Αναστασιάδης : Ιστορική εξέλιξη για τους κατοίκους των Βάσεων

Αναστασιάδης : Ιστορική εξέλιξη για τους κατοίκους των Βάσεων

Αρχίζει η εφαρμογή της συμφωνίας για ανάπτυξη των μη στρατιωτικών περιοχών.

“Ιστορική εξέλιξη” για τη διασφάλιση και προώθηση της ευημερίας των κατοίκων που διαμένουν και των κοινοτήτων που βρίσκονται εντός των Βρετανικών Βάσεων, χαρακτήρισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας για ανάπτυξη των μη στρατιωτικών περιοχών.

Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας έγινε απόψε στο προεδρικό μέγαρο 
και με αυτή “παίρνει σάρκα”  η συμφωνία μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέϊβιντ Κάμερον, το 2014.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε  ότι η συμφωνία προβλέπει πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των κατοίκων και των ιδιοκτητών ακινήτων εντός των Βρετανικών Βάσεων. Επίσης, ίπε επίσης ότι αποτελεί και απτή απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στη βάση της Συμφωνίας, απεγκλωβίζεται, για σκοπούς ανάπτυξης, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εδάφους εντός των Βρετανικών Βάσεων, το οποίο εντάσσεται πλέον σε Πολεοδομικές Ζώνες. Συγκεκριμένα, χίλια-οκτακόσια εκτάρια γης-περίπου οκτακόσια-εξήντα στην περιοχή Ακρωτηρίου και άλλα ενιακόσια-τριάντα στην περιοχή Δεκέλειας-εντάσσονται σε Ζώνες Ανάπτυξης.
Επίσης,  θα εφαρμόζονται όσα ισχύουν και στην υπόλοιπη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την απόκτηση και ανάπτυξη περιουσιών από Κύπριους, Ευρωπαίους και πολίτες τρίτων χωρών, διασφαλίζοντας ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες περιουσίων στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Δημοκρατίας.
Θα επιτρέπονται, παράλληλα, πέραν της οικιστικής, τουριστικής, εμπορικής, βιομηχανικής ανάπτυξης και μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις ενώ εκτός καθορισμένων Ζωνών Ανάπτυξης, είναι επίσης δυνατό να αδειοδοτηθούν- υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- και μικρότερης κλίμακας αναπτύξεις.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε πως μπορεί η όλη διαδικασία εφαρμογής της Συμφωνίας να ήταν χρονοβόρα, όμως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός πως ήταν περίπλοκη, με αρκετές ιδιαιτερότητες, οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Καταλήγοντας, υπέδειξε πως η Συμφωνία αποτελεί την μεγαλύτερη αλλαγή χρήσης γης και ανάπτυξης διάφορων ζωνών εντός των Βάσεων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης (δ) και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής , Στίβεν Λι,(α)

Η συμφωνία μη στρατιωτικής ανάπτυξης επηρεάζει τρεις δήμους (Ύψωνα, Κάτω Πολεμιδιών και Δερύνειας) και 16 κοινότητες (Ασώματος, Τραχώνι, Κολόσσι, Ερήμη, Σωτήρα, Παραμάλι, Αυδήμου, Ακρωτήρι, Φρέναρος, Αυγόρου, Αχερίτου, Πύλα, Ορμήδεια, Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Άχνα) στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων θα δημοσιοποιήσουν αύριο το πρωί, το προσχέδιο Δήλωσης Πολιτικής για τις Βρετανικές Βάσεις, τους πολεοδομικούς χάρτες και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορούν τη Διευθέτηση. Η δημοσιοποίηση της ΣΜΠΕ θα ξεκινήσει μια φάση δημόσιας διαβούλευσης διάρκειας 35 ημερών, η οποία είναι το ουσιαστικό πρώτο βήμα για να επιτραπεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της τελικής Δήλωσης Πολιτικής για τις Βρετανικές Βάσεις, η οικιστική και εμπορική ανάπτυξη γης στις Βάσεις επί της ίδιας βάσης με τη Δημοκρατία. 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση :

“Η εφαρμογή της Διευθέτησης αντικατοπτρίζει το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των Κυβερνήσεών μας. Στο 60ό έτος των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας και της διμερούς μας σχέσης, τα οποία βασίζονται σε κοινές αξίες, αρχές και ιδανικά, καθώς και στους ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς φιλίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας.

Καταδεικνύει, επίσης, τη συλλογική μας δέσμευση να διασφαλίσουμε και να προωθήσουμε την ευημερία των κατοίκων και των κοινοτήτων που διαμένουν εντός των Βρετανικών Βάσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι Βάσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης”

ΦΩΤΟ: Χρ. Αβρααμίδης

Share this post