Αναστασιάδης : Η Τουρκία προκαλεί νέα κρίση

Αναστασιάδης : Η Τουρκία προκαλεί νέα κρίση

Ερντογάν: “Aν γίνουν διαβουλεύσεις για την επίλυση θα πρέπει να γίνουν μεταξύ δυο κρατών κι όχι μεταξύ δυο κοινοτήτων”

“Είναι αδιανόητο να αναμένει η Τουρκία ότι μπορεί να επιτύχει λύση πέραν, μακριά και έξω από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ή τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού”, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης σχολίαζε  τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν ότι, αν θα υπάρξει νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θα πρέπει να είναι στη βάση των δύο κρατών και όχι των δύο κοινοτήτων.

Για άλλη μιά φορά, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποδεικνύεται η αδιαλλαξία, αλλά και οι στόχοι που πάντοτε έθετε η Άγκυρα. Αφού επισήμανε ότι είναι αδιανόητο να αναμένουν ότι μπορεί να επιτύχουν λύση πέραν, μακριά, έξω από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ή τους όρους εντολής του Αντόνιο Γκουτέρες, επισήμανε πως χωρίς αμφιβολία προκαλείται για άλλη μια φορά νέα κρίση.Μιά κρίση, πρόσθεσε, που αφορά και ενδιαφέρει όχι μόνο εμάς στην Κύπρο, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους και τα Ηνωμένα Εθνη και βεβαίως τον Γενικό του Γραμματέα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι εξαρράται από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες, από την προετοιμασία και την προεργασία που θα γίνει, κατά πόσο είναι δυνατόν να τεθεί, ακόμα και η σκέψη να υπάρξει, ότι μπορεί να ικανοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο η Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  κάνοντας  απολογισμό των επαφών της τελευταίας περιόδου για τη διερεύνηση τυχόν κοινού εδάφους για ουσιαστικές συνομιλίες για το Κυπριακό,  ισχυρίστηκε ότι η βάση των συνομιλιών δεν μπορεί να είναι παρωχημένη, και πρέπει να βασίζεται σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί δεδομένα στην Κύπρο . 

«Αντί να χάνουμε χρόνο με προτάσεις που έχουν συμπληρώσει τη διάρκεια ζωής τους, τονίσαμε πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι στο νησί υπάρχουν ότι δύο ξεχωριστοί λαοί με διαφορετική θρησκεία, πολιτισμό, και γλώσσα: Δύο ξεχωριστά κράτη», είπε ο κ. Ερντογάν, μιλώντας μέσω τηλεσύνδεσης στα εγκαίνια μιας αρδευτικής σήραγγας στα κατεχόμενα.

 

 

«H λύση στην Κύπρο θα πρέπει να αναζητηθεί σύμφωνα με τα δεδομένα στο πεδίο κι όχι με όνειρα και ιδανικά. Aν γίνουν διαβουλεύσεις για την επίλυση θα πρέπει να γίνουν μεταξύ δυο κρατών κι όχι μεταξύ δυο κοινοτήτων», είπε, καθώς η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και δεκαετίες.

Υποσχέθηκε ακόμη ότι «δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν  τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου…  Πιστεύουμε πως θα έχουμε ευχάριστα νέα και από τις έρευνες μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά που είχαμε από τη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Τουρκία δε βλέπει τo πεπρωμένο των Κατεχομένων ξεχωριστά από το δικό της. «H Toυρκία ως μητέρα πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει να είναι δίπλα στην “Τουρκική Δημoκρατία της Βόρειας Κύπρου”  και στους Τουρκοκυπρίους», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

 

Σε Αθήνα και Άγκυρα για διαβουλεύσεις σχετική με την σύγκληση νέας άτυπη πενταμερούς για το Κυπριακό, μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη Αποστόλης Ζουπανιώτης, η επίσκεψη της κυρίας Λούτ στην Κύπρο, για επαφές με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/Κ ηγέτη ,  Ερσίν Τατάρ, θα πραγματοποιηθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να υποβάλει στις αρχές Ιουλίου δύο εκθέσεις για την Κύπρο, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μιά για τις καλές του υπηρεσίες και μιά για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η ανανέωση της θητείας της οποίας θα λάβει χώρα προ της 31ης Ιουλίου.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι οι επανειλημμένες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και άλλων Τούρκων επισήμων περιορίζουν και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για επιτυχή διεξαγωγή της νέας άτυπης πενταμερούς για την Κύπρο, την οποία προανήγγειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη, στις 29 Απριλίου.

Share this post