Αναστασιάδης: Το βαν δεν προκαλεί πρόβλημα

Αναστασιάδης: Το βαν δεν προκαλεί πρόβλημα

Το Δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους τρεις συλληφθέντες

«Πρόκειται για «έργο της αστυνομικής δύναμης, των διωκτικών Αρχών», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για το κατασκοπευτικό βαν. Ανέφερε ότι αυτό που μπορώ να πει « είναι ότι τουλάχιστον δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ».
Μάλιστα , δήλωσε ότι σήμερα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Νετανιάχου.
«Όχι μόνο δεν εθίγη οποιοδήποτε θέμα, αλλά αντίθετα επαναλήφθηκε η αποφασιστικότητα και των δύο χωρών να προχωρήσουμε με στενότατη συνεργασία και συγκεκριμένες ενέργειες για να αποτρέψουμε τα όσα επιδιώκει μέσω εκνόμων ενεργειών, των παρανόμων συμφωνιών με τη Λιβύη, η Τουρκία», ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης.
Στο δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης η δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, Δώνα Κωνσταντίνου, μετά τις αγορεύσεις της Κατηγορούσας Αρχής και του συνηγόρου υπεράσπισης των τριών υπόπτων, αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες.
Το Δικαστήριο δεν πείστηκε από την Αστυνομία για τους λόγους κράτησης των τριών προσώπων, εξηγώντας ότι: «Οι έρευνες της Αστυνομίας ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα και τα συγκεκριμένα τρία πρόσωπα, είχαν συνεργαστεί πλήρως με τις Αρχές, παραδίδοντας και τεκμήρια, χωρίς να διαφύγουν από το νησί. Άρα, δεν υπάρχει πιθανότητα πλέον να επηρεάσουν μάρτυρες, ούτε να αποκρύψουν τεκμήρια ή να διαφύγουν στο εξωτερικό, αφού δεν το διέπραξαν στο παρελθόν. Επίσης, σημειώθηκε ότι, οι τρεις συλληφθέντες, δεν φαίνεται να διέπραξαν κανένα από τα αδικήματα που τους κατηγόρησε η Αστυνομία».
Τα τρία πρόσωπα, δύο άνδρες ηλικίας 30 και 35 ετών και η γυναίκα 41 ετών, συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης και της αξιολόγησης στοιχείων και μαρτυριών για συνολικά 13 αδικήματα, μεταξύ των οποίων η Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμος, αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, αδικήματα κατά παράβαση του Περί Ραδιοεπικοινωνιών Νόμου.
Οι δύο άνδρες είναι υπάλληλοι της εταιρείας «WS Wispear System», ο ένας προγραμματιστής και ο άλλος αποθηκάριος. Η 41χρονη γυναίκα, είναι εκ των διευθυντών της εταιρείας «NCIS International», ενώ παρουσιάζεται και ως βοηθός του διευθυντή της Wispear (σ.σ.Ταλ Ντιλάν).
Η Αστυνομία έχει εξασφαλίσει άλλα τρία εντάλματα σύλληψης, μεταξύ των οποίων και για τον Ταλ Ντιλάν. Το ζήτημα τώρα είναι, εάν η Αστυνομία θα προχωρήσει στις άλλες τρεις συλλήψεις, για τις οποίες εξασφάλισε εντάλματα και αν καταφέρει να «στήσει» υπόθεση.


Ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών συλληφθέντων είπε στο Δικαστήριο ότι η Αστυνομία και οι αρμόδιες Αρχές ήξεραν την δράση του κατασκοπευτικού βαν, αφού η εταιρεία ενημέρωνε κάθε φορά που θα πραγματοποιούσε έρευνες και σχεδόν πάντα υπήρχε συνοδεία από Αστυνομία. Μάλιστα, παρουσίασε ως τεκμήρια και e-mails από αλληλογραφία μεταξύ Αστυνομικού Διευθυντή με την εταιρεία.
Αντεξετάζοντας τον ανακριτή της υπόθεσης, ο συνήγορος διερωτήθηκε για το κατά πόσον «είναι λογικό μια εγκληματική οργάνωση να απευθύνεται στις αρχές του κράτους για να λαμβάνει άδεια για τη μετακίνηση του βαν και τη χρήση του εξοπλισμού».
Σε ότι αφορά το επίμαχο βίντεο, το οποίο ήταν και αυτό που έφερε στο φως της δημοσιότητας την εν λόγω υπόθεση ο συνήγορος κ. Πελεκάνος υπέβαλε στον μάρτυρα ότι, «η Αστυνομία γνώριζε από τον Αύγουστο του 2019 που κυκλοφόρησε το βίντεο με το συγκεκριμένο βαν για την ιδιοκτήτρια εταιρεία, ωστόσο η Δύναμη κινήθηκε λόγω των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Επειδή η Αστυνομία δεν μπορούσε να έχει μαρτυρία για το βίντεο, προέβαινε σε εικασίες».

Η εταιρεία WiSpear με γραπτή της ανακοίνωση έκανε λόγω για «κυνήγι μαγισσών» ενώ «συνεχάρη» την Αστυνομία για τις προσπάθειές της «να κερδίσει την αποδοχή της κοινωνίας, αλλά και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του ΑΚΕΛ με αφορμή της βουλευτικές εκλογές του 2021».
Απαντώντας το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για «θράσος».
Οι πρόσφατες ενέργειες της Αστυνομίας στην υπόθεση για το κατασκοπευτικό βαν επιβεβαιώνουν ότι «υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν και να απαντηθούν. Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει ούτε να κουκουλωθεί ούτε να ξεχαστεί αυτή η υπόθεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Share this post