Ανακοίνωσε πακέτο μέτρων κατά ακριβειας ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ανακοίνωσε πακέτο μέτρων κατά ακριβειας ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Αποφάσεις για μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας έλαβε σήμερα (21.2. 2024) το Υπουργικό Συμβούλιο,  τις οποίες ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στου πολίτες,  δήλωσε ότι παρατείνονται τα  υφιστάμενα μέτρα για επιδοτήσεις σε καύσιμα και ρεύμα καθώς και άλλα πρόσθετα.

Επιπλέον αυξάνονται επιδόματα και χορηγίες.

Αναλυτικά η δήλωση Χριστοδουλίδη

«Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Γνωρίζοντας πολύ καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τον Οκτώβριο του 2023, ανακοινώσαμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης ύψους 196 εκ. ευρώ που περιλάμβανε ανάμεσα σε άλλα, την κλιμακωτή επιδότηση της αύξησης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, τη μείωση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, την επέκταση επιδομάτων και εφάπαξ ενίσχυση ευάλωτων συμπατριωτών μας, όπως επίσης μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο την εξεύρεση μόνιμων και βιώσιμων λύσεων για μείωση του ενεργειακού κόστους και την εξασφάλιση προσιτής στέγης.

Όλα όσα προανέφερα κατέστη δυνατό να ανακοινωθούν λόγω της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθούμε και της αταλάντευτης προσήλωσής μας στη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης που μας επιτρέπουν να ασκούμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερα στις 19 Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πρώτου πακέτου μέτρων στήριξης, μόνο μέσα από τέτοιες υπεύθυνες προσεγγίσεις, μακριά από λαϊκισμούς και ευχολόγια, διασφαλίζεται η ανάπτυξη, η πρόοδος, η ασφάλεια και κατ΄ επέκταση η ικανότητα της Κυβέρνησης να ασκεί αποτελεσματική και στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και πάντα εντός του πλαισίου της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, ανακοινώνω ένα νέο πακέτο στοχευμένων μέτρων. Πιο συγκεκριμένα:

1. Παράταση του μέτρου κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2024, για οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ για τους ευάλωτους καταναλωτές η επιδότηση θα καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

2. Παράταση του μέτρου μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.

3. Εφάπαξ στήριξη σε νοικοκυριά που λαμβάνουν σχετικά επιδόματα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Πιο συγκεκριμένα:

Α. Εφάπαξ στήριξη για κάθε τέκνο, με μέγιστο ποσό 250 ευρώ, σε μονογονεϊκές οικογένειες. Οικογένειες με πέραν των 4 εξαρτώμενων τέκνων θα λαμβάνουν επιπρόσθετο ποσό.

Β. Εφάπαξ στήριξη για κάθε τέκνο, με μέγιστο ποσό τα 250 ευρώ σε οικογένειες. Οικογένειες με πέραν των 4 εξαρτώμενων τέκνων θα λαμβάνουν επιπρόσθετο ποσό.

Γ. Νοικοκυριά που λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθέντες κατηγορίες, θα λάβουν αντίστοιχο εφάπαξ ποσό.

Από τα μέτρα αυτά θα επωφεληθούν πέραν των 27.000 οικογενειών.

4. Για στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών και λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσω του προγράμματος χορηγιών για την ηλεκτροκίνηση που έχουμε εξαγγείλει πρόσφατα, αυξάνουμε τον σχετικό προϋπολογισμό κατά 2 εκ. ευρώ.

5. Ειδικά για τον προσφυγικό κόσμο η διεύρυνση των δικαιούχων καθώς επίσης αύξηση των ποσών σε σχέση με τα Σχέδια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Πιο συγκεκριμένα:

Α. Αύξηση της επιδότησης στεγαστικών δανείων από 130.000 σε 200.000 ευρώ και της περιόδου επιδότησης από 20 σε 30 χρόνια με κατάργηση εισοδηματικών κριτηρίων.

Β. Αύξηση επιδότησης από 50.000 σε 100.000 ευρώ για επιδιορθώσεις σε κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Γ. Αύξηση της επιδότησης για φοιτητές με τη συμπερίληψη και των εξόδων συντήρησής, τους πέραν των διδάκτρων, ενώ την ίδια στιγμή το ποσό τυχόν υποτροφίας δεν θα αφαιρείται ως ίσχυε μέχρι σήμερα, από το ποσό του σπουδαστικού δανείου.

Δ. Νέα σχέδια δανειοδότησης τα οποία αφορούν την ανακαίνιση κατοικιών, την αγορά οικιακών συσκευών και την ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Ε. Διεύρυνση δικαιούχων του Σχεδίου Δανειοδότησης για επαγγελματική δραστηριοποίηση Νέων Επιχειρηματιών.

Στ. Για περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, η οποία χρησιμοποιήθηκε για δάνειο, το οποίο ακολούθως εξοφλήθηκε, θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ξανά σε σχετική αίτηση στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Ζ. Τα σχέδια δανειοδότησης ή επιδότησης επιτοκίου, που παραχωρούνται από τον Φορέα, δεν θα συνυπολογίζονται πλέον.

Η. Στις αιτήσεις για Στεγαστικά Δάνεια δεν θα λαμβάνεται υπόψη αν οι αιτητές έχουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία, εκτός και αν έχουν εγκριθεί στο παρελθόν από τον Φορέα για τη συγκεκριμένη κατοικία.

6. Για πρόσθετη ελάφρυνση αλλά και στήριξη των επιχειρήσεων κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών των 350 ευρώ που επιβλήθηκε το 2011.

7. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζω ότι ο μειωμένος ή και μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το τέλος Μαΐου.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για Στεγαστικά Δάνεια για αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας που ανακοινώσαμε τον Οκτώβριο του 2023, έχει λάβει τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τίθεται σε άμεση ισχύ.

Φίλες και Φίλοι,

Τον Οκτώβριο του 2023 ανακοινώσαμε πακέτο μέτρων 196 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο πακέτο στοχευμένων μέτρων που ανακοίνωσα σήμερα που ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το ποσό στήριξης του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών που ανακοινώσαμε σήμερα, είναι εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων και στη βάση της σταθερής αναπτυξιακής πορείας της κυπριακής οικονομίας. Θέλω να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι γνώμονας των δράσεων μας είναι η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων συμπατριωτών μας και η στήριξη της μεσαίας τάξης.

Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια με συγκεκριμένους στόχους, με πλάνο και με αποφασιστικότητα. Πάνω από όλα, με υπευθυνότητα, επιμονή και ανθρωποκεντρική προσέγγιση για την Κύπρο που θέλουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ».


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ : Σταύρος Ιωαννίδης

Share this post