Αμερικής Ελπιδοφόρος: Σπουδαίοι Ιεράρχες στάθηκαν αταλάντευτα στο πλευρό των καταδιωκόμενων Εβραίων αδελφών μας, εδώ στην Ελλάδα

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Σπουδαίοι Ιεράρχες στάθηκαν αταλάντευτα στο πλευρό των καταδιωκόμενων Εβραίων αδελφών μας, εδώ στην Ελλάδα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ήταν απόψε κεντρικός ομιλητής  στην εκδήλωση μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την οποία διοργάνωσε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης  ανακηρύχθηκα επίτιμα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ο κ  Ελπιδοφόρος και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το πιο κρίσιμο, όμως, αλλά και πιο αποκαρδιωτικό ζήτημα είναι η εργαλειακή χρήση του αντισημιτισμού και μάλιστα, να τα λέμε, από θρησκευτικούς και εκκλησιαστικούς αξιωματούχους. Δεν έχω την πρόθεση να εξαιρέσω κανέναν. Το λάδι της θρησκείας στην περίπτωση αυτή, αντί να επουλώνει τις πληγές, αναζωπυρώνει τη φωτιά. Είναι ανάγκη να το πούμε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Ο αντισημιτισμός δεν αποτελεί απλώς “προσβολή στην κοινή λογική”, όπως έγραψε πολύ σωστά η Χάννα ‘Αρεντ , αλλά ο αντισημιτισμός συνιστά στίγμα για τον πολιτισμό μας».

Ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε σε ιστορικές μορφές της Ορθοδοξίας, όπως «ο Αθηνών Δαμασκηνός, ο Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο Θεσσαλονίκης Γεννάδιος, ο Δημητριάδος Ιωακείμ και άλλοι» που «έδωσαν τη μαρτυρία της ελεύθερης και γνήσιας χριστιανικής συνείδησης», αλλά και σε δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, «που υπήρξε και παραμένει ο Πατριάρχης του διαλόγου, της καταλλαγής και της συμφιλίωσης». Παρέπεμψε και σε ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως το «κείμενο του για το κοινωνικό ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας», του 2020, όπου και «μνημονεύονται εκεί οι περιπτώσεις φιλαδελφίας και συναντίληψης των ορθοδόξων προς τους δεινότατα χειμασθέντες Εβραίους αδελφούς μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που αναγνωρίστηκε με την απόδοση σε αυτούς, του τίτλου του “Δικαίου των Εθνών”.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας επεσήμανε:

*«Άλλα έθνη ιστορικά Ορθόδοξα, εμφανίζουν σκοτεινές πτυχές αντισημιτικής βίας καί καταπίεσης. Για τις ατομικές ή συλλογικές αστοχίες, παραλείψεις ή και εγκλήματα, η Ορθόδοξη Εκκλησία νιώθει την ανάγκη να ζητήσει την ευσπλαχνία του Θεού και να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με τη μεγάλη παράδοση του Ιουδαϊσμού».

*«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που συγκλήθηκε στην Κρήτη, το 2016, τόνισε επανειλημμένα, αφενός ότι ο φονταμενταλισμός δεν ανήκει στην ουσία του θρησκευτικού φαινομένου και αποτελεί έκφραση νοσηρής θρησκευτικότητας και αφετέρου, ότι ο ειλικρινής και νηφάλιος διάλογος μεταξύ των θρησκειών συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της παγκόσμιας ειρήνης». 

Ο κ. Ελπιδοφόρος έκανε μια ιστορική αναδρομή από την εποχή του διωγμού των διακοσίων πενήντα χιλιάδων Σεφαραδιτών Εβραίων από την Ισπανία, το 1492 και στην έλευση είκοσι χιλιάδων εξ αυτών στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης και σε εθνικούς αγώνες, αναφέροντας συγκεκριμένα τη θυσία του συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή, ήρωα και του αλβανικού μετώπου. Τέλος, επεσήμανε τα μαρτύρια, τις διώξεις και την εξόντωση της συντριπτικής πλειοψηφίας της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. «Αυτή την ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου θηριωδία φιλοδοξεί να καταγράψει και αυτή την απελευθερωτική και παιδαγωγική λειτουργία της ιστορικής μνήμης πρόκειται να υπηρετήσει και το σχεδιαζόμενο Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος εδώ στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.

* Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Το λάδι της θρησκείας, αντί να επουλώνει τις πληγές, αναζωπυρώνει τη φωτιά. by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


*********************************************************************************************

Αρχιερατικό συλλείτουργο στην Θεσσαλονίκη

 

Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό  του Αγίου Γρηγορίου  Παλαμά Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Φιλόθεος ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής για την επίσκεψη και τη συλλειτουργία και τόνισε ότι οι προσευχές όλων συνοδεύουν τον ίδιο και τους Έλληνες της Διασποράς, «τον ιερό κλήρο της Αμερικής αλλά και για το ποίμνιό της, την ομογένεια, που τελεί υπό τη σκέπη και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας : «Είναι πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση που βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, στην ιστορική πρωτεύουσα της αγαπημένης Μακεδονίας, για την οποία τόσο έχει παλέψει ο ελληνισμός της Διασποράς και ιδίως η Διασπορά της Αμερικής».

Αναφέρθηκε , δε, ένα περιστατικό που καθόρισε τη μετέπειτα ζωή και πορεία του, λέγοντας ότι πριν από τριάντα χρόνια, στον ίδιο ναό, του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά παρακολουθούσε ως λαϊκός θεολόγος τη λειτουργία, που τελούσε ο αείμνηστος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β’ και διάκονος ήταν τότε ο σημερινός Αρχιμ.  Βενέδικτος από την Κύπρο, που τυχαία βρέθηκε και πάλι σήμερα στον ναό.

Ο κ. Ελπιδοφόρος εξήρε την προσωπικότητα του νέου μητροπολίτη Φιλόθεου και χαρακτήρισε την εκλογή του «επιτυχημένη» και «αρίστη». «Ο νέος φαίνεται από την πατημασιά του. Από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι έχει τη βαρύτητα, τη σοβαρότητα και την ιστορική συνείδηση και μπορεί να υπηρετήσει το θρόνο επάξια των προκατόχων του και κυρίως του αμέσου προκατόχου του κ. Ανθίμου, που μας τιμά με τη διακριτική του παρουσία, ευχή και ευλογία», πρόσθεσε.


Χθες Σάββατο, 27.1.2024, στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος χειροτόνησε πρεσβύτερο τον μεξικάνικης καταγωγής  διάκονο, Πέντρο Γκόμεζ, Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η χειροτονία του νέου ιερέα έγινε παρουσία των δύο γονιών του, οι οποίοι συγκινημένοι έσπευσαν να του ευχηθούν καλή επιτυχία στα νέα ιερατικά του καθήκοντα, στην ισπανόφωνη ιεραποστολή στις ΗΠΑ.Η υποδοχή του αρχιεπισκόπου Αμερικής, παρουσία και του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, ήταν ενθουσιώδης, καθώς ο κ. Ελπιδοφόρος συνδέεται σε προσωπικό επίπεδο με την περιοχή και με τους κατοίκους της Ηλιούπολης, απο τα παιδικά  του χρόνια.

«Ήμουν δέκα ετών όταν ήρθαμε οικογενειακώς πρόσφυγες  από την Κωνσταντινούπολη και βρήκαμε μία ζεστή αγκαλιά στις προσφυγικές γειτονιές, εδώ στην Ηλιούπολη», ανέφερε  ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και συνέχισε: «Έζησα τα παιδικά μου χρόνια εδώ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κοινώνησα σε αυτή την εκκλησία, σ’ αυτή την εκκλησία εξομολογήθηκα για πρώτη φορά. Είδα συμμαθητές και συμμαθήτριες μου, που ήρθαν να με χαιρετήσουν. Και σε συνδυασμό με την χειροτονία  για Μεξικανό ιεραπόστολο κληρικό – ο οποίος θα αναλάβει να φωτίσει με την ορθοδοξία μας τους ισπανόφωνους της Αμερικής- δημιούργησαν μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, την οποία επιστέγασε η αγάπη και οι όμορφοι λόγοι, που μας απηύθυνε ο μητροπολίτης Βαρνάβας».

 

 

Share this post