Αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ζητά ο Ερντογάν για να πει «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ζητά ο Ερντογάν για να πει «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

 

Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της ΤουρκίαςΤαγίπ Ερντογάν να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αναγνώριση της “ΤΔΒΚ” , προκειμένου να δεχτεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας  Express .

 Πηγή κοντά στον  Ερσίν Τατάρ επιβεβαίωσε ότι αυτός  τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ το καθεστώς της “ΤΔΒΚ” . 

Η ίδια πηγή είπε: «Ξέρω ότι η πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία και καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μοχλό πίεσης μπορούμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο και είναι καιρός να λυθεί αυτή η αδικία».

Γίνεται κατανοητό ότι οι ανώτεροι υπουργοί της Βρετανίας, αναφέρει το δημοσίερυμα , συμφωνούν με την ιδέα,  καθώς θα επιτραπούν απευθείας πτήσεις προς και από τα κατεχόμενα, τα οποία προς το παρόν εξυπηρετούνται  μόνο με δρομολόγια από την Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν εμφανίζεται αδιάλλακτος στο θέμα της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τις αποστολές της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ήταν στο «αναμενόμενο επίπεδο» και ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να πει «ναι» σε χώρες «που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Δήλωσε πως «για όσο καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν ηγείται της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ για την είσοδο χωρών στο ΝΑΤΟ, οι οποίες, υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα αναφορικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τρομοκράτες ακόμη και τώρα περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης, ενώ η Σουηδία τους προστατεύει «με τη δική της αστυνομία».

«Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν (επιτρέποντας την ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ που είναι ένας οργανισμός ασφάλειας) ενώ αυτές, υποστηρίζουν και ενισχύουν τέτοιους τρομοκράτες» επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος.

Share this post