Αναστασιάδης : Το ΓεΣΥ ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία της ΚΔ

Αναστασιάδης : Το ΓεΣΥ ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία της ΚΔ

Ιστορική χαρακτήρισε  τη σημερινή μέρα ο πρόεδρος  Αναστασιάδης, διότι τέθηκε σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) .
«Σήμερα είναι μία μέρα για την οποία όλοι μας, πολίτες, κυβέρνηση, κόμματα και θεσμοί θα πρέπει να νιώθουμε περήφανοι. Είναι μία πραγματικά ιστορική μέρα, γιατί υλοποιούμε ένα όραμα δεκαετιών για τη χώρα μας, γιατί ολοκληρώνεται με την έναρξη υλοποίησης της δεύτερης του φάσης, το Γενικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα που έλειπε για δεκαετίες», αναφέρει σε τηλεοπτικό του μήνυμα.
«Είναι πεποίθηση μου πως η καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας αποτελεί μία υποχρέωση του κράτους, αλλά και ένα δικαίωμα του κάθε πολίτη, που εμείς που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας οφείλουμε να υπηρετούμε με τον ύψιστο σεβασμό», προσθέτει.
«Ευρισκόμενοι σε φάση εξόδου από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, δεν έχω παρά να αναφέρω πως είμαι περήφανος για όσα όλοι μαζί πετύχαμε», τονίζει.

Υλοποίηση Β΄Φάσης ΓεΣΥ

Σήμερα είναι μία μέρα για την οποία όλοι μας, πολίτες, κυβέρνηση, κόμματα και θεσμοί θα πρέπει να νιώθουμε περήφανοι.Είναι μία ιστορική μέρα, γιατί υλοποιούμε ένα όραμα δεκαετιών για τη χώρα μας, γιατί ολοκληρώνεται με την έναρξη υλοποίησης της δεύτερης του φάσης, το Γενικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα που έλειπε για δεκαετίες. Θέλω θερμά να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν να φτάσουμε σε αυτή τη στιγμή.

Gepostet von Νίκος Αναστασιάδης (Nicos Anastasiades) am Montag, 1. Juni 2020

 

Ο υπουργός Υγείας

Ορόσημο για το Υπουργείο Υγείας, το κράτος, την κοινωνία και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά αποκάλεσε την σημερινή ημέρα, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της 2ης φάσης του ΓεΣΥ, ο υπουργός Υγείας,  Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας παράλληλα ότι Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ έχουν πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων που θα προκύψουν το πρώτο διάστημα και ότι θα χρειαστεί χρόνος, επιμονή και υπομονή.

Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη τύπου  στα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον 40 ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ένταξη στο ΓεΣΥ,  ενώ ο Πρόεδρος του ΟΑΥ ενημέρωσε ότι 26 έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια και τα υπόλοιπα αναμένεται να υπογράψουν τις επόμενες 24 ώρες. Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ιωάννου είπε ότι με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν ενταχθεί καλύπτεται το 80% των διαθέσιμων κλινών.

 

                                                            ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης
Σημείωσε ότι από την ψήφισή του τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και σήμερα που αρχίζει η β’ φάση, “το ΓεΣΥ πέρασε μέσα από Συμπληγάδες και δέχθηκε σε πολλές περιπτώσεις άδικες επιθέσεις. Παρόλα αυτά, όντας μια κοινωνική κατάκτηση για ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου, άντεξε στις πιέσεις, μετρώντας ήδη έναν χρόνο λειτουργίας”.

Στόχος μας, τόνισε, είναι να δημιουργήσουμε και να λειτουργήσουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες και τους μηχανισμούς εκείνους που θα βοηθήσουν στην αυστηρή και σωστή εποπτεία του Συστήματος και μέσα από συντονισμό να εντοπίζουμε έγκαιρα τις αδυναμίες και να τις διορθώνουμε, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Κερδίζοντας το στοίχημα αυτό, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε περισσότερο και να ενδυναμώσουμε τη Δημόσια Υγεία, είπε.

Εκείνο,  που εμείς “ονομάζουμε Σινικό Τείχος μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, από σήμερα δεν υφίσταται”, δήλωσε ο  υπουργός Υγείας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.  

Σε ερώτηση , αν  υπάρχουν στοιχεία για τις επεμβάσεις και τις εισαγωγές που έγιναν μέχρι το μεσημέρι στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ ,  Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε ότι δεν υπήρχαν δεδομένα μέχρι εκείνη την ώρα. Ο  πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού,  Θωμάς Αντωνίου,  υπενθύμισε ότι «όταν είχαμε ολοκληρώσει το Μνημόνιο τον Ιανουάριο, είχαν εκφράσει ενδιαφέρον γύρω στα 42-43 νοσηλευτήρια. Από τα 43 ήδη τα 40 έχουν εκφράσει ενδιαφέρον στη νέα ρύθμιση και τα 27 έχουν υπογράψει μέχρι τώρα. Τις επόμενες 24 ώρες αναμένουμε να υπογράψουν και τα υπόλοιπα». Πρόσθεσε πως για τα 40 είναι σαφής η τοποθέτηση και αναμένεται από ακόμα ένα να διευκρινιστεί κάποιο σημείο για να είναι πιο ξεκάθαρη η τοποθέτησή του.

