Αίσχος και αηδία, Συλλούρη! Ακόμη να παραιτηθείς;

Αίσχος και αηδία, Συλλούρη! Ακόμη να παραιτηθείς;

Του Γιώργου Καλλινίκου*

Αηδία! Ναι, αυτό αισθάνθηκα βλέποντας το βίντεο της ντροπής. Μέσα σε 57 λεπτά χρειάστηκε να κάνω εμετό. Τα όσα ακούγονται σε αυτό το βίντεο είναι αισχρά. Πρώτη σκέψη μου, ήταν να υποβάλω παραίτηση στη διεύθυνση της εφημερίδας. Όχι, δεν έχω την παραμικρή ανάμειξη με την υπόθεση. Ούτε και η εφημερίδα βεβαίως. Όμως, ένιωσα ότι δεν αντέχω πια άλλη αηδία. Ότι είμαι ανίκανος να αντιμετωπίσω όσους την προκαλούν. Η σκέψη ότι η μικρή αλλά λατρεμένη Κύπρος γίνεται για πολλοστή φορά ρεντίκολο είναι άκρως ψυχοφθόρα.

Ντροπή, Δημήτρη Συλλούρη! Αυτό ένιωσα βλέποντας το βίντεο. Δεν έχει την παραμικρή σημασία γιατί το προβάλλει ο Αλ Τζαζίρα. Ούτε αν είχε κατασκόπους. Ούτε ποια είναι τα κίνητρά του. Ούτε καν αν όσα ακούγονται να λένε οι πρωταγωνιστές τα εννοούν ή όχι. Ακόμη και αν θελήσει κάποιος να επιδείξει άπειρη εμπιστοσύνη στους πρωταγωνιστές και να πιστέψει όσα ισχυρίστηκαν χθες, η ουσία παραμένει μία και μόνο: Ο Πρόεδρος της Βουλής εμπλέκεται σε μια υπόθεση την οποία προβάλλει ένα βίντεο, το οποίο κάνει το γύρο του κόσμου και ρεζιλεύει την πατρίδα μας! Τελεία!

Να σου πω και την αλήθεια, όμως, Συλλούρη; Ουδείς σώφρων άνθρωπος βλέποντας το βίντεο θα σκεφθεί οτιδήποτε άλλο από ότι πρόκειται για μια υπόθεση επιχειρούμενης διαπλοκής, με μεθόδους διαφθοράς. Ουδείς θα αντιληφθεί αυτό το οποίο ισχυρίστηκες. Ότι δηλαδή, τον ενεθάρρυνες για να αποκομίσεις πληροφορίες για μια υπόθεση που σου φάνηκε ύποπτη. Το κυριότερο, όμως, και αυτό το οποίο έχει τη μέγιστη σημασία, είναι ότι οποιοσδήποτε στο εξωτερικό παρακολουθήσει τα 57 λεπτά της ντροπής, το μόνο που θα καταλάβει είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μπουρδέλο. Ουδόλως, θα σταθεί στους ισχυρισμούς σου. Ακόμη και αν αποδεικτεί ότι έχεις δίκαιο. Ουδόλως, θα αναζητήσει σκοπιμότητες. Απλώς, θα καταλήξει στο ακράδαντο συμπέρασμα ότι η Κύπρος ελάχιστα διαφέρει από τις νήσους Κέϊμαν.

Η ουσία είναι ότι σε αυτό το βίντεο της ντροπής πρωταγωνιστεί ο Πρόεδρος της Βουλής της πατρίδας μας. Τον δείχνει να καυχιέται στον άγνωστο «επενδυτή» της κακιάς ώρας, που κουβαλάει καταδίκη στην Κίνα, ότι είναι βουλευτής 28 χρόνια και τώρα είναι Πρόεδρος του σώματος. Τον βλέπει να εισηγείται εναλλακτικές μεθόδους για να ξεπεραστούν τα προβλήματα τα οποία κουβαλά η καταδίκη. Μέχρι και διατεθειμένο να μεσολαβήσει σε προέδρους άλλων κοινοβουλίων παρουσιάζεται. Αλήθεια, Συλλούρη, πώς θα δικαιολογηθείς στους προέδρους των κοινοβουλίων Μάλτας, Λετονίας και Σλοβενίας τους οποίους επικαλείσαι, αφήνοντας στον κάθε καχύποπτο να σκεφθεί ό,τι θέλει για το ποιόν τους;

Όποια και αν είναι η πραγματικότητα, Δημήτρη Συλλούρη, η ουσία είναι πως το μόνο που μένει είναι ο διασυρμός της Κύπρου. Δεν είναι μεν η πρώτη φορά, αλλά αυτή τη φορά παραπάει. Μα να εισηγείσαι στον εγκληματία να γίνει η αίτηση από τη σύζυγο του και μετά να φέρει εκείνη στην Κύπρο τον καταδικασθέντα; Και να σε βλέπει να του κλείνεις το μάτι με νόημα; Πώς να γλυτώσει κάποιος το εγκεφαλικό;

