κυβέρνηση δεν βλέπει θετικά  μαζικές προσφυγές Ε/κ στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας των κατεχομένων

*Μονόδρομος οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις , σύμφωνα με ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Την προσωπική του ανησυχία για τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία,  αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το 2023 εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας το γεγονός ότι τη χρονιά αυτή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέλει να παρουσιάσει μια μεγαλύτερη Τουρκία.

«Δυστυχώς τα κατεχόμενα, περιοχές της βόρειας Συρίας, περιοχές στο βόρειο Ιράκ είναι ενδεχόμενοι στόχοι του κ. Ερντογάν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και φυσικά ανησυχούμε», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2021.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η πληροφόρηση είναι πως στα τέλη Νοεμβρίου η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ θα είναι στην Κύπρο με στόχο τη σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, είτε περί τα τέλη Δεκεμβρίου είτε τον Ιανουάριο, που στόχο θα έχει την ανακοίνωση ουσιαστικών συνομιλιών.

«Η ουσιαστική προσπάθεια ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με επαφές της κ. Λουτ, και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, και αναμένεται να κορυφωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου».

 Χτες το βράδυ, είπε,  μίλησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος ενδεχομένως να επισκεφθεί την Κύπρο και την Ελλάδα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 10 – 11 Δεκεμβρίου. Σημείωσε πως ο κ. Μπορέλ επικοινώνησε με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για να του ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί άλλη μορφή λύσης πέραν της ομοσπονδίας και πως οι ιδέες για δυο κράτη δεν μπορούν σε καμία απολύτως περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η επίλυση του Κυπριακού συνεχίζει να αποτελεί την υπ’ αριθμόν μία προτεραιότητα ειδικότερα στην παρούσα φάση, σημειώνοντας πως «η προσοχή μας επικεντρώνεται προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, με μοναδικό στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Επεσήμανε πως δυστυχώς οι άνευ προηγουμένου προκλήσεις της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, συνεχίζονται. «Η εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας είναι ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή οφείλεται βασικά σε δυο λόγους. Ο πρώτος αφορά την υλοποίηση μιας νεο-οθωμανικής προσέγγισης από τον κ. Ερντογάν που θέλει τη Τουρκία μέχρι το 2023, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, και ειδικότερα στον μουσουλμανικό κόσμο, και ο δεύτερος αφορά τις σημαντικές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε.

Είπε πως στο πλαίσιο αυτό οι προκλήσεις έναντι της Κύπρου, είτε επί του εδάφους, όπως στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είτε στη θάλασσα, στην ΑΟΖ της Κύπρου, κορυφώνονται. Ανέφερε πως «η αντίδρασή μας πέραν από την ετοιμότητα και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών επικεντρώνεται και στην αξιοποίηση των όποιων διαθέσιμων μέσων έχουμε ως Υπουργείο Εξωτερικών, με ειδική έμφαση στην ΕΕ, παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει, λόγω βασικά ειδικών και ιδιαίτερων συμφερόντων κρατών μελών με την Τουρκία».

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης τη σημασία των αποφάσεων που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όταν θα αξιολογηθεί η Τουρκία και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είπε πως «κανείς δεν μπορεί να πει τώρα πώς θα κινηθούν οι εταίροι μας στην ΕΕ», προσθέτοντας πως «δεν είναι αυτοσκοπός να ληφθούν κυρώσεις ή άλλα μέτρα, αλλά πρώτος στόχος είναι να σταματήσει η Τουρκία όλες αυτές τις ενέργειες και προς τα εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών και αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «πέραν από τις δηλώσεις δεν αναμέναμε ότι θα έλθει οποιαδήποτε τρίτη χώρα, είτε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε οι ΗΠΑ, είτε η Ρωσική Ομοσπονδία, είτε οποιοσδήποτε άλλος, να μην επιτρέψει στην Τουρκία να προχωρήσει με αυτά στα οποία προχωρεί».