Ο κ. Αντωνίου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι  για τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια που δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον προς το παρόν,  θα υπάρχει πρόσκληση, «αλλά όχι στο ίδιο πλαίσιο. Είχαμε πει από την αρχή που υπογράψαμε τη Σύμβαση πως όποιοι ενδιαφερθούν να ενταχθούν θα ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο. Αυτή η ανοικτή πρόσκληση έχει λήξει στις 31 Μαΐου. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκλίθει τις επόμενες μέρες για να δει τα επόμενα βήματα σε σχέση με τους όγκους και το τι έγινε μέχρι σήμερα. Θα κάνει ακόμα έναν γύρο διαβούλευσης με τα νοσηλευτήρια για επιμέρους ζητήματα. Αλλά, ναι, οι επόμενοι που θα έρθουν, θα έρθουν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, το οποίο θα διαμορφώσει το ΔΣ τις επόμενες εβδομάδες»
Κληθείς να πει πότε υπολογίζεται να ενταχθούν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες, ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού είπε ότι η όποια απόφαση θα παρθεί σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αυτό αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, ο υπουργός επεσήμανε ότι « το μεγάλο πλεονέκτημα του ΓεΣΥ είναι ότι υπάρχει ελεύθερη επιλογή. Και αυτή η ελεύθερη επιλογή δημιουργεί και μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των συμβαλλόμενων, ούτως ώστε να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους για να προσελκύουν ακόμα περισσότερους, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι χθες για τα στεγανά που υπήρχαν μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όσοι ήταν δικαιούχοι στο δημόσιο δεν μπορούσαν να αποταθούν στον ιδιωτικό τομέα”. 

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Σε ερώτηση ,πώς μπορεί να συμβάλει το ΓεΣΥ στην αντιμετώπιση ενός νέου κύματος πανδημίας και πως διαφοροποιείται ο ρόλος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι σε ό,τι αφορά στους σχεδιασμούς του Υπουργείου δεν αλλάζει κάτι «διότι για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ναυαρχίδα ήταν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτοί ήταν οι σχεδιασμοί μας και με την ανάπτυξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, το νοσοκομείο αναφοράς, κτλ». Πρόσθεσε ότι σημαντική ήταν η συμβολή και του ιδιωτικού τομέα, μέσω της επιστράτευσης ιδιωτών ιατρών. Επίσης , ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στους Προσωπικούς Ιατρούς, που συνέβαλαν για τον χειρισμό των ύποπτων περιστατικών και των ασθενών της νόσου COVID-19, που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.
Κάνοντας αυτοκριτική, ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ανέφερε ότι τις πρώτες 15 μέρες, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία στην Κύπρο, ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού είχε κάποια κενά. Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε το πρόβλημα και προέβη σε διορθωτικές ενέργειες. «Στη συνέχεια, όντως ήταν πολύ σημαντικός ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού, ο κόσμος είχε κάπου να αποταθεί, να πάρει συμβουλές και κατεύθυνση για το πού να αποταθεί για τα φάρμακα, τα παραπεμπτικά τους κοκ. Θεωρώ ότι, παρόλο που είχαμε κάποιες δυσκολίες στην αρχή, μετά ήταν πολύ σημαντική η συνεισφορά του ΓεΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας», κατέληξε ο κ. Αντωνίου.

Υψηλές προσδοκίες
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) έχει υψηλές προσδοκιες για τη β’ φάση του ΓεΣΥ που αφορά την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.
Ο Διευθυντής του Οργανισμού, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «ξεκινάμε με μια πολλή μεγάλη συμμετοχή από ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ήταν ένας στόχος που είχαμε θέσει και τον πετύχαμε σχεδόν στο 100%. Μαζί με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με τα οκτώ μεγάλα νοσηλευτήρια, θα αποτελέσουν τη μεγάλη δύναμη στη β’ φάση. Αυτές οι κλίνες που θα συμμετέχουν στο Γενικό Σύστημα Υγείας, δια μέσου αυτών των νοσηλευτηρίων, καλύπτουν γύρω στο 75-80% των κλινών σε παγκύπρια βάση και έτσι καλύπτουμε όλες τις ανάγκες σε όλες τις επαρχίες», είπε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι για την εφαρμογή της β’ φάσης του ΓεΣΥ, υπάρχει στενή συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και με τον ιατρικό κόσμο γενικότερα.
«Θα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή, να δώσουμε λίγο χρόνο στο σύστημα να ομαλοποιηθεί. Αύριο και τις αμέσως επόμενες ημέρες ίσως προκύψουν κάποια προβλήματα. Θα παρακολουθούμε το σύστημα ώστε να βοηθήσουμε σταδιακά να ομαλοποιηθεί και να δούμε τα μεγάλα οφέλη της β’ φάσης», σημείωσε.

ΤΟ ΑΚΕΛ

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ , Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η  έναρξη της β΄ φάσης του ΓεΣΥ με την εφαρμογή της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης συνιστά ένα ακόμα βήμα προς την εδραίωση ενός σύγχρονου και ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας στον τόπο μας.

 

ΕΔΕΚ 

Η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, που ολοκληρώνεται σήμερα με την έναρξη της εφαρμογής της Β΄ φάσης, της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων προσπάθειών της ΕΔΕΚ από το 1969, δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος , Μαρίνος Σιζόπουλος.

 

Share this post