Για αυτό τον διασυρμό της Κύπρου μέσα από το βίντεο της ντροπής (είτε προσποιείσαι είτε όχι, Συλλούρη, εσύ και οι άλλοι πρωταγωνιστές) έπρεπε να είχες ήδη πάει σπίτι σου. Αν διέθετες έστω κι ένα απειροελάχιστο ψήγμα ευθιξίας. Επειδή, όμως, ούτε εσύ ούτε και ο Τζιοβάνης το πράξατε ακόμη, το βάρος της ευθύνης πέφτει σε δύο άλλους. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γενικό Εισαγγελέα.

Διέταξες έρευνα, κύριε Γενικέ Εισαγγελέα, για τις καταγγελίες που έκαναν οι Συλλούρης και Τζιοβάνης; Μας κοροϊδεύεις κι εσύ; Και το βίντεο; Όσα λέγονται σε αυτό; Όσα διασύρουν αυτό τον τόπο; Ποιος θα τα ερευνήσει; Πρόσεξε, κύριε Σαββίδη. Πολύ νωρίς βρίσκεσαι στριμωγμένος. Οφείλεις να υπερασπιστείς τον ιερό θεσμό τον οποίο εκπροσωπείς. Να διατάξεις έρευνα για όλα και εις βάθος. Από ανεξάρτητη επιτροπή. Όχι από άτομα που θα υπάρχει και η παραμικρή σκιά. Βάλε τον πρώην δικαστή, τον Γ. Αρέστη και δεσμευόμαστε να αποδεχτούμε το όποιο πόρισμά του. Δεν καταδικάζουμε κανέναν χωρίς έρευνα. Αλλά και δεν ανεχόμαστε αθώωση οποιουδήποτε εμφανίζεται να διασύρει τον τόπο μας χωρίς έρευνα.

Σε σένα, Πρόεδρε της Δημοκρατίας, πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης. Διασύρεται η πατρίδα μας. Χρέος και καθήκον σου να υπερασπιστείς την τιμή και την υπόληψή της. Οφείλεις να δείξεις σε όλο τον κόσμο, σε κάθε γωνιά της υφηλίου όπου παρακολουθούν το βίντεο της ντροπής, ότι η ΚΔ δεν φοβάται. Ότι δεν είναι άντρο ληστών. Ότι το ρεζιλίκι ξεπλένεται μόνο με εις βάθος έρευνα και απόδοση ευθυνών αν και σε όποιους ενέχονται. Άλλωστε, με τις ψήφους της Πινδάρου εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής!

Σε οποιοδήποτε άλλο φυσιολογικό κράτος θα είχε προκληθεί πολιτικός σεισμός! Εδώ αγνοείται η πολιτική αντίδραση. Όσο για το λαό, σε οποιοδήποτε φυσιολογικό κράτος, θα είχαν ήδη συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες άτομα έξω από τη Βουλή και να απαιτήσουν από τους πρωταγωνιστές του βίντεο της ντροπής να πάνε σπίτι τους. Ο Συλλούρης είπε χθες ότι θα το πάρει μακριά. Από το σπίτι σου πάρε το όπου θέλεις. Από τον οίκο του λαού, όμως, δεν έχεις κανένα δικαίωμα πλέον. Επειδή πρωταγωνιστείς στο ρεζίλεμα όλων μας! Πόσο ακόμη θα ανέχεσαι τη ντροπή, λαέ; Θα το ανεχτείς κι αυτό; Τότε θα είσαι για πολλοστή φορά άξιος της μοίρας σου. Της μοίρας την οποία καθορίζουν οι διαβολικές ατάκες της αηδίας «Αν ξέρεις τους αγγέλους δεν χρειάζεσαι το θεό» και «this is Cyprus» και κάθε αισχρό κλείσιμο του ματιού σε κάθε απατεώνα!

Ευστοχότατα, φίλη στο διαδίκτυο παρότρυνε χθες: Δώστε διαβατήριο στο περιστέρι να πετάξει από την σημαία μας, μπας και γλυτώσει! Καιρός να αποδείξει, όμως, ο λαός ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΠΡΟΣ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΠΡΟΣ!

ΥΓ: ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ; Αλήθεια, δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής να βγει και να βροντοφωνάξει στον Συλλούρη, «μας έκανες ρεζίλι, πήγαινε σπίτι σου». Ούτε ένας; Θα συνεχίσει να προεδρεύει της Βουλής, λες και δεν συνέβη τίποτα;

ΠΗΓΗ: “Ο Φιλελεύθερος”, 15.10.2020

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post