Ανέφερε επίσης πως είναι σημαντικό να δούμε τη μεγάλη εικόνα και τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ενεργεί στην Ελλάδα, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη. «Εργαλειοποιεί τους μετανάστες, εργαλειοποιεί τη θρησκεία, προσπαθεί να υποβαθμίσει καθεστώτα της περιοχής», επεσήμανε, σημειώνοντας πως «χωρίς καμία υπερβολή από το 1923 είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια αναθεωρητική Τουρκία στον βαθμό που την βλέπουμε».

Ανέφερε εξάλλου πως για την Αμμόχωστο «υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που λάβαμε σε επίπεδο Γενικού Εισαγγελέα» στις οποίες ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί να αναφερθεί δημόσια. Σε ότι αφορά την παράνομη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είπε πως έγιναν παρεμβάσεις από την ΕΕ και από μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως «μίλησαν με την Τουρκία για να μην γίνει η επίσκεψη».

Για τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα κατά του κ. Ερντογάν και της πολιτικής του, είπε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικές και έχουν ληφθεί υπόψη ιδιαίτερα από την ΕΕ.

Αμερικανικές εκλογές: Δεν   θα υπάρξει ειδική πολιτική για την Κύπρο

Σε ότι αφορά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ είπε πως αυτός έχει μια διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό του, σημειώνοντας ωστόσο πως «στο τέλος της ημέρας ο κ. Μπάιντεν όπως και οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός Πρόεδρος θα εργαστεί για το πώς θα προωθήσει καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα».

«Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει ειδική πολιτική για την Κύπρο. Θεωρώ ότι η προσέγγιση για την Κύπρο θα είναι μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής προσέγγισης στην ευρύτερη περιοχή», είπε, σημειώνοντας πως «ενδιαφερόμαστε να δούμε ποίοι θα είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν την πολιτική, αν θα επανέλθουν άτομα τα οποία ήταν στην προηγούμενη διακυβέρνηση».

Η κυβέρνηση αντιτίθεται σε μαζικές προσφυγές

Ενδεχόμενη καταχώρηση μαζικών προσφυγών στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας στις κατεχόμενες περιοχές για περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, στον απόηχο των χτεσινών δηλώσεων του ηγέτη του ψευδοκράτους κατά την παράνομη και προκλητική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην περίκλειστη πόλη. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, ο κ. Κούσιος είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο δεν αποτρέπει, αλλά στην ουσία ενθαρρύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και γενικότερα με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

«Με απόλυτο σεβασμό στο γεγονός ότι το δικαίωμα στην περιουσία είναι ατομικό και ο καθένας δύναται ελεύθερα να λάβει αποφάσεις σε θέματα που αφορούν την περιουσία του όπως επιθυμεί, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι νομικοί Σύμβουλοι της Κυβέρνησης, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, είναι της άποψης ότι μια ενδεχόμενη καταχώρηση μαζικών προσφυγών στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας στις κατεχόμενες περιοχές για περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, αφού, όχι μόνο δεν αποτρέπει, αλλά στην ουσία ενθαρρύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και γενικότερα με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού», είπε. 

Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι «στην ουσία δηλαδή, μια τέτοια εξέλιξη θα αξιοποιηθεί από τουρκικής πλευράς για προώθηση της προσέγγισης κύκλων στην Τουρκία και την τ/κ κοινότητα που απώτερο στόχο έχουν την δημιουργία τέτοιων δεδομένων στην περίκλειστη περιοχή που θα αποτελέσουν ταφόπλακα για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Χθες ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ δίπλα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους ιδιοκτήτες περιουσιών να διεκδικήσουν την επιτροφή των περιουσιών τους μέσω της “επιτροπής ακίνητης περιουσίας” που έχει εγκαταστήσει η Άγκυρα στα κατεχόμενα.

Ο  νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης υποστήριξε ότι με την τροπή που πήραν τα πράγματα και τους τουρκικούς σχεδιασμούς, οι ιδιοκτήτες περιουσιών θα πρέπει να αποταθούν στην επιτροπή αυτή ώστε να μην θεωρηθεί ότι δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους. 

ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ: Μονόδρομος οι διαπραγματεύσεις

Ως μονόδρομο θεωρούν  την επάνοδο σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τα δύο μεγάλα κόμματα ιδιαίτερα υπό το φως της χτεσινή προκλητικής παράστασης στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η χτεσινή αποφράδα μέρα θα πρέπει να λειτουργήσει ως η σπίθα για την αφύπνιση και την ενότητα που απαιτείται.

«Μεγάλος στόχος η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Με σύμβολο την Αμμόχωστο πρέπει να μπούμε στον διάλογο με αυτοπεποίθηση. Η δική μας ετοιμότητα για να πάμε σε μια άτυπη διεθνή διάσκεψη είναι δεδομένη και πρέπει να επαναλαμβάνεται και να αποδεικνύεται καθημερινά. Είναι επίσης η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει εμπράκτως αυτή τη δεδομένη βούλησή μας. Με ενεργή συμμετοχή στην προσπάθειά μας για να επαναρχίσει ο διάλογος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αφού χαρακτήρισε απαράδεκτες και καταδικαστέες τις ενέργειες Ερντογάν και Τατάρ στα Βαρώσια κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινήσει μια διεθνή πρωτοβουλία με στόχο την επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού.

«Οι ενέργειες που προβαίνει η Τουρκία με τη νέα Τ/κ ηγεσία οδηγούν σε νέα τετελεσμένα που δυστυχώς θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα και δυσκολίες στις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το κυπριακό και το πιο σημαντικό ότι θα προκαλέσουν τεράστιες δυσκολίες για επίτευξη συμφωνίας στο κυπριακό», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, επαναλαμβάνοντας ότι χάθηκε τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια πολύτιμος χρόνος όσο ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Γ. Βασιλείου: “Αν είχα επανεκλεγεί , το Βαρώσι θα είχε επιστραφεί”

Tις πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες στις οποίες προέβη για την υπόθεση της Αμμοχώστου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του, ανέλυσε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι εάν το 1993 επανεκλεγόταν στον προεδρικό θώκο, το Βαρώσι θα είχε επιστραφεί και το Κυπριακό πρόβλημα θα είχε λυθεί.

“Επροχώρησα αρκετά και στην θητεία μου. Πως πήραμε το ψήφισμα 789; Αγωνιζόμουν συνέχεια αλλά δεν γίνοταν από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν 4-5 χρόνια διαπραγματεύσεων με τον Ντενκτάς, με την Τουρκία και φτάσαμε εκεί που έπρεπε. Χάθηκαν οι εκλογές, χάθηκαν και οι ευκαιρίες.”

Ο κύριος Βασιλείου υποστήριξε ότι είπε στον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη ότι “κερδίσατε τις εκλογές, χαλάλι σας, αλλά μην εγκαταλείψεις εκείνα που είχαν συμφωνηθεί και εκείνα που είχαμε κανονίσει”

“Δυστυχώς είχε δεσμευτεί ο μακαρίτης ο Γλαύκος έναντι του Σπύρου και συμπεριφέρθηκε όπως συμπεριφέρθηκε, φυσικά η ιστορία θα το κρίνει”

Οι κίνδυνοι για το Κυπριακό, είπε ο Γιώργος Βασιλείου ελλοχεύουν από το γεγονός ότι “χάθηκαν τα χρόνια περιμένοντας” και εξέφρασε την άποψη ότι το βάρος θα πρέπει τώρα να πέσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων “για να μπορέσουμε να ελπίζουμε σε λύση” με τη σύγκλυση μιας πενταμερούς διάσκεψης.

“Χωρίς συμφωνία Κύπρου-Τουρκίας δεν υπάρχει λύση. Με το να μιλούμε για τα κακά που μας έκαναν οι Τούρκοι, που είναι γεγονός, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Για να υπάρξει λύση, πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία Κύπρου-Τουρκίας. Γι αυτό τον λόγο λέω, πρέπει να επικεντρωθούμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για να πετύχουμε λύση. Θα με ρωτήσετε μα ο Ερντογάν το θέλει; Εκείνο που θέλει ο Ερντογάν είναι να παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο και ο καλύτερος τρόπος είναι να λύσει το Κυπριακό, όλα τα άλλα είναι κουβέντες”

Share this post